Styl & Kultura

Nebe nad Evropou ukazuje, co se aktuálně děje v Rusku

Rusové utíkají ze země / Depositphotos
Rusko zaznamenává výrazný exodus občanů od chvíle, kdy Putin před téměř sedmi měsíci nařídil svým vojskům invazi na Ukrajinu. Během Putinova včerejšího projevu k národu, v němž oznámil částečnou mobilizaci záložníků, se prudce zvýšil zájem o letenky ze země.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

22. září 2022   |   16:49

Velké množství Rusů si zarezervovalo jednosměrnou jízdenku či letenku směrem ven ze země a na hranicích se sousedními státy se objevují dlouhé fronty automobilů poté, co tamní prezident Vladimir Putin oznámil částečnou mobilizaci vojenských rezervistů v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Mnoho Rusů se snaží dostat ze země

Situace se projevila mimo jiné tím, že ceny letenek se během posledních dvou dní výrazně zvýšily, pokud jsou vůbec k dostání. Rusové se podle odborníků obávají buď uzavření hranic nebo vyhlášení plošnější mobilizace. Vzhledem k tomu, že ne všechny země přijímají Rusy na turistická víza, mají ruští občané omezený výběr destinací k útěku. 

Putinovo prohlášení vyvolalo v Rusku obavy, že někteří muži nebudou moci ze země odjet, píše agentura Reuters. Šéf Kremlu a ministr obrany Sergej Šojgu sice ujišťovali, že povolání do služby se týká rezervistů se zkušeností v ozbrojených silách, nicméně data na serveru Google Trends podle Reuters ukázaly nárůst vyhledávání na Aviasales, což je nejoblíbenější ruská webová stránka pro nákup letenek.

Podle údajů Aviasales byly ve středu vyprodány přímé lety z Moskvy do tureckého Istanbulu a arménského Jerevanu, což jsou destinace, kam mohou Rusové cestovat bez víz.

Zájem o letenky prudce zvýšil i ceny pozdějších letů. Ve středu stála letenka na nejbližší, tedy páteční let do Istanbulu 85 000 rublů (35 370 korun) a na let do Jerevanu dokonce 103 000 rublů (42 860 korun), uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Některé další spoje, kde je zapotřebí přestup – například do gruzínského Tbilisi, také nebyly dostupné, píše agentura Avaisales, podle níž se nejlevnější letenky z Ruska do Dubaje ve Spojených arabských emirátech vyšplhaly na více než 300 tisíc rublů (přes 120 tisíc korun).

Sledovací systém Flightradar24, na kterém se dají monitorovat lety po celém světě, zveřejnil na svém Twitteru animaci, jež dokresluje zájem Rusů o lety směřující do zahraničí.

Některé lety navzdory zákazům pro ruské aerolinky směřují i přes vzdušný prostor Evropské unie. To je způsobené tím, že omezení se nevztahují na letadla registrovaná v jiných zemích než v Rusku.

Z Moskvy tak nadále létají například přímé spoje do srbského Bělehradu. Ty jsou vyprodané až do poloviny října, uvádí podle agentury AP organizace sdružující Rusy, Bělorusy, Ukrajince a Srby proti válce.

Zdroj: bbc.com, reuters.comflightradar24.com

Další zajímavé články
Reklama