Dovolená

Připravte se na lyžařskou sezónu plnou omezení. Neočkovaným se přitáhne uzda

Letos bude sezóna jiná, než jsme zvyklí / Depositphotos
Milovníci lyžování se musí připravit na to, že Rakousko výrazně zpřísňuje protikoronavirová opatření. Šíření nákazy v posledních týdnech v zemi opět zrychlilo a stoupá i počet vážně nemocných pacientů na jednotkách intenzivní péče. Rakouská vláda tak přistoupila ke zpřísnění pravidel dříve, než měla původně v plánu.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

08. listopadu 2021   |   17:28

Velká část Čechů míří každoročně na rakouské sjezdovky. Letošní lyžařská sezóna v Rakousku bude ale jiná, než na jaké jsme byli v minulosti zvyklí. V zemi se od pondělka podstatně zpřísní protipandemická opatření, nové restrikce se dotknou zejména lidí bez očkování proti covidu-19.

Neočkování budou mít cestování zase o něco složitější

Vláda tento týden oznámila, že pro vstup do restaurací nebo na kulturní a sportovní akce už nebude stačit negativní test na koronavirus, nově bude potřeba doklad o vakcinaci nebo prodělání nemoci. Stejná pravidla budou platit pro hotely nebo lyžařské vleky.

Pro návštěvníky lyžařských areálů

Od 8.11.2021 vyžaduje Rakousko od návštěvníků lyžařských sjezdovek, restaurací, ubytovacích zařízení a dalších volnočasových zařízení předložení dokladu o očkování nebo dokladu o prodělání nemoci. Od 8.11. již nestačí za účelem návštěvy lyžařských sjezdovek, restaurací, ubytovacích zařízení a dalších volno časových zařízení předložit negativní test na covid-19, ani doklad prokazující zjištění neutralizačních protilátek. Shora uvedená omezení se nevztahují na děti do 12 let věku, ve Vídni do 6 let věku.

Před použitím lanovky a při vstupu do uzavřených prostor se lidé musejí nejen prokázat jedním ze shora zmíněných potvrzení, ale současně si musí nasadit respirátor bez ventilu (minimálně FFP2).

Shora uvedené podmínky mohou být zpřísněny v důsledku zhoršeného vývoje epidemie covid-19 v Rakousku, popř. v jednotlivých místech. Důrazně proto doporučujeme, abyste se před odjezdem seznámili s hygienicko-epidemiologickými podmínkami v místě, do něhož hodláte cestovat. Za tímto účelem doporučujeme kontaktovat ubytovatele a navštívit webové stránky turistické oblasti, v níž hodláte pobývat.

Podmínky vstupu do Rakouska, resp. překročení hranice se nemění (nadále je možno bezinfekčnost prokázat vedle předložení dokladu o očkování nebo dokladu o prodělání nemoci též negativním testem na covid-19 nebo dokladem prokazujícím zjištění neutralizačních protilátek - bližší informaci a náležitosti vyžadovaných dokladů pro vstup do Rakouska najdete ZDE.)

Rakouská vláda přistoupila ke zpřísnění pravidel dříve, než měla původně v plánu. S částečnou uzávěrou pro neočkované se počítalo ve chvíli, kdy by na jednotkách intenzivní péče bylo více než 500 pacientů. Nyní je obsazeno 362 intenzivních lůžek. „Dynamika je mimořádná a obsazenost lůžek intenzivní péče stoupá více, než se čekalo," prohlásil kancléř Alexander Schallenberg. „Je to zlé a naší zodpovědností prostě je, abychom lidi v zemi ochránili," řekl. „To celé slouží jako pobídka. Jako silná pobídka nechat se očkovat. Neočkovaným přitáhneme uzdu," dodal.

Zdroj: adac.detagesschaeu.demzv.cz.

Další zajímavé články
Reklama