Ven z města

Pozoruhodné, tajemné a kouzelné. Mosty, které vám svou originalitou vyrazí dech

Oslnivá podívaná se vám naskytne při pohledu na Ďáblův most v německém Sasku / Depositphotos
Mosty jsou rozhodně pozoruhodná architektonická díla a mají okolo sebe zvláštní tajemnou auru. Už jste se například někdy procházeli večer po Karlově mostě? Zkuste to. Má to své neopakovatelné kouzlo.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

18. dubna 2022   |   13:18

Svět je plný architektonických fascinujících skvostů. Ze všech úžasných staveb, které již existují, jsou mosty zdaleka jedny z těch nejpůsobivějších. Stavbaři jsou schopni stavět úžasné zavěšené dálnice nad vodou a zemí. Podívejte se spolu s námi na pět unikátních i velmi bizarních mostů.

Ďáblův most 

Oslnivá podívaná snad v každém ročním období se vám naskytne při pohledu na Ďáblův most v německém Sasku nedaleko vesničky Kromlau. Zde se rozkládá nádherný osmdesátihektarový park. Po vzoru slavných anglických parků ho roku 1844 založil Friedrich Herrmann Rötschke, rytíř z Kromlau, a postupně jej nechal dovybavit různými artefakty. Hlavním lákadlem parku tedy nakonec nejsou liliovníky, katalpy, azalky, rododendrony ani jiné stromy či keře.

Mosty jsou rozhodně pozoruhodná architektonická díla

Návštěvníky z celého světa sem vábí pohled na magicky vypadající čedičový most, který mnozí odborníci označují za architektonický zázrak. Odraz na vodní hladině přitahuje turisty, filmaře i profesionální fotografy z různých koutů světa. Kamenný oblouk mostu spolu z odrazem totiž tvoří dokonalý kruh.

Rakotzbrücke, pojmenovaný podle jezírka Rakotzsee, nad nímž se pne, ovšem nevznikl ve středověku, ale mnohem později. Až zhruba kolem roku 1860. A i přes zlověstné pověsti, které ďáblovy mosty obestírají, ho stavěli lidé, a to z čedičových bloků, které byly do parku dopraveny zejména z lomů v Saském Švýcarsku. Důvod jeho vzniku byl prostý, šlo o čistou estetiku. Výstavba zabrala sice kolem 10 let, ale výsledek tohoto dlouhého úsilí rozhodně nepřišel vniveč.

Arganzuela Footbridge 

Zcela z jiného ranku je pěší most v Madridu, který se nazývá Arganzuela (španělsky se nazývá puente nebo pasarela de Arganzuela, formálně puente monumental de Arganzuela a také puente de Perrault).

Stavební práce byly zahájeny v únoru 2010. Tato vysoce moderní stavba se ve skutečnosti skládá ze dvou samostatných kovových kuželů, jeden prochází nad parkem Madrid Río, zatímco druhý prochází přes Manzanares, téměř se schází ve vyvýšeném středním bodě sloužícím jako vyhlídka na park Madrid Río. Kombinovaná konstrukce je dlouhá 278 metrů. Otevřen byl 24. března 2011, i když zpočátku pouze pro denní použití.

Moon bridge

Měsíční most je hlavní atrakcí parku Dahu ve městě Tchaj-pej na Tchaj-wanu. Během soumraku je osvětlen vodou a vytváří naprosto okouzlující krajinu, která se zdá být vytvořena jako ze zrcadel. Měsíční most pochází z Číny a později byl představen v Japonsku. Tento typ mostu byl původně navržen tak, aby umožňoval chodcům přecházet kanály a zároveň umožňoval průchod člunů pod nimi.

Te Rewa Rewa

New Plymouth na Novém Zélandu řadící se na devátou příčku co do obydlenosti novozélandských měst je zároveň také největším městem svého regionu - regionu Taranaki, který se rozprostírá na západním pobřeží Severního ostrova. Název města je odvozem od britského městečka Plymouth odkud sem doputovali první osadníci. A právě zde se nachází velká atrakce. Most Te Rewa Rewa Bridge. Jedná se o most pro pěší a cyklostezky přes řeku Waiwhakaiho. 

Tento most se stal populárním zejména pro svůj specifický design, který je v kombinaci s výhledem na Mount Taranaki oblíbeným místem pro fotografy i všechny, kteří se rádi kochají přírodními krásami. Jeho velkolepý tvar a nastavení z něj činí oblíbený orientační bod.

Karlův most

Jeden z nejkrásnějších mostů světa stojí v České republice. Na tuto gotickou památku, založenou Karlem IV., zavítá snad každý, kdo navštíví Prahu. Karlův most spojuje přes Vltavu Staré Město a Malou Stranu a tvoří ho 16 oblouků. Konstrukce stojí na mlýnských kamenech, které jsou pravděpodobně podloženy rošty z dubových kůlů.

Karlův most je druhý nejstarší most České republiky a v Praze nejstarší dochovaný most přes řeku Vltavu. Vznikl na místě původního Juditina mostu zničeného roku 1342 táním ledů. Most zakončený z obou stran věžemi založil Karel IV. v roce 1357. Pilíře mostu zdobí 30 soch světců.

Vstup na most chrání po obou stranách věže. Staroměstská mostecká věž, dílo Petra Parléře, je přitom považována za nejkrásnější středověkou věž Evropy. Most měl v historii svou nezastupitelnou roli. Praha se díky němu stala důležitou součástí obchodních cest mezi východní a západní Evropou.

zdroj: rakotzbruecke.denewzealand.com, prague.eu.

Další zajímavé články
Reklama