Ven z města

Barevný podzim vybízí k cestování. Navštivte kouzelná místa u našich sousedů

Historické centrum městečka Bernkastel-Kues má neopakovatelnou atmosféru / Pixabay Leo65
Podzim je skvělým obdobím pro cestování a poznávání kultury. A nemusíte jezdit daleko. Stačí vyrazit do Německa. Nechte se zlákat okouzlujícími zámky, dlouhými lány s révou, tradiční německou kuchyní, podzimními akcemi či nádhernými přírodními scenériemi.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

08. října 2021   |   13:07

I podzim dokáže být nádherný a vybízí k cestám za poznáním. Co si vyrazit k našim západním sousedům. Pokud nevíte kam, máme pro vás pár tipů. 

Moselské údolí

V posledních letech výrazně vzrostl zájem o gastrocestování.
Moselské údolí najdete v Německu, ve spolkové zemi Porýní-Falc. Turisté si toto místo zamilovali jak pro vynikající víno, tak také pro jeho pohádkovou atmosféru. Tou nejznámější odrůdou je Ryzlink rýnský, z něhož se vyrábí víno, kterému odborníci neřeknou jinak než „Král bílých vín“.

Je čas na toulky nádhernou podzimní krajinou

Zcela právem se tak o něm hovoří jako o jednom z nejlepších bílých vín světa. Podél řeky Mosely vede nenáročná cyklistická stezka lemovaná stovkami vinařství a místních weinstube. Splést se prakticky nemůžete. Všude dostanete vynikající místní víno. A když si budete chtít od degustace odpočinout, zastavte se ve městech Bernkastel-Kues a Cochem, jejichž atmosféra vás okamžitě strhne. 

Kouzelné město Cohem

Kouzelné město Cochem, rozprostřené podél půvabné řeky Mosely, má přezdívku město vín. Kromě kopců, které lemují dlouhatánské vinice, je dominantou města říšský hrad. Pokud nejste vysloveně vinařský typ nebo vás hrady nelákají, můžete se vydat na plavbu po řece, navštívit historický mlýn na výrobu hořčice a ochutnat místní klobásy s různými druhy zde vyráběné hořčice.

Ti, kteří v Německu nebyli a neznají ho, možná neuvěří, ale tato země má mnoho nádherných míst, která stojí za návštěvu. Jedním z nich je Rothenburg ob der Tauber. Nachází se na severním konci "romantické cesty" - turistického chodníku s délkou 410 kilometrů, který prochází krásnými vesničkami a městy jižního Německa. Toto bavorské středověké město je známé svými barevnými domy a láká turisty z celého světa. Projděte se uličkami pohádkového Rothenburgu a vraťte se několik století dozadu.

Zábava i pro děti

ZOO v Mnichově

Budete-li mít naopak cestu na západ do Německa, vyplatí se návštěva mnichovské zoo, čili Zoo Tierpark Hellabrun Mnichov.

Zvířata zde žijí v přirozených podmínkách kolem řeky Isar. Vyhlášená je zde například expozice polárních medvědů. Berlínská zoo chová nejvíce zvířat na světě.

ZOO v Drážďanech

V drážďanské zoo zase zaujme hlavně Africký dům s vyhlídkovou lávkou nebo pavilon akvárií a terárií. Děti budou nadšené i ze Zoo pod zemí, kde se v noční expozici mohou seznámit s nejrůznějšími podzemními živočichy. Zoologická zahrada Drážďany chová přibližně 3000 zvířat od téměř 400 druhů živočichů, zejména asijských zvířat.

ZOO v Berlíně

Tato zoologická zahrada je nejnavštěvovanější zahradou v Evropě. Ročně ji navštíví přes tři miliony lidí z celého světa. I Zoo Berlín chová pandu velkou. Krásný je i pavilon hrochů, kde lze tyto obry sledovat skrz 14m dlouhý skleněný tunel. Mimochodem, tahle zoo má nejvíce zvířat na světě, téměř 1 500 druhů. 

Hoďte alespoň na chvíli starosti za hlavu a udělejte si několikadenní výlet. Přivede vás to na jiné myšlenky, prospěje vašemu zdraví a nabije pozitivní energií.

Další zajímavé články
Reklama