Dovolená

Města uprostřed Evropy, plná tajemství, hrůzy a lidského utrpění, při jejichž návštěvě vás bude mrazit

Craco je středověké město duchů v jihoitalském regionu Basilicata / Depositphotos
Ačkoliv je Evropa kulturně rozmanitým, moderním kontinentem se spoustou krásných novostaveb i památek, najdete zde i spoustu mrazivých, skrytých míst.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

16. března 2022   |   06:54

Koho zajímá historie a tajemství, možná ocení naše tipy na velmi působivá místa, která rozhodně stojí za vidění. Možná budete překvapeni, ale takových oblastí je po Evropě celá řada.

Oradour-sur-Glane, Francie

Bývala to poetická rybářská vesnička, během druhé světové války ale tamní obyvatelstvo zmasakrovaly nacistické jednotky spadající pod SS. 10. června 1944, postihl francouzský Oradour-sur-Glane podobný osud jako české Lidice a Ležáky.

Navštivte mrazivá místa, která jsou opředena spoustou tajemství

Příslušníci jednotek SS tu během největšího masakru v obsazené Francii připravili o život 642 lidí, včetně žen a dětí. Němci zabíjeli občany vesnice ve stodolách, ženy a děti nahnali do kostela, který posléze vyhodili do povětří. Někdejší prezident Francie Charles De Gaulle po válce ponechal vesnici opuštěnou v rozpadlém stavu, aby navždy připomínala hrůzy nacistického režimu. Co k vyhlazení Oradouru vedlo, dodnes není zcela jasné.

Craco, Itálie

Craco je středověké město duchů v jihoitalském regionu Basilicata. Bylo postaveno na strmém vrcholu z obranných důvodů, což mu dodává nápadný vzhled. Až v roce 1963 z města odešli poslední obyvatelé v důsledku přírodních katastrof, které jim dokázali, že město s takovou polohou není vhodné k životu.

Dlouhá léta opuštěnosti udělala z města nejen strašidelně tiché místo, ale i atrakci pro turisty a populární místo k natáčení pro filmaře. Místo přesto dodnes láká na zbytky půvabné italské architektury. Populární je také u filmařů, natáčela se tu například bondovka Quantum of Solace s Danielem Craigem.

Pripjať - Ukrajina

Pripjať byla kdysi vzorovým městem vlády SSSR. Dnes již světoznámé městečko bylo postaveno v roce 1970 pro potřeby dělníků a pracovníků jaderné elektrárny v nedalekém Černobylu. Bohužel město museli jeho obyvatelé v roce 1986 opustit kvůli největší katastrofě jaderné elektrárny v dějinách lidstva. Dnes, po několika desítkách let, je město stále plné radiace a tudíž liduprázdné. Skládá se z opuštěných bytových bloků, vyschlých bazénů, opuštěných nemocnic, rozpadajícího se ruského kola, chátrající školy apod. Čas jako kdyby zde před třiceti lety zamrzl. Evakuace Pripjati proběhla 27. dubna 1986, přičemž bylo jejím obyvatelům řečeno, že se budou moci do tří dnů vrátit. Tato informace však byla záměrně mylná, aby si toho lidé moc nebalili sebou a místo co nejrychleji opustili. Ve skutečnosti si úředníci byli už tehdy vědomi, že město bude muset zůstat prázdné minimálně na několik desítek let. 

Wharram Percy, Velká Británie

Svou opuštěnou vesničku mají také v Británii. Obyvatelstvo Wharram Percy, které dnes vévodí rozpadlý kostel, se začalo tenčit už ve středověku kvůli nedostatku práce. Poslední obyvatelé měli místo opustit kolem roku 1500. Dnes je vesnice lákadlem pro turisty i archeology.

Belchite, Španělsko

Také v rozpadlé španělské vesničce Belchite lidé najdou kostel. Místo zničila bitva během Španělské občanské války. I v místy chátrající obci ale dodnes žije pár stovek lidí. Belchite se nachází na východě Španělska nedaleko Zaragozy.

Buzludzha - Bulharsko

Buzuludzhu lze snadno označit za jedno z nejbizarnějších míst nejen v Evropě, ale i na světě. Toto opuštěné velitelství komunistické strany sedí na vrcholku hory jako zapomenutý létající talíř, jehož struktura vypadá, jako by byla vytvořena na jiné planetě. Bulharská vláda toto místo nechala ležet ladem nedlouho po pádu komunistického režimu, oválná kostra velitelství bulharské komunistické strany tak leží na hoře Buzludzha zanedbávaná a bez povšimnutí už více než 20 let. Monolitickou budovu, která byla postavena v roce 1981 tak prochází rozkladem, o který se stará příroda. 

Zdroj: cnniprima.cz, dočernobylu.cz, buzludzha-monument.com, ceskatelevize.cz.

Další zajímavé články
Reklama