Dovolená

Chaos v opatřeních. Víte, co aktuálně platí v oblasti cestování?

Při přípravě opatření a zveřejnění došlo k nedorozumění / Shutterstock
Ani ne po týdnu v úřadu čelí nová vláda Petra Fialy (ODS) obrovské kritice za chaos, který během čtvrtka způsobila informacemi kolem opatření v oblasti cestování. Resort zdravotnictví nejdřív přišel se zprávou, že i očkovaní Češi budou muset mít před návratem do ČR ze všech zemí PCR test. Ministerstvo ji ale po několika hodinách odvolalo.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

26. prosince 2021   |   11:59

Cizinci ze zemí se středním či nízkým rizikem nákazy nemocí COVID-19 budou muset mít od pondělí PCR test před vstupem do ČR. Pro české občany a další skupiny lidí zařazené do výjimek toto nařízení mělo platit od 3. ledna. Ministerstvo zdravotnictví ale po několika hodinách tuto zprávu vzalo zpět a za svou komunikaci se omluvilo.

Pro občany ČR zůstávají podmínky návratu stejné

„Pro občany ČR, občany EU a občany třetích zemí s přechodným či trvalým pobytem na území ČR zůstanou podmínky návratu do země stejné jako doposud. Podmínky se zpřísňují pouze pro cizince. Při přípravě opatření a zveřejnění došlo k nedorozumění. Omlouváme se všem, kterých se mohla tato chyba dotknout, za způsobené komplikace,“ uvedl resort na svém twitterovém účtu.

Původní odpolední rozhodnutí mnoho lidí ostře kritizovalo. Například místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež zmínil, že mu Fialova vláda svou komunikací s veřejností připomíná tu předešlou. „Nová vláda měla včera tiskovou konferenci a nic takového tam neřekla. Dneska, den před Štědrým dnem, vydají tiskovou zprávu. Lidé na to nemají vůbec žádnou šanci reagovat,“ uvedl Papež pro CNN Prima NEWS.

Ke kritice se přidal také právník Ondřej Dostál: „Domnívám se, že toto už bylo před soudy řešeno. Stát nemůže nevpustit svého občana domů. Může mu nařídit, aby po vpuštění do ČR absolvoval test, ale rozhodně ho nemůže držet mimo republiku.“

I když vláda nakonec bude PCR testy ze zelených a oranžových zemí před vstupem do ČR vyžadovat pouze po cizincích, čelí dál kritice za chaotické jednání. Pětikoalice přitom před říjnovými volbami i po nich často slibovala, že jako vláda hodlá komunikovat srozumitelně a konzistentně.

Co platí pro občany ČR

Pro občany České republiky, občany EU a občany třetích zemí s přechodným či trvalým pobytem na území ČR zůstanou podmínky návratu do země stejné jako doposud.  V platnosti zůstává, že od pondělí se tak budou PCR testem při vstupu na území ČR prokazovat pouze cizinci, a to při cestách i ze zelených či oranžových zemích na tzv. mapě cestovatele. Od pondělí zároveň budou muset neočkovaní lidé na test mezi pátým a sedmým dnem po příjezdu do ČR z kterékoli země.

Ministerstvo zdravotnictví na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy koronavirem. U zemí s nízkým a středním rizikem, tedy na mapě cestovatele označené zelenou a oranžovou barvou, platí zatím nutnost testu na covid-19 nejpozději do pěti dní po vstupu na území Česka. Při cestě ze zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy - červeně a tmavě červeně vyznačených - musí lidé při cestování veřejnou dopravou test podstoupit ještě před cestou. Při individuální dopravě se mohou testovat až po příjezdu, ale do obdržení negativního výsledku testu musí mimo domov nosit respirátor.

Při návratu ze všech zemí musí navíc cestující vyplnit příjezdový formulář, pokud necestuje individuální dopravou.

Zdroj: mzv.cz, mzcr.cz, ceskenoviny.cz.

Další zajímavé články
Reklama