Dovolená

Koronavirus bourá plány a tři evropské země zpřísňují. Připravte se na další omezení

Od dnešního dne dochází k výrazným omezením pro neočkované osoby v Itálii / Shutterstock
Opatření proti koronaviru nabourala plány mnoha cestovatelů a ovlivnila nejenom cesty za exotikou, ale také do nejbližších zemí. Výrazně zpřísňuje Evropa. Na co se připravit a jaké podmínky platí při návratu do České republiky?
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

10. ledna 2022   |   08:21

Kvůli variantě omikron zpřísňují tři evropské země koronavirová opatření. Jako první Itálie, která už od dnešního dne bude vyžadovat potvrzení o očkování či prodělání nemoci i ve veřejné dopravě či při používání lyžařských vleků.

Na co se připravit v Itálii

Od 10.1.2022 dochází k výrazným omezením pro neočkované osoby, tj. které se neprokáží tzv. EU certifikátem z důvodu očkování/uzdravení (tzv. Super Green Pass). EU certifikát o očkování/uzdravení bude vyžadován i pro ubytování v hotelech, cestování dálkovými spoji i MHD, vstupy do lyžařských areálů a mnohé další aktivity, tj. nebude již stačit negativní výsledek testu.

Kvůli variantě omikron zpřísňují tři evropské země koronavirová opatření

Italská vláda zpřísněním tlačí na neočkované, aby podstoupili vakcinaci. Pro všechny starší 50 let už dokonce zavedla očkovací povinnost. „Pracujeme především s věkovými skupinami, které mohou být nejzranitelnější, chceme snížit tlak na nemocnice a zachraňovat životy,“ odůvodnil kroky premiér Mario Draghi. Podle nezávislého výzkumného institutu Gimbe Foundation dosud 2,34 milionu Italů starších 50 let nedostalo ani první dávku vakcíny. Od pondělí je také možné podstoupit v Itálii posilující třetí dávku už po čtyřech měsících od druhé dávky.

Co se chystá v Rakousku

Na přísnější opatření vsadilo také Rakousko. Od úterý 11. ledna se musí nosit ve venkovních prostorech rouška. Při nákupech v maloobchodě se musí zákazníci prokazovat potvrzením o očkování/prodělání covidu. U vchodů se tato potvrzení budou pečlivě kontrolovat. Pro nenaočkované to bude znamenat de facto přísný lockdown.

Takzvaný zelený pas bude nově potřeba i při návštěvě zahrádek, ubytování v hotelu nebo školních autobusech. Lidé, kteří se zeleným pasem neprokážou, nesmí na sportovní či kulturní akce, do muzeí, kin či na výstavy. Zákaz pro ně nově bude platit například i pro návštěvu bazénů či lázní, ať už vnitřních či vnějších.

Platnost potvrzení o očkování vyprší už po šesti měsících. Vláda se tímto způsobem rovněž snaží tlačit na občany, aby se nechali přeočkovat. S účinností od 3. ledna 2022 v Rakousku ztrácí platný vakcinační certifikát osoby, které byly očkovány jednou dávkou vakcíny Janssen. To znamená, že od tohoto dne jejich očkování neplatí jako doklad o bezinfekčnosti. Změna se nedotkla nařízení o vstupu do Rakouska, nadále je tak možné přicestovat do země s jednou dávkou Janssenu. Prakticky se však taková osoba nebude moci od 3. ledna 2022 v Rakousku ubytovat v hotelu, využívat lyžařských vleků či navštívit restauraci.

Zpřísnění v Německu

Zpřísňuje i vláda německého kancléře Olafa Scholzeho. Při návštěvě gastronomických zařízení musejí mít lidé, kteří mají jen dvě očkování či prodělali onemocnění covid-19, povinný negativní test. Ti, kteří mají posilující dávku, jsou z této povinnosti vyjmuti. Všechna ostatní omezení jsou i nadále v platnosti. Neočkovaní také nadále mohou jen do potravin a drogerií, vstup do obchodů neprodávající zboží denní potřeby je pro ně zakázán.

Návrat do České republiky

Osoby, které byly očkované posilovací dávkou vakcíny, nebo jsou mladší 18 let, se při návratu do České republiky nemusí testovat. Stále však pro ně platí povinnost vyplnit příjezdový formulář. Příjezdový formulář nemusí vyplnit ti, kteří celou dobu cestují pouze individuální pozemní dopravou.

Lidé vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do Česka vyplnit příjezdový formulář a při návratu hromadnou dopravou podstoupit antigenní nebo PCR test. Platí také povinnost PCR testu po návratu do ČR, a to nejdříve 5. den a nejpozději 7. den po vstupu na území ČR.

Podmínky testování při návratu ze zahraničí se netýkají občanů ČR a cizinců s povoleným pobytem, kteří mají dokončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělali onemocnění COVID-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit příjezdový formulář. A to bez ohledu na kategorii dané země.

Zdroj: mzv.cz, covid.gov.cz, plf.uzis.cz.

Další zajímavé články
Reklama