autor Tomáš Lipnický
01. března 2020 | 11:07
Díky jedinečnosti tohoto kraje se sem už od 16. století sjížděli přední botanici, ale i lékaři, kteří využívali zdejších rostlin jak ke studiu, tak k přípravě léčivých lektvarů. Díky úžasnému panoramatu jezera Garda je zdejší oblast považována za jednu z nejkrásnějších v alpské oblasti a nabyla světové proslulosti. Na Monte Baldo najdete například více než 60 druhů orchidejí, ale stranou nezůstává ani další alpská květena a díky této rozmanitosti můžete na svazích zdejších hor pozorovat i neuvěřitelné množství druhů motýlů.
Život v souladu s přírodou
Monte Baldo ale není jen zahradou plnou orchidejí a dalších vzácných druhů rostlin. Díky příznivému podnebí a bohatství flóry je také místem, kde odpradávna vyvíjí člověk hospodářskou činnost. Nejrozšířenější je na zdejších svazích chov ovcí, zejména na mléko a s tím souvisí i výroba zdejších lahodných sýrů, které jsou pro zdejší kraj typické. Stejně proslulé jsou zdejší výrobky z vepřového masa, jako salámy a různé druhy šunky.
Zdejší prasata jsou totiž krmena hlavně syrovátkou a dalšími přírodními produkty, což dodává místním výrobkům specifickou chuť. V poslední době se turisté vydávají stále častěji v rámci agroturistiky na horské tůry, na kterých je čekají bohaté gastronomické zážitky nejen na horských chatách, ale i na malých statcích či salaších, kde mohou ochutnat speciality, plné harmonických chutí, připravené podle starobylých receptů.
Unikátní olivový olej
Pokud sestoupíte z horských úbočí, porostlých borovicemi a buky, dostanete se do pásma olivovníků, z nichž se získávají jedny z nejušlechtilejších a nejvzácnějších italských olejů, vyznačujících se intenzivním aromatem a bohatou škálou chutí. Právě tento olej dodává zdejším pokrmům neopakovatelnou chuť. Kolem jezera je neustále příjemné podnebí, nikdy zde nezažijete příliš horké ani příliš chladné dny. Právě jarní období, kdy okolní stráně a horské pastviny rozkvetou tisíci vzácných květů, je nejlepší období k návštěvě Monte Baldo.
Region gastronomických pochoutek
Zdejší region je vyhlášený i pro milovníky kulinářského umění a nabízí nespočet restaurací, kde mohou turisté ochutnat místní tradiční speciality. Mezi nejneobvyklejší pokrmy, které zde můžete ochutnat, patří yota, frico, Lesso e peara, Zuppa di Valpelline či Pere San Martin al vino rosso. Yota je dušené maso se směsí fazolí, zelí, brambor, šunky a někdy uzených žeber. Vše je dochuceno spoustou česneku. Frico je někdy zaměňováno s naším smaženým sýrem, ale jde úplně o něco jiného. Jsou to tence nakrájené plátky sýra, obalené v mouce a rychle osmažené.
Obvykle se podávají jako předkrm a používá se k tomu například parmezán, mozzarella nebo Montasio. lesso e peara je pepřová omáčka, která se obvykle používá k různým druhům dušeného masa. Další specialitou je zuppa di Valpelline, což je polévka s dušeným masem a zelím a podává se s krutony nebo topinkami. Samozřejmě nechybí ani spousta druhů těstovin a v zimním období je zdejší pochoutkou Pere San Martin al vino rosso, což jsou hrušky, zapékané s červeným vínem. Pokud si potrpíte na dezerty, nezapomeňte ochutnat zdejší proslulý švestkový dort.
Vína ocení i znalci
Přes zdejší nadmořské výšky je oblast vyhlášená i svými vinicemi a historie výroby vína sahá až do dávných dob. Zdejší vína jsou ceněna nejen v Itálii ale i v zahraničí. Turisté mohou ochutnat místní vína v restauracích nebo si koupit láhev v některé z mnoha vinoték, které najdou v Riva del Garda, Desenzanu nebo Sirmione. Díky zdejšímu mikroklimatu mají místní vína neopakovatelné aroma a chuť. Proslulé jsou zejména zdejší odrůdy Chardonay, Müller Thurgau, Merlot, Cabernet či aromatický Pinot bianco. Jedinečný je i zdejší Tramín s výraznou vůní a charakteristickou kořeněnou chutí, nebo Garda Classico Chiaretto, vyznačující se květinovou a ovocnou vůní.
Na Monte Baldo vás vyveze unikátní lanovka
Ta byla uvedena do provozu v roce 2002 a její moderní konstrukce, jediná v Evropě, umožňuje otáčení kabiny kolem vlastní osy, takže během jízdy si prohlédnete celé panorama okolní krajiny. Za pouhých 10 minut se tak ocitnete na vrcholu Monte Baldo ve výšce 1760 m. n. m. Výchozí stanice se nachází v Malcesine a k dispozici je zde i velké parkoviště. Lanovka má dvě úrovně, můžete vystoupit na zastávce v polovině cesty na San Michele, nebo se nechat vyvézt až nahoru. Pokud ale vystoupíte v polovině, přijdete o otáčivý efekt kabiny, který je spouštěn až v druhé polovině jízdy. Kabina pojme 30 cestujících a vozí i kola, protože zejména ze San Michele vychází vyhledávané cyklostezky. Zpáteční jízdenka až na vrchol vás přijde na 22 euro.