Dovolená

Nejistá budoucnost pro cestovatele. Chystá se výrazné omezení platnosti covid pasů

EK chce delší platnost covid pasu podmínit třetí dávkou / Shutterstock
Covid pas, nazývaný také digitální zelený certifikát, měl zjednodušit a především zajistit bezpečný pohyb obyvatel a cestovatelů mezi hranicemi států Evropské unie. Evropské očkovací certifikáty začaly platit od letošního 1. července.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

24. listopadu 2021   |   12:41

Vzhledem k tomu, že se pandemická situace v Evropě rapidně zhoršuje, navrhuje Evropská komise (EK) omezení stávající platnosti covid pasů. EK nechce, aby covid pasy využívané členskými státy EU jako doklad pro bezpečné cestování platily déle než rok po druhé dávce.

Covid pas pouze s podmínkou třetí dávky?

Server Euractiv s odkazem na zdroje blízké EK napsal, že se to Komise chystá v pátek navrhnout Evropské radě. Zatím ale podle nich není jasné, zda má mít podobu doporučení nebo aktu v přenesené pravomoci. To znamená, že by návrh vešel v platnost automaticky, pokud se proti němu do určité doby nepostaví europoslanci nebo členské státy.

Nutnost třetí posilující dávky zdůrazňuje i Česká lékařská komora (ČLK). Ta tento týden vyzvala vládu, aby u osob, které absolvovaly pouze dvě dávky očkování, zkrátila platnost covid pasů na 6 měsíců. Pro lidi, kteří prodělali nemoc a mají dvě dávky, případně tři dávky vakcíny, by se podle lékařské komory platnost potvrzení měnit neměla.

Třetí dávka se již podává všem věkovým kategoriím v Česku, Řecku, Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku. Další země zatím rezervují třetí dávku vakcíny pro seniory nebo pacienty s chronickými nemocemi a slabou imunitou.

Zpřísnění chystá Velká Británie 

O nutnosti přeočkování třetí dávkou se mezi odborníky mluví už delší čas a Velká Británie patří mezi první země, které ke kroku přistoupily. Možnost další dávky má ve Spojeném království momentálně 32 milionů lidí, ke kterým tento týden přibude dalších osm milionů. A ačkoli ze začátku nepanoval příliš velký zájem, Británie minulý týden pokořila rekordy. 

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci se i v Británii zvažuje, zda by neměla být třetí posilovací dávka podmínkou pro vycestování do zahraničí. Podle prohlášení premiéra Johnsona plánuje Národní zdravotní systém (NHS) do své covidové aplikace přidat kolonku třetího očkování již velice brzy a bude to právě třetí dávka, která Britům v budoucnu zajistí možnost cestovat bez povinné dvoutýdenní izolace. K takovému kroku ale místní vláda pravděpodobně nepřistoupí dřív než před příštím létem.

Rakousko v lockdownu

Češi, kteří chtěli vyrazit k našim jižním sousedům, mají smůlu. V Rakousku platí od pondělí plošná koronavirová uzávěra během které je zakázán vstup do země za účelem turistiky. Informoval o tom oficiální portál cestovního ruchu. Lockdown bude trvat nejméně deset dní, maximálně dvacet. „Turistické cesty do Rakouska nebudou během lockdownu možné, lidé se budou moci vrátit až po něm," uvedl turistický portál Austria.info s tím, že bližší informace sdělí, jakmile budou k dispozici.

Rakousko mimoto zpřísňuje podmínky i neturistického vstupu ze zahraničí. Od 22. listopadu již nebude uznávat antigenní testy, ale pouze PCR testy. Skončí také výjimka pro pendlery, jimž test platil sedm dnů.

Zdroj: euroactiv.cz, austria.info, ikcr.cz.

Další zajímavé články
Reklama