Ven z města

Covidová opatření se postupně ruší. K velké změně dochází u našich sousedů

Evropa začíná pomalu rozvolňovat / Depositphotos
Stále více zemí se chystá rušit téměř všechna opatření proti šíření koronaviru, nebo tak již učinily. Cestu, za kterou byli ještě před několika týdny až měsíci kritizováni například Britové, už volí i naši sousedé.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

23. února 2022   |   09:30

Také postoj české vlády se postupem času mění. Od 10. února se lidé nemusí při využívání služeb a při vstupu na hromadné akce prokazovat covidovým certifikátem.

Pandemická situace se v Evropě pomalu ale jistě zlepšuje

Premiér Petr Fiala (ODS) nastínil, že od 1. března bude v platnosti jen velmi málo protiepidemických opatření, která mají bránit šíření nákazy koronavirem. Prakticky má jít jen o nošení respirátorů, jako je tomu již v jiných zemích.

Německo rozvolní od března

V Německu skončí do 20. března všechna zásadní karanténní opatření. Nejdříve odpadnou omezení soukromých setkání očkovaných a uzdravených a také se otevřou obchody neprodávající zboží denní potřeby neočkovaným, do kterých nyní v řadě regionů nemohou. Od 4. března budou moci neočkovaní lidé s testem také do hotelů a restaurací. Od 20. března pak s výjimkou roušek a odstupu nebudou platit žádná další zásadní omezení.

Změny na Slovensko již v únoru

Slovensko postupně zruší opatření proti pandemii koronaviru a s uvolňováním začne již 28. února, oznámil ve středu slovenský premiér Eduard Heger. Od 28. února bude podle Hegera zrušen režim, který vstup do některých provozů či na některé akce podmiňuje očkováním nebo tím, že osoba byla testována na koronavirus, případně prodělala COVID-19.

Zrušena bude i domácí karanténa pro žáky, kteří se dostali ve třídě do kontaktu s pozitivně testovaným spolužákem. Zvýší se také povolený počet účastníků na akcích. Ve druhé fázi pak kabinet plánuje 28. března zrušit kapacitní omezení na akcích a omezení provozních hodin, upraveny budou i podmínky nošení respirátorů a roušek.

Rakousko upravuje pravidla

Vláda našich jižních sousedů upravila pravidla pro vstup do země. Od úterý 22. února smějí do Rakouska opět vstoupit i neočkované osoby proti koronaviru, ovšem s negativním PCR testem. „Pro cestovní ruch je to důležitý krok, aby mohl po zbytek zimní sezóny přijmout co nejvíce hostů,“ zmiňují internetové stránky rakouského deníku Österreich oe24.at.

V Rakousku se tak vrací v platnost loni užívané pravidlo 3G, tedy očkovaný, vyléčený a testovaný. Kromě negativního PCR testu, který byl provedený před maximálně 72 hodinami, jsou nově přípustné i antigenní testy, ne starší než 24 hodin. To však neplatí pro antigenní testy pro domácí použití. Osoby mladší 12 let, tedy většina dětí ze základních škol, doklady o 3G předkládat nemusejí. 

Odborníci ovšem upozorňují, že země pandemii ještě zdaleka nepřekonala a na podzim by se situace mohla opět zhoršit. Proto by se lidé měli nechat očkovat i v létě. Rakousko loni jako první země v Evropské unii schválilo povinné očkování, a to od letošního února. V současné době dostalo dvě dávky vakcíny 70 procent obyvatelstva. Pozor by si však měli dát turisté, kteří míří do hlavního města Vídně. To má v gastronomii výjimku, kterou si hodlá zachovat. Do tamních restaurací a dalších podniků smějí a budou smět jen tzv. 2G osoby, očkovaní a ti s certifikátem o prodělání nemoci COVID-19.

Zdroj: mzv.cz, oe.24.at, koronavirus.mzcr.cz.

Další zajímavé články
Reklama