Ven z města

Skutečná krása nezná hranic. Místa, která v České republice obdivuje celý svět

Květná zahrada v Kroměříži je unikátní i na světové poměry / Depositphotos
Naše malá země ukrývá řadu přírodních krás. Pohraniční hory, skalní města, termální prameny, rozlehlé oblasti plné rybníků na jihu, prosluněné vinice i mnoho dalších přírodních zajímavostí a historických míst. Mnoho z nich je natolik krásných, že jejich krásu přijíždějí obdivovat i turisté ze zahraničí.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

04. října 2022   |   09:20

Česká republika je rozlohou sice malá, ale krásná země s bohatou historií i s nádhernými přírodními památkami. Mnoho z nich je natolik krásných či unikátních, že jejich krásu přijíždějí obdivovat i turisté ze zahraničí. Skutečná krása totiž nezná hranic. Zde je přehled těch nejkrásnějších českých zákoutí všeho druhu od vodopádů přes jeskyně až po města.

Největší kaňon v Krkonoších

Do Krkonoš míří každý rok tisíce zahraničních turistů, kteří obdivují krásu našich nejvyšších hor. Cesta mohutným Labským dolem patří mezi největší atrakce české části Krkonoš.

V Čechách máme místa, která jsou v Evropě jedinečná

Téměř kolmé stěny kaňonu ohlazené ledovcem se zvedají o 300–400 metrů nad turistickou cestou. Při pochodu zde navíc uvidíte Pančavský vodopád, který je nejvyšším českým vodopádem.

Rešovské vodopády

Rešovské vodopády naleznete v oblasti Nízkého Jeseníku na severu Moravy. Vodopády jsou tvořeny několika kaskádami na říčce Huntavě, která si vybrousila svou cestu na poměrně strmých skalách. Přesto jsou ale vodopády dobře přístupné díky vyznačeným trasám, dřevěným lávkám a přistavěným schodům, ačkoli s kočárkem tu nepochodíte. Zároveň se jedná o poměrně nedotčenou přírodní oblast uprostřed lesů.

Vodopády a jejich okolí jsou totiž chráněny jako národní přírodní rezervace. Kapradiny, mechy, vzrostlé buky, padlé dříví ponechané vlastnímu osudu – někdy se proto vodopádům přezdívá Moravský prales. Svůj název vodopády dostaly podle nedaleké vesničky Rešov, odkud se lze na toto nádherné místo vydat. 

Slavná propast

Největší a nejvýznamnější krasovou oblastí v Česku je Moravský kras, kam míří lidé především do zpřístupněných jeskyň a ke známé propasti Macocha. A vyrazit můžete i na člunu po podzemní říčce Punkvě do nejkrásnějších prostor s krápníkovou výzdobou. Propast Macocha je největší propastí tohoto typu ve střední Evropě. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout ze dvou můstků - horní je ve výšce 138 metrů, či během prohlídky punkevních jeskyní. Ta je zavede na dno propasti kde se nalézají dvě hluboká jezírka.

Nádherné zahrady

V Česku existuje nespočet zámeckých zahrad a parků, Květná zahrada v Kroměříži je však unikátní i na světové poměry. V druhé polovině 17. století ji dal zřídit tehdejší olomoucký biskup a vznikala několik desítek let. Naprosto jedinečným způsobem kombinuje renesanční zahradu italského typu a honosný barokní park typu francouzského. Základem je důsledně dodržovaná geometrie, která se projevuje jak na celkovém rozložení květných ploch a cest, tak i na úrovni jednotlivých zastřižených rostlin. Uvnitř tohoto celku pak naleznete různá zastavení a rozptýlení, jako jsou sochy, labyrinty, kašny a tak dále. Součástí je rovněž Rotunda, Kolonáda a skleníky. Od roku 1998 figuruje Květná zahrada na seznamu UNESCO.

Pravčická brána

Symbolem národního parku České Švýcarsko je Pravčická brána, největší skalní most v Evropě. Její rozměry jsou úctyhodné: rozpětí oblouku u dna je 26,5 m, výška otvoru 16 m, šířka dosahuje 7 až 8 m, minimální tloušťka 3 m a vrcholová plošina brány se klene 21 m nad jejím dnem. V blízkém zámečku zvaném Sokolí hnízdo najdete informační centrum a malou expozici, věnovanou Pravčické bráně, v přízemí se dochovala stylová restaurace vyzdobená původními malbami.

Nejfotogeničtější krajina v Česku

Nejen krajinářští fotografové z celého světa se sjíždějí na jižní Moravu do jednoho unikátního regionu přezdívaném Moravské Toskánsko. Mezi vesnicemi a městečky nedaleko Kyjova se nachází nádherná zvlněná krajina. Různá pole, políčka, louky, cesty, aleje, remízky a další prvky spolu vytvářejí nekonečné kombinace kouzelných panoramat. A jelikož jde o jižní Moravu, nechybí ani nekonečné vinohrady. Krajina se neustále proměňuje podle ročního období, orby, sklizně, výběru výsadby a počasí, takže zde pokaždé objevíte nové neokoukané krajiny.

Zdroj: prachovskeskaly.com, moravskykras.net, kvetnazahrada-kromeriz.cz.

Další zajímavé články
Reklama