Styl & Kultura

Komplikace na hranicích. Co by měli turisté vědět, aby se nedostali do problémů a neplatili tučné pokuty

Důvodem opatření je vlna nelegální migrace / Depositphotos
Česká republika na základě rozhodnutí vlády od 29. 9. 2022 dočasně znovuzavedla kontroly na hranicích se Slovenskem. Důvodem opatření je vlna nelegální migrace, převážně ze Sýrie.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

29. září 2022   |   15:51

Česká republika na základě rozhodnutí vlády od 29. 9. 2022 (00:00) dočasně znovuzavedla kontroly na hranicích se Slovenskem. Opatření bude trvat do 8. 10. 2022 (23:59).

Česká vláda zavedla kontroly na hranicích se Slovenskem

Vláda může ale jeho trvání na základě vyhodnocení situace prodloužit. Během této doby bude možné překročit státní hranice mezi Českou republikou a Slovenskem pouze na vybraných místech s platnými doklady.

Po celé délce hraničního úseku budou probíhat kontroly. Podle policie budou kontroly prováděny flexibilním způsobem přiměřeným aktuální hrozbě. Bude také záležet na vývoji situace při kontrole dopravních prostředků, zejména cizích registračních značek. Kontrolováno tedy zřejmě nebude každé projíždějící auto. Omezení pro nákladní kamionovou dopravu nejsou žádná, i tato vozidla však mohou být podrobena kontrole.

Hrozí tučné pokuty

Policisté budou hlídat i takzvanou zelenou hranici. Čekají, že skupiny převaděčů se budou snažit obejít přijatá opatření.

„Je pochopitelné, že není v lidských silách hermeticky uzavřít celý úsek 251 km dlouhé státní hranice, ale uděláme všechno pro to, abychom nelegálnímu překračování státní hranice v místech, která k tomu nejsou určená, zamezili,“ uvedl ve zprávě policejní prezident Martin Vondrášek. Věří, že veřejnost tato opatření přijme se shovívavostí. „Není naším cílem jakkoliv znepříjemňovat běžný život občanům,“ dodal.

Překročení hranic na jiných místech tedy není v době platnosti tohoto opatření povoleno. Výjimku z tohoto opatření mají pouze složky integrovaného záchranného systému (IZS) a zemědělci, myslivci a další pracovníci, kteří vykonávají svou činnost v příhraničí.

Opatření platí i pro turisty, kteří se volně pohybují po stezkách a cestách, které vedou po státní hranici nebo střídavě na území České republiky a Slovenska. Státní hranici je možné překračovat pouze v místech určených pro překročení, uvedených v opatření.  Policie upozorňuje, že překročení státní hranice mimo určená místa po dobu znovuzavedení ochrany hranic je přestupkem, za který lze po jeho projednání uložit pokutu do 50 tisíc korun, příkazem na místě lze uložit pokutu do pěti tisíc korun.

Doporučení pro turisty

Česko-slovenské hranice překračujte na vybraných místech pro překročení hranic a nezapomeňte si vzít své cestovní a případně pobytové doklady.

Více informací a kompletní seznam otevřených míst pro překročení slovenských hranic najdete na stránkách Ministerstva vnitra České republiky.

Zdroj: mvcr.cz

Další zajímavé články
Reklama