Ven z města

Pouliční výstavy, světelné inspirace a nádech svobody. Jak si nejlépe užít zítřejší sváteční den

Využijte sváteční den k procházkám / Shutterstock
Ve středu 17. listopadu si připomeneme dvaatřicet let od svržení komunistické vlády a návratu k demokracii. Nabitý program chystá metropole i další česká města. Přinášíme pár akcí, které byste si ve sváteční den neměli nechat ujít.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

16. listopadu 2021   |   13:52

Sedmnáctý listopad podobně jako nedávné říjnové oslavy nabídne řadu akcí a speciálních prohlídek. Máme co slavit. Jde o státní svátek, Den boje za svobodu a demokracii, Mezinárodní den studentů a také den, který v roce 1989 odstartoval sametovou revoluci.

Vyrazte na Korzo Národní 

Pouliční výstavy, světelné instalace nebo audiovizuální projekce budou během státního svátku čekat na návštěvníky Národní třídy, z níž se opět stane Korzo Národní. Tradiční srdce oslav – pietní místo, kam si lidé budou moct přijít zapálit svíčku, dostane po vzoru loňska také online podobu. Pořadatelé Korza Národní kromě divadelních představení nebo talkshow slibují debaty živě přenášené z českého pavilonu EXPO 2020 v Dubaji. Cílem je, aby se návštěvníci neshlukovali ve velkých počtech a volně korzovali po ulici.

Z ampliónů v českých městech zazní Modlitba pro Martu

Z ampliónů v českých městech potom zazní Modlitba pro Martu a více než 40 významných budov se zbarví do českých národních barev. Češi a Češky si tak budou moct svátek připomenout nehledě na to, kde jsou. S ohledem na zhoršující se epidemickou situaci vyzývají organizátoři především k dodržování hygienických opatření a vzájemné ohleduplnosti.

Národní třídě budou dominovat venkovní výstavy a audiovizuální nebo světelné umělecké instalace. Dvě v ulici odstavené tramvaje nabídnou vzdělávací a výtvarný program. Projekce na fasádu obchodního domu Máj pak připomene křehkost svobody s ohledem na současnou politickou situaci v Bělorusku.

Lichtenštejnský palác na pražské Kampě

U příležitosti státního svátku bude možné nahlédnout do reprezentačních prostor Lichtenštejnského paláce na Kampě. Běžně nepřístupná budova slouží potřebám české vlády, jež v ní ubytovává významné státní návštěvy. V minulosti v paláci pobývala kupříkladu britská královna Alžběta II. nebo někdejší japonský císař Akihito s císařovnou Mičiko. Komentované prohlídky budou probíhat ve čtvrthodinových intervalech od 9 do 17 hodin.

Koncert pro budoucnost

Podvečer na Václavském náměstí bude patřit zvučným domácím interpretům, kteří vystoupí na pódiu „pod koněm“. Publikum čeká společný koncert Glena Hansarda, Jany Kirschner, Jamese Harriese, Ivy Bittové, Anety Langerové, Jaroslava Uhlíře se Zdeňkem Svěrákem, Michala Hrůzy, Thoma Artwaye nebo kapel Vypsaná fiXa, Už jsme doma a Zrní.

Oslavy v Brně

Události nejenom z roku 1989, ale i z neméně pohnutého roku 1939, připomínají pořadatelé festivalu v moravské metropoli. Z původního lampionového průvodu se rozrostl na velkolepý svátek, který si klade za cíl seznamovat s novodobou českou historií především mladé lidi, kteří bývalí režim nezažili.

V centru města nebude s programem chybět třeba divadlo Husa na provázku, skupina Ateliér, divadlo Líšeň se satirickou hrou Putin lyžuje nebo beseda s Alešem Filipem a Jiřím Zlatuškou, kteří zavzpomínají na své tehdejší návštěvy podzemní univerzity. 

Blik blik v Plzni

Plzeňané o svůj festival světla v covidové době nepřijdou, v omezené podobě se uskuteční 16. a 17. listopadu. Vůbec poprvé nabídne 3D videomapping a věnovat se bude rovněž samotnému historickému tématu. Kupříkladu instalace Květy svobody 39 spojená s workshopem diváky navrátí k tragickému dění v protektorátu. Návštěvníky čeká také interaktivní Laser Labyrinth nebo gastrozóna, kde si budou moci dát svařák nebo si na ohni opéct špekáčky.

Muzeum nákladních automobilů Tatra

V Kopřivnici se na státní svátek otevře Muzeum nákladních automobilů Tatra. Na ploše více než 5000 m2 představí muzeum unikátní sbírku přes 70 nákladních vozidel a podvozků značky Tatra. Nejstarším vozidlem je replika prvního nákladního automobilu Tatra z roku 1898, ale uvidíte i zástupce ještě v tuto chvíli vyráběných výrobních řad. Mezi exponáty nebudou chybět ani vojenská obrněná vozidla či autobus. Nový domov v muzeu našel i vlak Slovenská strela z roku 1936, která dlouhou dobu stála před muzeem automobilů Tatra. Vůz prošel renovací, po níž je opět schopný provozu a při zvláštních příležitostech bude vyjíždět na koleje.

Zdroj: tatramuzeum.cz, praha.eu, informuji.cz.

Další zajímavé články
Reklama