Dovolená

Chystáte se na Vánoce do zahraničí? Čeká vás nepříjemné překvapení

Vláda nečekaně zpřísnila opatření / Shutterstock
Obavy z nové varianty omikron sílí a Česko zpřísňuje vstup do země. Od 27. prosince musí mít negativní test i očkovaní nebo lidé po prodělaném covidu. Lidé vracející se do České republiky budou muset mít negativní PCR test, a to včetně očkovaných či lidí po prodělaném covidu. Nová opatření dnes zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

23. prosince 2021   |   17:38

Od pondělí budou muset lidé mít PCR test i před vstupem do České republiky ze zelených a oranžových zemí na takzvané mapě cestovatele. Pro české občany a pro další skupiny lidí zařazených do výjimek nařízení začne platit od 3. ledna.

Vláda z obavy z varianty omikron zpřísňuje

Jedná se o lidi s vydaným povolením k přechodnému pobytu na území České republiky, občanů Evropské unie s vydaným potvrzením o přechodném pobytu na území ČR a cizinců s povolením k dlouhodobému nebo trvalému pobytu na území ČR. Nařízení o testech před vstupem do ČR bude platit i pro osoby očkované proti covidu či po prodělání nemoci, výjimku budou mít lidé po posilovací dávce vakcíny či děti do 12 let. Dětem ve věku 12 až 18 let pak stačí očkování i bez třetí dávky.

V případě občanů ČR a jejich spolucestujících rodinných příslušníků s vydaným povolením k přechodnému pobytu v ČR, občanů EU s vydaným potvrzením o přechodném pobytu v ČR a cizinců s povolením k dlouhodobému nebo trvalému pobytu v ČR bude povinnost předvstupního testu platit až od 3. ledna 2022. Do obdržení negativního výsledku testu musejí lidé při opuštění bydliště nosit respirátor nebo obdobný prostředek.

Ministerstvo zdravotnictví reaguje na šíření nové varianty koronaviru omikron v zahraničí včetně okolních zemí. Německo už ve čtvrtek ohlásilo prvního zemřelého s touto variantou.

Lidé, pro které platí povinnost se otestovat i po návratu do Česka, musí mít vždy při opuštění místa bydliště nebo ubytování nasazený respirátor nebo obdobný prostředek, a to do doby negativního výsledku PCR testu.

Země podle rizika

Na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ministerstvo každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy. K územím s nízkým rizikem nákazy patří v Evropě pouze Vatikán. Z mimoevropských zemí to jsou Argentina, Austrálie, Bahrajn, Chile, Indonésie, Jižní Korea, Kanada, Katar, Kolumbie, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Peru, Rwanda, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Tchaj-wan a Uruguay.

Oranžové země

V oranžové kategorii jsou pouze Rumunsko a Azorské ostrovy. Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Bulharsko, Finsko, Itálie, Malta a Švédsko.

Tmavě červená kategorie

Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika budou nově náležet Island a Lotyšsko. Připojí se tak k Andoře, Belgii, Dánsku, Estonsku, Francii, Chorvatsku, Irsku, Kypru, Lichtenštejnsku, Litvě, Lucembursku, Maďarsku, Monaku, Německu, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, San Marinu, Slovensku, Slovinsku, Španělsku, Švýcarsku, Madeiře, Kanárským a Baleárským ostrovům a ostatním třetím zemím mimo EU.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Dotyčná osoba mimo domov musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Pokud člověk použije veřejnou dopravu, musí mít test před návratem a zároveň jít na další pátý až sedmý den po příjezdu.

Při návratu ze všech zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář, pokud necestuje individuální dopravou.

Zdroj: mzv.cz, ceskenoviny.cz.

Další zajímavé články
Reklama