autor Zuzana Zelenková
30. března 2019 | 09:28
Já jsem navštívila dvoje polské trhy. Ty první, na které jezdíme několikrát do roka, protože máme část rodiny v Ostravě, se nacházejí v městečku Zabelkow. Jsou otevřené jen několik dní v týdnu. Takovou největší jistotou je sobota dopoledne, kdy bývá otevřeno určitě, je zde nejvíc obchodníků, zboží, ale také nakupujících. Velkým zážitkem je také jakýkoli místní supermarket. Skoro všechno koupíme laciněji než doma a pro někoho může být překvapením, že se tady prodává pečivo na váhu.
Polštinu tady neuslyšíte
Většinu zákazníků tvoří Češi. Přeci jen je to jen kousíček od hranic, a tak sem mnoho našinců jezdí pro mnohem kvalitnější a lacinější oblečení i potraviny, než jaké by nakoupili na české straně. Problémem nejsou ani peníze, dá se tady platit totiž normálně v korunách. Koupíte doslova všechno, oblečení, kus sýru i trpaslíka do zahrady. Na podobné „serepetičky“ jako jsou trpaslíci, nejrůznější sochy různých zvířat a podobně si Poláci celkem potrpí. Takže pokud se v Polsku stihnete také projít, uvidíte řadu přeplácaných zahrad u domů. Největší zážitek je to tady na Vánoce.
Vánoční bizár
Vánoce jsou doba, kdy tady uvidíte asi největší množství bizarních světýlek a ozdobiček. Celoročně je tady několik výborných dobrot, které se dají nakoupit za relativně nízký peníz a rozhodně budou lepší než ty, které si nakoupíme normálně v českých supermarketech. Za zmínku rozhodně stojí oštěpek, což je ovčí sýr. Oštěpek Češi určitě znají, přeci jen jej dělají také Slováci. Cca 300 gramový sýr na polském trhu koupíte asi za 50 korun.
Určitě zkuste ryby
Další zajímavou pochutinou jsou uzené ryby. Lze tady zakoupit výborné makrely. Kus vás vyje asi na 30 korun. Další libůstkou je uzený losos, ten vyjde cca na 400 korun za kus. Z lososa tady také prodávají kapsy plněné žampionovou nebo špenátovou náplní. To mě osobně nikdy moc nezaujalo, ale věřím, že někomu to může chutnat. Hodně zajímavá je uzená jehlice rohozubá.
To je ryba, která má bílé maso a zelené, až fosforeskující kosti. Dá se koupit jen v sezoně, od podzimu do jara, vyjde vás tak na 50 korun, ale moc často jí nemívají. Pokud tuhle rybu uvidíte, neváhejte a kupujte! Pozor byste si ale měli dát na rybí karbanátky, to je sázka do loterie. Některé jsou velmi chutné, jiné pravděpodobně nepozřete pro jejich naprosto odpornou chuť.
Masa se nebojte
Výborné jsou také kromě sýrů a ryb místní uzeniny nebo maso. Kvalita je poznat na první pohled. Kdo by se bál kvůli kauzám spojeným s nekvalitními polskými potravinami, tak může být v klidu. Polák je totiž obchodník a vyrobí to, co po něm klient chce. Doma ale prodává kvalitní věci. Výborný je salám Krakowski, domácí klobásy nebo šunka.
Poláci jsou na sladké
Kdo má rád sladké, tak si určitě také přijde na své. Výborné jsou želé bonbony v čokoládě, sušené ovoce nebo krowki – ty tedy už nemohu vidět, ale kdo má rád karamelky, ten si také přijde na své. Na trhu, a v Polsku všeobecně, si nikdy nekupujte čokoládu. Jestli Poláci něco fakt neumí, tak je to čokoláda. Většinou je s velmi nízkým obsahem kakaa a chutná jako stoprocentní tuk. Opravdu se to nedá jíst. Další, co mě nezaujalo je čajové pečivo nebo banánky v čokoládě.
Na Poláky si celkově dávejte pozor, prodali by, a to doslova, mrtvému zimník. Je tedy možné, že si z trhu odnesete mnohem více věcí, než pro kolik jste si přišli. Nebojí se vás oslovovat napřímo a nabízet svoje nejnovější zboží. Tak se nenechte „ukecat“ na něco co absolutně nepotřebujete.