Dovolená

Kvůli koronaviru se opět přitvrzuje. Zákaz vycestování ze země či výrazné omezení v Evropě

Kvůli opatřením proti koronaviru se připravte na další komplice / Shutterstock
Kvůli variantě Omikron se v řadě zemí zpřísňují podmínky cestování. Některé státy z důvodu šíření nové varianty zcela zakázaly vstup nerezidentních cizinců. Spojené arabské emiráty zase od 10. ledna zakáží svým občanům, kteří nejsou očkováni proti covidu-19, cestovat do zahraničí.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

04. ledna 2022   |   08:54

Spojené arabské emiráty (SAE) od 10. ledna zakáží svým občanům, kteří nejsou očkováni proti covidu-19, cestovat do zahraničí. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zahraničí SAE. Výjimku budou mít lidé, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou nebo kteří cestují za léčením.

Kvůli variantě Omikron se v řadě zemí zpřísňují podmínky cestování

V SAE v posledních dvou týdnech výrazně vzrostl počet potvrzených nákaz koronavirem SARS-CoV-2. Zatímco v polovině prosince země zaznamenala denně stovku nakažených, týden nato přibylo za den tisíc potvrzených nákaz a v sobotu oznámilo ministerstvo zdravotnictví 2 556 případů za posledních 24 hodin. Vláda SAE také vyzvala své občany k očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19. Tu zatím v zemi s deseti miliony obyvatel dostalo asi 35 procent lidí, dvě dávky vakcíny tam aplikovali 91 procentům obyvatel.

Kvůli zhoršené epidemické situaci, k níž zřejmě výrazně přispěla koronavirová varianta omikron, bude muset dočasně uzavřít některé sekce Světová výstava Expo 2020 v Dubaji. Podle organizátorů výstavy je mnoho infikovaných mezi zaměstnanci výstaviště.

Do Finska pouze s očkováním a testem

Finská vláda v úterý 28. prosince 2021 s okamžitou platností schválila již dříve projednaná nová zpřísňující opatření pro příjezd do země. Pro všechny osoby je nově požadován negativní výsledek testu starého maximálně 48 hodin. Neočkované osoby nově do Finska nemohou přicestovat vůbec. Jedinou výjimku mají finští občané, rezidenti a osoby cestující do Finska ze zásadních důvodů, které jsou uvedeny na stránkách pohraniční stráže. 

Cestující ze zemí Schengenu musí při vstupu do Finska předložit

1) potvrzení o plném očkování na covid-19, kdy od poslední dávky uplynulo alespoň 7 dnů, nebo
2) potvrzení o prodělání covid-19 a o očkování na covid-19 první dávkou, nebo
3) potvrzení o prodělání nemoci covid-19 v poslední 6 měsících.

Kromě výše zmíněných potvrzení musí cestující předložit také negativní výsledek PCR nebo antigenního testu na covid, který byl proveden max. 48 hod. před příjezdem do Finska. Tyto požadavky se nevztahují na finské občany, osoby ve Finsku trvale žijící a osoby, které cestují do Finska z nezbytného důvodu. Aktuální informace naleznete na webových stránkách zastupitelského úřadu v Helsinkách.

Výrazné omezení chystá Itálie

Od 10.1.2022 dochází k výrazným omezením pro neočkované osoby, tj. které se neprokáží tzv. EU certifikátem z důvodu očkování/uzdravení (tzv. Super Green Pass). EU certifikát o očkování/uzdravení bude vyžadován i pro ubytování v hotelech, cestování dálkovými spoji i MHD, vstupy do lyžařských areálů a mnohé další aktivity, tj. nebude již stačit negativní výsledek testu.

Zpřísnění v Rakousku 

S účinností od 3. ledna 2022 v Rakousku ztrácí platný vakcinační certifikát osoby, které byly očkovány jednou dávkou vakcíny Janssen. To znamená, že od tohoto dne jejich očkování neplatí jako doklad o bezinfekčnosti. Změna se nedotkla nařízení o vstupu do Rakouska, nadále je tak možné přicestovat do země s jednou dávkou Janssenu. Prakticky se však taková osoba nebude moci od 3. ledna 2022 v Rakousku ubytovat v hotelu, využívat lyžařských vleků či navštívit restauraci.

Zdroj: covid.gov.cz, mzv.cz, reuters.com

Další zajímavé články
Reklama