Dovolená

Evropa přitvrzuje. Od pondělí se připravte na velké komplikace v cestování

Návrat do Česka se od pondělí opět ztíží / Shutterstock
Návrat do Česka od pondělí opět ztíží. Na takzvané mapě cestovatele se některé země budou přesunou do tzv. červených, což značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Ke zpřísnění přistupuje Německo. To zařadí Česko na červený seznam a neočkovaní budou muset do karantény. Rakousko zase chystá lockdown pro neočkované.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

13. listopadu 2021   |   08:47

Na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ministerstvo zdravotnictví každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy. Z Andorry a Baleárských ostrovů se od pondělí ztíží neočkovaným lidem návrat do České republiky.

Návrat do Česka se od pondělí opět ztíží

Na takzvané mapě cestovatele budou tato území červená, což značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. O změnách informovalo ministerstvo zdravotnictví. Změny připadají i na další státy, nemají však vliv na režim při příjezdu do Česka. K územím s nízkým rizikem budou v Evropě patřit už pouze Španělsko a Vatikán.

Oranžová kategorie

V oranžové kategorii budou Francie, Itálie, Malta, Monako, Portugalsko a Azorské a Kanárské ostrovy a Madeira. U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testováni před vstupem do Česka nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Červená kategorie

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Andorra, Dánsko, Finsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Německo, Norsko, Polsko, San Marino, Švédsko, Švýcarsko a Baleárské ostrovy.

Zmavě červená kategorie

Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika budou nově náležet Maďarsko, Nizozemsko a Řecko, připojí se tak k Belgii, Bulharsku, Estonsku, Chorvatsku, Irsku, Litvě, Lotyšsku, Rakousku, Rumunsku, Slovensku a Slovinsku a ostatním třetím zemím mimo EU.

Nutný PCR test

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Dotyčná osoba už nemusí být v samoizolaci, mimo domov ale musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Zpřísňuje Německo

Německo od neděle zařadí Českou republiku na seznam epidemicky vysoce rizikových oblastí. Informoval o tom český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. O zapsání na seznam společně rozhodují německá ministerstva zahraničí, vnitra a zdravotnictví s ohledem na situaci kolem šíření nemoci COVID-19, správcem seznamu je Institut Roberta Kocha (RKI), který je hlavním německým úřadem pro potírání infekcí.

Nové epidemické hodnocení Česka bude znamenat komplikace především pro neočkované. Ti budou muset na deset dní do karantény, její předčasné ukončení po pěti dnech je podmíněno negativním testem. Turistické cestování by se ale zkomplikovalo i očkovaným, pokud do Německa přijedou s dětmi mladšími 12 let, pro něž zatím není dostupná vakcína. Děti do 12 let nemusí předkládat negativní test, je pro ně však automaticky stanovena pětidenní karanténa. Německo se podle informací ČTK chystá zařadit na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí rovněž Rakousko a Maďarsko. Slovensko se na něm nachází již od konce října. RKI aktualizované seznamy oznamuje pravidelně v pátek, v platnost pak zapsání vstupuje od neděle.

Rakousko chystá lockdown pro neočkované

Rakousko nejspíš čeká plošný lockdown pro lidi bez očkování proti covidu-19, rozhodnutí má podle kancléře Alexandera Schallenberga padnout v neděli. Omezení pohybu pro lidi, kteří nejsou očkovaní nebo covid neprodělali, začne už od pondělka platit v Horních Rakousích sousedících s Jihočeským krajem a v Salcbursku. Komplikace mohou čekat neočkovaní Češi, kteří se do země chystají.

Zdroj: mzcr.cz, rki.de, orf.at.

Další zajímavé články
Reklama