Styl & Kultura

Začíná poslední adventní víkend a Češi berou Polsko útokem. Na co byste ale určitě neměli zapomenout

Vánoční trhy v polském Krakově jsou pro svou jedinečnou sváteční atmosféru světově známé / Depositphotos
K období adventu neodmyslitelně patří vánoční trhy a tisíce Čechů míří na trhy do sousedního Polska. Letos je zájem ještě o poznání vyšší. Důvod je jasný. V Polsku platí na základní potraviny nulová daň a lidé pořídí nákupy levněji než v Česku.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

16. prosince 2022   |   16:01

Inflace a skokové zdražování potravin i dalšího zboží trápí řadu tuzemských domácností. Jedním ze způsobů, jak ulevit rodinnému rozpočtu, se tak pro řadu Čechů staly nákupní výlety za polskou hranici. Ale jistě uznáte, že by byla škoda vyrazit pouze za nákupy. Vánoce patří v katolickém Polsku mezi nejočekávanější a nejkrásnější svátky roku. Není tedy divu, že se Poláci na oslavy vždy svědomitě připravují a místní trhy mají  jedinečnou vánoční atmosférou. A které patří k těm nejkrásnějším v zemi? 

Krakov

Vánoční trhy v polském Krakově jsou pro svou jedinečnou sváteční atmosféru světově známé. Každoročně se konají v historickém centru města zapsaném na Seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Vánoce patří v katolickém Polsku mezi nejočekávanější svátky roku

Zde najdete hlavní náměstí jako z pohádky, které je známé jako Rynek Główny. Sem se po precizním výběru dostanou jen prodejci s kvalitními polskými výrobky nebo místní umělci. Koupit tak můžete originální keramiku, ozdoby na stůl i stromek, šperky a doplňky s legendárním polským jantarem, vlněné bačkůrky a jiné dárky. Pokud vánoční trhy navštěvujete kvůli výjimečným gastronomickým zážitkům, máte se také na co těšit. Ochutnat musíte tradiční bigos, což je pokrm z čerstvého nebo kvašeného zelí, červeného masa, uzeného bůčku, hub a koření. Během chladných dnů a večerů vás zaručeně zahřeje třešňová vodka nebo medovina, která se vyznačuje velmi specifickou chutí. 

Katovice

Za dalšími pohádkovými vánočními trhy se u našich severních sousedů vydejte do Katovic, které jsou z Česka vzdáleny jen 40 minut jízdy. Hlavní náměstí Rynek vás zde přivítá množstvím stánků s prvotřídním zbožím, fantastickou vůní místních pochoutek i pódiem s kulturním programem.

Kromě množství hraček a sladkých perníků zde děti nadchne také pohádkový vláček či domeček s pohyblivými figurkami. Návštěvníci každého věku se zase mohou těšit na nasvícenou vánoční pyramidu či betlém. V Katovicích letos nechybí ani bohatý kulturní program, který si nejlépe vychutnáte se sklenkou svařeného vína. Hlad i chutě zase nejlépe zaženete oštěpkem pečeným na grilu se sladkými brusinkami.

Wroclaw 

Wroclaw je jedním z nejstarších, a tedy nejmalebnějších polských měst. Tamní historické centrum vykouzlí adventní atmosféru, co vám zaručeně vyrazí dech. Zajímavostí je, že počátky vánočních trhů v tomto městě sahají až do šestnáctého století. V době konání trhů je centrum Wroclawi ozdobeno mnoha světly a dekoracemi.

Stánky naleznete v historickém jádru města na náměstí zvaném Rynek, ale také v ulicích Świdnicka a Oławska a letos i na Solném náměstí (Plac Solny). Zastoupení zde mají také stánky z jiných zemí - Německa, Litvy a Lotyšska či Francie. V útulném reji světýlek vás čeká tradiční i mezinárodní kuchyně, řada pohádkových postav a dvě patra pověstného Domku pod Krasnalem.

Varšava

V pitoreskním centru polského hlavního města se vánoční atmosféra rozhostí 26. listopadu. Toulat se slavnostně vyzdobeným Barbakánem je zážitek, který z paměti nevymažete. Zahřát se kromě svařáku můžete i pohybem: na Rynku Starego Miasta najdete kluziště, které ve vás vyvolá poctivou zimní náladu.

Než se vydáte na cestu

Většina vánočních trhů v Polsku začíná na konci listopadu nebo začátkem prosince. Trvají zpravidla celý prosinec a končí buď kolem vánočních svátků, nebo na začátku ledna. Než se vypravíte na cestu, určitě se o datech informujte.

Zdroj: silverontheroad.com.

Další zajímavé články
Reklama