Dovolená

Lyžaři musí změnit plány. Rakousko přestalo čekat na zázrak a zavírá ski areály

Rakouské ski areály musí od pondělí přerušit provoz / Shutterstock
Rakousko přestalo čekat na zázrak a zavádí přísný lockdown. Od pondělí zakáže vstup do země za účelem turistiky a lyžařská střediska v zemi budou muset zavřít. Tisíce Čechů, kteří plánovali s cestovní kanceláří vycestovat na lyžařský zájezd, tak ve sjednaném termínu neodjede.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

21. listopadu 2021   |   16:31

Lockdown nejprve ve čtvrtek ohlásily dvě spolkové země - Horní Rakousy a Salcbursko, které jsou z celého Rakouska nyní nejvíce zasaženy koronavirem a kde nemocnice zaplnili pacienti s covidem-19. Nakonec ale v pátek kancléř Alexander Schallenberg oznámil, že plošná uzávěra bude platit od pondělí pro celou zemi. 

Rakousko zavádí přísný lockdown

Lidé budou moci vycházet ven jen kvůli nákupu nezbytného zboží, při cestách do práce nebo kvůli cvičení. Přerušit provoz budou muset rovněž hotely a veškerá volnočasová zařízení, včetně lyžařských rezortů. Řada z nich zatím sezónu nezahájila, některé však již spustily lanovky na ledovcích či ve výše položených oblastech. Ty však nyní budou muset také dočasně zavřít.

Opatření se bude týkat i naočkovaných proti covidu-19. Dosud v zemi platila omezení jen pro nenaočkované. Plošná uzávěra bude trvat nejméně deset dní, maximálně pak dvacet, upřesnil Schallenberg. Vláda po deseti dnech zhodnotí účinek uzávěry a rozhodne, zda ji ještě prodlouží. Nejpozději 13. prosince však podle Schallenberga lockdown skončí pro naočkované obyvatele nebo ty, kteří se nedávno z covidu-19 zotavili. Pro nenaočkované budou omezení platit nadále.

„Turistické cesty do Rakouska nebudou během lockdownu možné, lidé se budou moci vrátit až po něm," uvedl turistický portál Austria.info s tím, že bližší informace sdělí, jakmile budou k dispozici. Kvůli plošné uzávěře země nebude podle Asociace cestovních kanceláří moci vyjet do Rakouska zhruba 3 500 českých lyžařů. Cestovní kanceláře nabízí změnu termínu či destinace.

Podle tiskového mluvčího CK Nev Dama Jana Bezděka bude pro české klienty cestovek, kteří na lyžování do rakouských Alp plánovali odjet, zásadní, na jak dlouho se hranice zahraničním turistům zavřou. „V těch deseti dnech se uzavírka dotkne nižších stovek klientů. Pokud by se lockdown v Rakousku protáhl na dvojnásobek, tak by to zasáhlo přibližně šest stovek našich klientů," okomentoval tiskový mluvčí za cestovní kancelář.

Celkově se ale zákaz vstupu do země dotkne tisíců lyžařů, ať už těch, kteří plánovali odcestovat přes cestovní kancelář nebo na vlastní pěst. Uvedl to výkonný ředitel Asociace cestovního ruchu ČR (ACK ČR) Michal Veber. Podle jeho slov i přesto, že oficiální doba trvání přísného lockdownu ještě není známa, české firmy, které zájezdy do Rakouska organizují, se připravují spíše na horší variantu. „České cestovky prakticky nepočítají s tím, že by se Rakousko znovu turistům otevřelo po deseti dnech. Lockdown podle jejich odhadů bude trvat maximální dobu, tedy dvacet dní," uvedl Veber.

Rakousko zpřísňuje podmínky i neturistického vstupu ze zahraničí. Od 22. listopadu již nebude uznávat antigenní testy, ale pouze PCR testy. Skončí také výjimka pro pendlery, jimž test platil sedm dnů. Rakousko, které má zhruba devět milionů obyvatel, ve čtvrtek ohlásilo přes 15 tisíc nových nákaz koronavirovou infekcí, což bylo nejvíce od začátku pandemie v zemi. Na vzestupu je také sedmidenní incidence, která nyní dosahuje 971 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Zdroj: austria.info, ceskenoviny.cz.

Další zajímavé články
Reklama