Ven z města

Poznejte skutečnou perlu Evropy a její skrytá tajemství, o kterých se v průvodcích nedočtete

V Krakově na vás historie dýchá na každém kroku / Depositphotos
Pyšní se celou řadou skutečných skvostů, množstvím historických památek a báječnou starobylou atmosférou. To všechno nabízí Krakov, který návštěvníci označují jako skutečnou perlu Evropy a jedinečné místo na krátkou poznávací dovolenou.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

06. listopadu 2022   |   10:12

Krakov je mezi cestovateli hodnocen jako jedno z nejlepších míst na prodloužený víkend.  Do Krakova se jezdí nejen za památkami, královským hradem Wawel či za prohlídkou Starého města, zapsaného jako památka UNESCO, ale i za jeho atmosférou, nočním životem, jeho proslulými bary a restauracemi.

Podle mnohých je Krakov nejkrásnější město v Polsku

Ačkoliv je Krakov až druhým největším polským městem, je mezi turisty oblíbenějším než hlavní město Varšava. Snad je to dáno historií, kdy Varšava byla za války téměř srovnána se zemí a poté znovuvybudována a milovníci architektury mohou pocítit osten zklamání. Naopak Krakov a jeho centrum dýchá starobylou atmosférou.

Krakovský rynek

Pokud byste Krakovem jen projížděli a neměli na prohlídku moc času, začněte určitě tady. Na rozlehlém náměstí stojí věž staré radnice a hlavně krásná historická budova tržnice Sukiennice. Suvenýry jsou tu sice dražší než v odlehlejších uličkách, ale polská drahota je pořád pro Čechy přijatelná. A hlavně tu nákupy mají své kouzlo.

Na Rynku se nachází kostel Nanebevzetí Panny Marie, neboť jde o jednu z dominant tohoto náměstí. Určitě doporučujeme zajít i dovnitř. Samotný kostel je nádherné dílo s bohatou výzdobou, ale z uměleckohistorického hlediska je nejpozoruhodnější zdejší 13 metrů vysoký dřevěný oltář od Veita Stosse. Žádná čísla ani fotky nedokážou přiblížit, jak velkolepě oltář působí. Však taky na něm Veit Stoss pracoval celých dvanáct let.

Krakova mohyla

Krakova mohyla, pocházející údajně z 9. století, v které byl prý pohřben zakladatel města, Krak je místem, kde můžete relaxovat a užívat si výhled na západ slunce a celé město. Je sice jen 16 metrů vysoká, ale vyhlídka stojí skutečně za to. Vedle stojí ještě další dvě mohyly neznámého původu. Čtvrtá mohyla byla vybudována v 19. století na počest velkého polského hrdiny Tadeusze Kościuszka. Mohyly se nacházejí v docházkové vzdálenosti od centra, ve čtvrti Podgorze.

Skryté jezero

Skryté jezero Zalew Bagry najdete přímo v Krakově. Jde o malé jezero s písečnou pláží, jedinou v Krakově. Jedná se o perfektní místo pro grilování, plavání, jízdu na kajaku, plachtění a surfování, pouhých třicet minut od centra. Můžete si zde vypůjčit veškeré vybavení, které potřebujete, pochutnávat si na čerstvých rybách v nedaleké restauraci, procházet se na promenádě, hrát volejbal a další sporty, nebo jen tak pozorovat vodní ptáky, kteří se sem slétají z dalekého okolí. Místo není příliš přeplněné ani v létě, protože ho běžných turistických průvodcích jej nenajdete.

Něco pro mlsné jazýčky

Množství pouličních stánků s různými pochutinami je jedním z důvodů, proč návštěva Krakova nemusí být vůbec nákladná. Na každém rohu narazíte na obwarzanek, pečivo podobné slanému preclíku. Ochutnat můžete i nespočet druhů zapiekanek, baget zapečených s různými ingrediencemi, které bývají nazývány polskou verzí pizzy. A pokud budete mít chuť si k jídlu sednout, objednejte si pirohy. Ty vám připraví v obyčejných jídelnách i v michelinských restauracích.

Vyhlášený Plac Izaaka

Plac Izaaka je malé náměstíčko v židovské čtvrti, kde stává pravidelně až šest pojízdných restaurací, ukrytých v kamionech a dodávkách. Místo je nesmírně populární mezi místními obyvateli a hlavně studenty.

Přímo z vozů se nabízí slané i sladké pokrmy, od thajské zmrzliny ve „Frozen Rolls“, přes originál polský trdelník, plněný sladkými krémy, po zdravé ovocné a zeleninové mísy i smooothies v „Acai baru“, smažené ryby v „Zacna ryba“, mexickou kuchyni ve voze „Compadre“ a grilovaná masa v kamionu „Walenty Kania“. Na své si zde přijdou i vegani a posedět můžete na zahrádkách, které každé ráno vyrostou kolem vozů, nebo poležet v rozvěšených houpacích sítích.

Jak se do Krakova dostat

Do Krakova létá z českých letišť několik leteckých linek a když budete mít štěstí a natrefíte na výhodnou akci, seženete zpáteční letenky za pár set korun. Stejně tak to platí i u autobusů, které provozuje řada dopravců. Nejpohodlnější je samozřejmě cesta autem. Z Prahy se dostanete do Krakova za nějakých 5 hodin, přičemž ujedete vzdálenost něco přes 500 km. 

Tip na závěr

Chcete vidět Krakov z výšky a bez turistů? Vydejte se do nejvyššího patra hotelu Kossak, kde najdete kavárnu Café Oranzeria. Kromě dobré kávy nabídne nádherný výhled na centrum Krakova.

Zdroj: krakov.pl

Další zajímavé články
Reklama