Dovolená

Počasí nám přeje. Oslavte státní svátek hezkým výletem

Bohatý program připravila také pražská Zoo / Depositphotos
Česká republika si dnes připomíná úmrtí patrona země svatého Václava a zároveň slaví Den české státnosti. Počasí stále přeje a my vám přinášíme tipy, jak tento nádherný podzimní čas využít i s celou rodinou.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

28. září 2021   |   10:39

Některé instituce si v dnešní slavnostní den pro zájemce připravily dny otevřených dveří. Na mnoha místech se navíc konají Svatováclavské slavnosti.

Na mnoha místech se navíc konají Svatováclavské slavnosti

Zpřístupněn bude například Lichtenštejnský palác, který je od roku 1964 kulturní památkou. Zájemci se tak dostanou do jindy nepřístupných reprezentačních prostor, kde se konají důležité protokolární akce či konference vlády.

Vyrazte s dětmi do ZOO

Bohatý program připravila také pražská Zoo. V úterý 28. září totiž uplyne 90 let od jejího otevření. Oslavy začnou už dopoledne a ponesou se v duchu první republiky. Návštěvníci se mohou těšit na křest knihy Zoo pro hlavní město, představení deskové hry Po stopách Zoo Praha i speciálních Trojských tolarů vydaných Státní tiskárnou cenin. Každý návštěvník, který v den oslav přijde do Zoo Praha oblečen ve stylu 30. let, dostane u vstupu drobný dárek.

Zoo Praha přiblíží návštěvníkům, jak se proměnila za devět dekád své existence a po celý den oslav se areál Zoo Praha vrátí do stylu 30. let. Chybět nebudou historické motocykly s tehdejší reklamou, flašinetář v dobovém kostýmu, workshopy swingového tance, kadeřnický salon, tematický fotokoutek a další doprovodný program. Poblahopřát Zoo Praha k významnému jubileu dorazí i řada významných hostů jako jsou herec Tomáš Töpfer, Veronika a Biser Arichtevovi, zástupci zřizovatele a další.

Pro milovníky piva

V Ostravě na státní svátek zase potěší milovníky piva. Od 13:00 se na zámku Zábřeh konají Svatováclavské slavnosti piva, které slibují bohatý gastronomický i hudební zážitek. Obyvatelé Zlínského kraje mohou vyrazit k Velehradu, kde se v obci Modrá konají rybářovy žně. 

Pouť ve Staré Boleslavi

Výročí úmrtí patrona Česka svatého Václava se neobejde bez Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi. Pouť se od rána koná v centru Staré Boleslavi a během dne na ní dorazí stovky návštěvníků i představitelů církve, mezi nimiž bude i kardinál Dominik Duka.

Oslavy na Vysočině

Program si připravilo i Nové Město na Moravě. Zapojí se do něho i Horácké muzeum nebo Horácká galerie. V úterý si světce připomenou také další města. Na Vysočině je na 40 kulturních památek spojených se jménem hlavního patrona českého národa.

Novoměstské slavnosti nabídnou mimo jiné divadelní představení, besedy s historikem nebo Legendu o svatém Václavovi přednášenou v kostele svaté Kunhuty. „Doprovodný program zajistí vystoupení několika hudebníků nebo farmářské trhy," řekla Veronika Teplá z městského kulturního střediska. Slavnosti se ve městě konají už několik let, světce ve městě připomíná mimo jiné sgrafito vyvedené při příležitosti oprav kostela svaté Kunhuty a tehdy blížícího se 1000. výročí smrti svatého Václava.

V třebíčské bazilice svatého Prokopa Svatováclavský se dnes koná koncert, při kterém vystoupí Orchester virtuosis trebicenses. Na zámku v Náměšti nad Oslavou se bude konat svatováclavská poutní mše.

Sváteční program si připravilo i mnoho dalších měst a institucí. Stačí si jen vybrat. A počasí  svatému Václavovi letos opravdu přeje.

Zdroj: zoo.praha.cz, regionmedia.cz.

Další zajímavé články
Reklama