Dovolená

Změny, které by vám neměly ujít. Covidový semafor se opět mění

Podmínky pro cestování se letos mění velmi často / Depositphotos
Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 11. října.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

09. října 2021   |   08:16

Neočkovaní Češi budou mít od pondělí jednodušší návrat z Norska, Kypru a Lucemburska. Všechny tři země se na covidovém semaforu přesunou z červené kategorie do oranžové. Změny nastanou i u dalších států, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka.

Zelené a oranžové země

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Změna na covidovém semaforu platná od pondělí 11. října

Do zelené kategorie bude patřit Lichtenštejnsko, Malta, Polsko, Vatikán a Kanárské ostrovy. Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Hongkong, Chile, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Rwanda, Saúdská Arábie, Tchaj-wan a Uruguay.

V oranžové kategorii bude Andorra, Dánsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Kypr, Lucembursko, Maďarsko, Monako, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, San Marino, Španělsko, Švédsko, Baleárské a Azorské ostrovy a Madeira.

Červené a tmavočervené země

Při návratu z červených a tmavočervených zemí s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději čtrnáctý den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Irsko, Německo, Rakousko, Řecko, Slovensko a Švýcarsko. Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika nově náleží Lotyšsko a Rumunsko, připojí se tak k Estonsku, Litvě, Slovinsku a třetím zemím mimo Evropskou unii, které nejsou v některé z ostatních kategorií.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění COVID-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář. Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy každý týden aktualizuje na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.

Jak je to s očkováním

Uznává se také očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončené očkování z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví. Může se jednat také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle EU covid nařízení. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Zdroj: mzcr.cz, plf.uzis.czmzv.cz.

Další zajímavé články
Reklama