Styl & Kultura

Černá můra cestovatelů se vrací. Rozběhlá turistická sezona opět v ohrožení

Cestování během léta může zkomplikovat další vlna pandemie / Depositphotos
Pandemie koronaviru s příchodem léta nečekaně nabírá na intenzitě. Zatímco začátkem května jednotlivé státy přistoupily ke zrušení omezení týkajících se vstupu do země, již během začátku prázdnin hrozí další zpřísnění.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

07. července 2022   |   10:34

Počty případů covidu v Česku rychle rostou a denní přírůstky již přesahují hranici jednoho tisíce nakažených. Epidemiolog Roman Prymula v souvislosti s nástupem další koronavirové vlny doporučuje Čechům posilující dávku vakcíny. Do budoucna nevyloučil přijetí „skokových opatření“.

Pandemie koronaviru nečekaně nabírá na síle

Subvarianty omikronu ale nastartovaly další vlnu nákaz nejen v Česku, ale také v oblíbených turistických destinacích. Prudký nárůst pozitivních případů se dotkl například Itálie či Řecka. V některých zemích stále platí koronavirová opatření, jako je povinnost nosit respirátory v hromadné dopravě či nutnost předkládat doklad o prodělaném očkování či negativní test. Kde by si měli čeští turisté dávat pozor? 

Kypr

Návrat roušek nově hlásí Kypr. Od pátku 8. července budou ve vnitřních veřejných prostorách znovu povinné. Oznámilo to ve středu kyperské ministerstvo zdravotnictví. Epidemiologové opatření doporučili obnovit kvůli nárůstu počtu nákaz koronavirem SARS-CoV-2, informovala agentura Reuters.

Kypr povinnost zakrývání úst a nosu kvůli koronavirové infekci zrušil teprve před měsícem. Nyní ji ale vláda znovu zavádí pro osoby starší 12 let. Minulý pátek oznámily úřady za předchozí týden 10 879 nových případů covidu, o týden dříve to bylo 7 263. Za porušení povinnosti nosit roušky ve vnitřních veřejných prostorách bude podle místních médií na Kypru hrozit pokuta 300 eur (asi 7 500 korun).

Turecko

Epidemie je na vzestupu i v Turecku. Podle posledních dat z pondělí 4. července má země na kontě přes 45 tisíc potvrzených případů, přitom na začátku června úřady evidovaly necelých pět tisíc nakažených. Jaká jsou opatření pro turisty? Od června se po nich nepožaduje negativní PCR test, očkovací certifikát ani potvrzení o prodělání nemoci. Nošení respirátorů není nikde povinné, vyjma nemocničních a zdravotnických zařízení. Některé aerolinky ale mohou ochranu dýchacích cest požadovat.

Chorvatsko

I Čechy oblíbená destinace hlásí v posledních několika dnech vyšší stovky denních nákaz. Podle úterních statistik chorvatští hygienici evidují celkem 5 600 aktivních případů s tím, že další potvrzení nakažení budou během turistické sezóny nejspíše přibývat. Vláda zpřísnění covidových opatření v brzké době ale neplánuje. V tuto chvíli platí, že není třeba předkládat očkovací ani jakékoliv jiné zdravotní certifikáty. Povinné nejsou ani respirátory, a to vyjma pečovatelských domů a nemocničních zařízení.

Španělsko

Kvůli šíření subvariant omikronu vzrostl v úvodních červencových dnech počet nakažených i ve Španělsku. Nejhorší situace panuje na Kanárských ostrovech a v Madridu. Španělsko prozatím zpřísnění bezpečnostních a hygienických opatření neplánuje. Turisté již nemusí předkládat jak příjezdový formulář, tak očkovací certifikát, potvrzený negativní test ani důkaz o prodělání covidu. Opatření španělská vláda zrušila zkraje června, vstup do země není proto nijak omezen.

Řecko

Strmý nárůst nakažených covidem se nevyhnul ani Řecku. Tamější ministerstvo zdravotnictví v úterý oznámilo 25 tisíc nových potvrzených případů. Den předtím se denní počet infekcí pohyboval okolo devíti tisíc, na vině je šíření subvariant omikronu.

Podle řeckých médií vláda neplánuje, i přes překvapivý nárůst, žádné zpřísnění covidových opatření. Experti předpokládají, že se současná vlna prožene do konce července, vrchol by měl přijít někdy v půlce měsíce. Od 1. května není nutné při cestování do země vyplňovat příjezdový formulář ani předkládat doklad o bezinfekčnosti. Na celém území Řecka nadále zůstává povinný respirátor v hromadné dopravě, v taxíku, nemocnicích či lékárnách. Porušení je pokutováno částkou 300 eur.

Varování WHO 

Nošení roušek či respirátorů v místech, kde je velký počet lidí, doporučila minulý týden i Světová zdravotnická organizace (WHO). Zároveň uvedla, že očekává v evropských zemích v létě vysoké počty nakažených koronavirem. Způsobí to podle ní nové a nakažlivější subvarianty viru i zrušení protikoronavirových opatření.

Zdroj: GreekReporter, koronavirus.mzcr.cz, mzv.cz.

Další zajímavé články
Reklama