Ven z města

Velikonoce v zahraničí. Pozor, v oblíbené destinaci Čechů máte bez očkování smůlu

Češi na Velikonoce míří do tepla / Depositphotos
V tuzemsku se rozvolnilo a padla poslední protipandemická opatření. Turistům se otevírá téměř celá Evropa. Navíc začínají Velikonoce, které nabízejí čtyři dny volna. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur vycestuje až 80 tisíc Čechů. Řada zemí ale stále vyžaduje doklady o bezinfekčnosti. Víte, za jakých podmínek a kam se vydat?
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

14. dubna 2022   |   10:18

Se zlepšující se epidemickou situací část evropských států uvolnila podmínky vstupu pro turisty. Karanténu po cestujících aktuálně nevyžaduje žádný z nich a do řady zemí lze cestovat bez omezení.

Víte, kde platí jaká proticovidová opatření?

Řada států nepožaduje po cestujících žádné covid pasy, přesto nadále zůstávají některé oblíbení turistické destinace, kam budete očkovací certifikát či negativní test potřebovat. Pokud chcete spoléhat na očkování, musíte u jednotlivých zemí například hlídat, jak dlouhou platnost mají dvě dávky vakcíny a kdy je tedy potřeba zvážit dávku třetí. Obvykle bývá platnost druhé dávky 9 měsíců.

Podmínky jsou různé

Podmínky vstupu do mimoevropských zemí jsou různé. Některé země – třeba Egypt, Tunisko nebo Tanzanie – například neuznávají potvrzení o prodělaném covidu-19. Doklad o očkování, negativním testu nebo prodělané nemoci pak musí cestující předložit při cestě do Turecka, na Kapverdské ostrovy nebo do Spojených arabských emirátů.

Bez očkování máte smůlu 

Většina evropských zemí již přestala jakékoliv covid pasy vyžadovat, najdou se pořád takové, kam se bez ukončeného očkování nedostanete. Počátkem dubna k nim spadalo například ještě Slovensko. Bez vakcíny se nedostanete například do Estonska, pokud se budete chtít vyhnout karanténě.

Malta neuznává evropský covid pas 

Pozor si musí dát turisté, kteří se chystají na Maltu. Oblíbený ostrov Čechů neuznává evropský covid pas jako celek. Od všech příchozích vyžaduje ukončené očkování. Každý příchozí musí být minimálně 14 dnů po druhé dávce a ta má platnost 9 měsíců. Poté je nutné mít posilující dávku.

Pro příjezd potřebujete covid pas

V dalších turistických destinacích se sice turista obejde ještě bez očkování, ale bude potřebovat antigenní či PCR test, prokázání o prodělání nemoci či popřípadě splnit další podmínky pro vstup. Sem patří:

Bulharsko

Balkánský stát patří k těm benevolentnějším. Turista se může prokázat buď negativním testem, proděláním nemoci, či očkováním. Třetí dávka však není vyžadována.

Francie

Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování platí rovněž ve Francii. Druhá dávka vakcíny má v zemi platnost 9 měsíců.

Portugalsko

Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování s platností 9 měsíců po druhé dávce.

Španělsko

Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování s platností 9 měsíců po druhé dávce.

Turecko

Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování. Turecko nevyžaduje třetí dávku.

Covid pas s služby

Celou situaci pro neočkované osoby komplikují některé státy, do kterých je možné sice přicestovat s negativním testem, ale lidé poté bez očkování nebudou moci využít některé služby. Jak se liší pravidla se liší v jednotlivých zemích?

Kypr

Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování s platností 9 měsíců po druhé dávce.

Itálie

Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování. Pozor, platnost druhé dávky je v Itálii pouze 6 měsíců.

Německo

Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování s platností 9 měsíců po druhé dávce.

Rakousko

Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování s platností 9 měsíců po druhé dávce. Specifická pravidla platí pro Vídeň, kde je covid pas vyžadován při vstupu do služeb či na hromadné akce.

Řecko

Negativní test, prodělání nemoci nebo očkování s platností 9 měsíců po druhé dávce. Všichni cestující mohou být při příjezdu do Řecka podrobeni kontrolním testům na koronavirus a jsou povinni tyto testy strpět.

Vstup bez podmínek 

Jsou i země, do kterých mohou turisté vstoupit bez jakýchkoliv restrikcí. Nepotřebují se prokázat ani očkováním či negativním testem. Tyto státy se v podstatě vrátily k pravidlům před příchodem koronavirové pandemie. Mezi ně patří: Chorvatsko, Dánsko, Černá hora, Maďarsko, Madeira, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko, Velká Británie.

Doporučení

Turisté by měli pravidla v dané zemi sledovat do posledního dne před odjezdem. Vzhledem k vývoji epidemické situace se podmínky pro vstup do jednotlivých zemí mohou postupně měnit. Aktuální informace najdete na stránkách ministerstva zahraničí.

Zdroj: mzv.cz.

Další zajímavé články
Reklama