Styl & Kultura

O Velikonocích se nudit nebudete. Tipy, kam vyrazit za zábavou i poznáním

Nejkrásnější svátky jara se blíží / Depositpotos
Nevíte, kam vyrazit letos o Velikonocích? Třeba vám pomůže náš výběr akcí v době velikonočních svátků. A pozor. Některé začínají již tento víkend.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

02. dubna 2022   |   14:25

Velikonoce s sebou přinášejí tradičně i prodloužený víkend. Řada lidí tak přemýšlí, jak čtyři volné dny využít. Do českých měst se po dvouleté pauze vracejí populární velikonoční trhy a jarmarky, zájemci o historii mohou vyrazit do muzeí v přírodě či skanzenů podívat se, jak Velikonoce slavili naši předkové.

Pražané se mohou velikonočně naladit již tento víkend. Praha se pochlubí největšími trhy v České republice. Jarní trhy nabídnou lidovou zábavu, ukázky tradičních zvyků a řemesel i dobré jídlo.

Velikonoční trhy 2022 v Praze

V Praze se budou velikonoční trhy konat na řadě míst. Kromě jídla, řemeslných výrobků a velikonočních dekorací se na Staroměstském náměstí se mohou návštěvníci těšit i na bohatý program pro mladší i starší diváky.

Velikonoční trhy začínají v Praze již tento víkend

Historické centrum hlavního města Prahy, jmenovitě Staroměstské náměstí, náměstí Republiky a náměstí Míru přivítají svátky jara tradičními Velikonočními trhy, které otevřou své brány návštěvníkům od 2. do 24. dubna.

Neodmyslitelnou součástí Velikonočních trhů je zábava, ukázky tradičních zvyků a řemesel i dobré jídlo a pití. Ve více než stovce bohatě stylově dekorovaných prodejních stánků nabídnou výrobci, řemeslníci a prodejci typické velikonoční zboží, jarní dárky a speciality. Malí i velcí návštěvníci si mohou pořídit originální selfie v tématických fotokoutcích nebo si prohlédnout a vyzkoušet práci lidových řemeslníků.

Velikonoční trhy nabízí nejen zábavu, bohatý sortiment dobrého jídla pití, ale i autentické ukázky tradičních zvyků a řemesel. Přímo na tržišti budou předvádět své umění pletači pomlázek, malíři kraslic, mistři kováři a další řemeslníci. Pro dětské návštěvníky budou jistě připravený pravidelné tématické dětské dílničky. Doprovodný kulturní program nabídne celou řadu vystoupení lidových a folklórních souborů, které představí tradiční lidové písně, tance a zvyky.

Kam a kdy vyrazit?

Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí
Datum: 2.4. - 24. 4. 2022
Otevírací doba: 10:00 - 22:00
Velikonoční trhy na náměstí Republiky
Datum: 2.4. - 24.4. 2022
Otevírací doba: 10:00 - 22:00
České velikonoční trhy na Náměstí Míru
Datum: 2.4. - 18.4. 2022
Otevírací doba: 10:00 - 19:00
Velikonoční trhy na Pražském hradě
Datum: 2. 4. - 2.5. 2022
Otevírací doba: 9:00 - 18:00 (v pátky a o víkendech do 19:00) 

Velikonoční trhy 2022 v Brně

Už pojedenácté se budou v Brně konat velikonoční slavnosti. Návštěvníci se mohou těšit na čtyři desítky prodejních stánků a bohatý folklorní doprovodný program pro každý den slavností.

Místo: náměstí Svobody
Datum: 8.4. - 17.4. 2022

Po dvouleté pauze vynucené pandemií koronaviru se do Brna vrací Velikonoční festival duchovní hudby. 29. ročník nese podtitul Tělo / Vtělení / Oslavení. Diváci mimo jiné uslyší českou premiéru skladby Meditace islandského autora Atli Heimir Sveinssona nebo světovou premiéru díla Adorace Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, kterou napsal Pavel Zemek Novák pro bicistu Martina Opršála.

Místo: Brno
Datum: 10.4. - 24.4. 2022
Vstupné: Podle koncertu 

Velikonoce v Českém Krumlově a jeho okolí

Český Krumlov připraví letos nově akci Velikonoční týden. Nabídne od 13. do 20. dubna řemeslný trh, prohlídky klášterů, koncerty či akce pro děti. Akce by se měla stát do budoucna pátou městskou slavností. Město obnoví se Schwarzenberskou granátnickou gardou tradici velkopátečního bdění u Božího hrobu. 

„Program zahájí bohoslužba. Velikonoce mají potenciál stát se velmi významnou akcí. Zapojilo se do ní Regionální muzeum, Museum fotoateliér Seidel, městská knihovna. Myslíme si, že do budoucna může být velikonoční týden první velkou akcí jara. Akce má potenciál stát se do budoucna pátou městskou slavností. Na Velikonoce jezdilo do Českého Krumlova velké množství lidí, budou mít další vyžití,“ řekl místostarosta Ivo Janoušek.

Velikonoční program připravoval v předchozích letech areál klášterů. Tradici má i velikonoční trh. Program bude kopírovat velikonoční týden, začne o Květné neděli. Hlavní část se odehraje v klášterech, kde chystají pro děti dobrodružné hledání pokladu i tvůrčí dílny. „Pak je tam duchovní rozměr, kdy ve spolupráci se Schwarzenberskou granátnickou gardou vracíme tradici bdění u Božího hrobu, které se koná na Velký pátek,“ řekl Janoušek. Na akci reagovali kladně i zástupci katolické církve.

Těšit se můžete i na velikonoční speciality v místních restauracích a kavárnách, chybět nebude ani tradiční zelené pivo.

Zdroj. praguest.com, seznamzprávy.cz, velikonocnislavnosti.cz.

Další zajímavé články
Reklama