Styl & Kultura

Nevšední zážitek na víkend. Nechte se inspirovat ojedinělým uměním a krásou

Festival Signal opět rozzáří baziliku svaté Ludmily na náměstí Míru / Depositphotos
V Praze začal oblíbený Signal festival, který nabídne patnáct světelných instalací. Desátý ročník akce pro zájemce připravil dvě trasy, jedna povede centrem a druhá Vinohrady až do Vršovic. K vidění budou například autonomní svítící roboty, zničená auta z války, ale nebude chybět ani oslňující projekce na baziliku svaté Ludmily.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

15. října 2022   |   11:27

V Praze odstartoval jubilejní desátý ročník Signal Festivalu, který je zároveň největší kulturní akcí v Česku. Unikátní světelná show v mnoha lokalitách rozprostřených po městě láká k nočním vycházkám. A na co se mohou návštěvníci těšit? 

Jubilejní ročník Signal festivalu nabízí 15 instalací

„Desátý ročník je oslavou kreativity a umění, jsem proto nesmírně rád, že se k nám přidala řada významných pražských institucí, jako je Národní divadlo, Kunsthalle Praha, kulturní prostor Vzlet nebo ČVUT, které první velké výročí oslaví s námi,“ řekl ředitel Signal Festivalu Martin Pošta. Festival podle něj dosud navštívily více než tři miliony lidí. Letošní ročník tak opět rozzáří Prahu od čtvrtka do neděle.

Za vraky aut z Ukrajiny 

Instalaci z opuštěných a rozbitých aut přivezených z válkou zasažené Ukrajiny přichystal na Mariánském náměstí designér Maxim Velčovský.

Nechal do metropole dovést čtyři nepojízdná auta zničená válkou.  Za každým autem se skrývá jeden lidský příběh. Jsou nasvícená různými světelnými efekty a atmosféru doplňuje i kouřový efekt. I znalci aut by chvíli váhali, na jaký typ a značku automobilu se právě dívají. Tahle expozice je jednou ze zastávek dvou tras, které Signal Festival letos nabízí.

Roboti i herci

Netradiční spojení divadla a světla se návštěvníkům nabízí v Kateřinské zahradě, v areálu psychiatrické léčebny. Slavný soubor Národního Divadla Laterna Magika se spojil s vizuálním umělcem Erikem Bartošem a vznikla tak osmiminutová inscenace. Nejen herci se ale podílejí na letošním Signal Festivalu.

Elektrotechnická fakulta ČVUT zapojila několik svých robotů a vytvořila malou robotí zoo. Podle jejího autora Jiřího Zemánka to v lidech vyvolává smíšené pocity. „Může to také vyvolat nadšení z techniky, jak jde dopředu, kam se posouvají robotické možnosti, protože si myslím, že nás čeká budoucnost, kde se s roboty v různých situacích budeme setkávat víc a víc. Je dobré mít respekt ze strojů, ale být si i vědom toho, že když někam nahráváte svoje data, tak třeba nad nimi i ztrácíte kontrolu,“ popisuje její autor Jiří Zemánek.

Patnáct instalací Signal festivalu můžete navštívit až do nedělního večera. Organizátoři i letos počítají, že do Prahy na čtyřdenní akci přejedou stovky tisíc návštěvníků.

Většina programu je zdarma. Galerijní zóna zahrnuje šest míst, na ta je třeba zakoupit vstupenku Signal Plus, se kterou lze díla navštěvovat opakovaně. Kompletní program akce naleznete na stránkách festivalu.

Zdroj: signalfestival.com.

Další zajímavé články
Reklama