Ven z města

Vydejte se za krásami Třeboňska a ochutnejte místní kuchyni

Ochutnejte krásy Třeboňska / mareksaroch.cz / Shutterstock.com
Třeboňsko je rájem kaprů, ale také turistů, kteří milují rybolov, architekturu, přírodu, dobré jídlo a v neposlední řadě také sport. Jaká místa musíte na Třeboňsku navštívit? Co z místní kuchyně zkrátka musíte vyzkoušet a jakým aktivitám se věnovat?
Reklama
Reklama

autor  Ema Maxová

29. prosince 2022   |   17:11

Sbalte si kufry a vydejte se dolů na jih za poznáváním krásných míst, která se na Třeboňsku nacházejí.

Návštěva Třeboňska se bez návštěvy Třeboně neobejde

Žádná návštěva Třeboňska se neobejde bez návštěvy Třeboně. Právě toto město je dominantou celé oblasti. Třeboňské náměstí je lemováno domy s renesančními a barokními štíty a největší dominantou je rozhodně stará radnice. Její součástí je také věž, ze které je krásný výhled do okolí. Za zmínku samozřejmě stojí i Třeboňský zámek. Okolo něj se nachází majestátní hradby a nádherný park. Ubytování Třeboňsko nabízí celou řadu. Záleží na vás, zda toužíte po bydlení v penzionu, apartmánu, chalupě nebo třeba ve vile.

Vydejte se poznat Svět a obejděte jej kolem dokola

Ať už si najdete ubytování v penzionu nebo kdekoliv jinde, ihned po zabydlení se vrhněte do poznávání okolí. Na Třeboňsku se nachází například proslulý rybník Svět. Jakmile se okolo něj projdete, můžete tvrdit, že jste obešli Svět kolem dokola. Po procházce si můžete užít rozmazlování v rašelinných lázních. Ovšem Třeboňsko můžete poznávat také na kole, a to díky výborně udržovaným cyklotrasám, které měří více jak 600 km.

Místní gastronomie vám změní život

Zatímco zbytek České republiky jí kapra pouze jednou ročně, a to na Vánoce. Obyvatelé Třeboňska si bez kapra neumí představit život. Abyste pochopili, proč si lidé na kapra v jídelníčku potrpí, musíte ochutnat výbornou místní kuchyni.

Na seznam jídel, která musíte na Třeboňsku ochutnat, si zapište následující speciality:

  • křupavého třeboňského kapra obalovaného v kukuřičné krupici,
  • kapra podle pánů z Rožmberka,
  • bifteky z kapra,
  • grilovaného kapra v alobalu,
  • pečené kapří ocásky,
  • kapra vařeného ve vinné páře,
  • bramborák z kapřího masa.

Jak jsme již zmínili výše, obyvatelé Třeboňska zkrátka milují kapry, a to na všechny způsoby. I pokud nepatříte k milovníkům ryb a na vašem talíři se často nevyskytují, uvidíte, že kapr připravený podle některého z třeboňských receptů vám zaručeně změní nejenom názor na rybí maso, ale celý život.

Třeboňsko je nádhernou jihočeskou oblastí České republiky, kterou si zamilujete, i pokud se nevěnujete rybolovu. Díky nádherné přírodě, architektuře a výtečné gastronomii se jedná o vyhledávaný turistický cíl českých, ale také zahraničních turistů. Podlehněte kouzlu Třeboňska a naplánujte si zde svou příští dovolenou.

Další zajímavé články
Reklama