Styl & Kultura

Turistická sezona klepe na dveře. V Praze se ale připravte i na nutné zlo

V pátek 1. dubna zahájí letní turistickou sezonu Pražský hrad / Depositphotos
Turistická sezona klepe na dveře a většina památek s příchodem dubna otevře své brány návštěvníkům. V pátek 1. dubna zahájí letní turistickou sezonu Pražský hrad. Kromě návštěvnických objektů zpřístupní veřejnosti po zimní přestávce také Královskou zahradu, Horní Jelení příkop a Jižní zahrady.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

30. března 2022   |   16:27

Návštěvníci na Hradě se mohou těšit i panelovou výstavu věnovanou 150. výročí narození slovinského architekta Jožeho Plečnika. ČTK to sdělil mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor.

Areál Pražského hradu bude veřejnosti od 1. dubna do 31. října otevřen denně od 06:00 do 22:00. Návštěvnické objekty budou přístupné každý den od 09:00 do 17:00. Velká jižní věž katedrály svatého Víta, výstavní prostory a zahrady budou otevřené až do 18:00.

V pátek 1. dubna zahájí letní turistickou sezonu Pražský hrad

Kromě katedrály svatého Víta, Starého královského paláce, baziliky svatého Jiří a Zlaté uličky s věží Daliborkou se návštěvníkům otevře také Královská zahrada s renesanční Míčovnou, Královským letohrádkem nebo zrekonstruovanou prezidentskou rezidencí. „V létě se zde znovu uskuteční Letní Shakespearovské slavnosti, ovšem letos to bude v Královské zahradě naposledy, od příštího roku se scéna vrátí před Nejvyšší purkrabství,“ uvedl Pastor.

Novinkou na Pražském hradě je i možnost zakoupení okruhových vstupenek pomocí QR kódu přes mobilní telefon. Jejich cena se podle Pastora v této sezoně nezvýší.

Den otevřených dveří 

Po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru se v areálu Pražského hradu uskuteční již sedmý ročník zahájení letní turistické sezóny – v sobotu 14. května 2022 budou návštěvníkům zdarma otevřeny návštěvnické objekty, a to katedrála sv. Víta, Starý královský palác, bazilika sv. Jiří, Rožmberský palác, Zlatá ulička, kaple svatého Kříže a Příběh Pražského hradu. 

Zároveň budou od 10 do 17 hodin z Matyášovy brány na I. nádvoří přístupné reprezentační prostory v Novém paláci Pražského hradu, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout Plečnikovu sloupovou síň, Rothmayerův či Španělský sál nebo Rudolfovu galerii. Součástí okruhu bude i Trůnní sál, Habsburský salon nebo Zrcadlový salon, prostory určené pro přijímání oficiálních návštěv a významných politických událostí. 

Královská zahrada se promění v ležení krále Karla IV., kde budou k vidění sokolnické ukázky včetně koní a loveckých psů, dobové stany s důrazem na historii lovu, prezentaci dobového odívání, zbraní, řemesel a každodenního života ve 14. století. Otevřena bude i oživlá expozice Domu sokolníka na Pražském hradě, návštěvníci zde budou moci využít i komentovaných prohlídek. K vidění bude třináct stanů obydlených více než čtyřiceti účinkujícími v dobových kostýmech – všechny stany budou přístupné, návštěvníci si tak budou moci vše zblízka prohlédnout a vyzkoušet. 

Královská zahrada nabídne návštěvníkům také 15 stánků s nabídkou tuzemských zemědělských a potravinářských výrobků, které byly oceněny značkou kvality Regionální potravina. Atmosféru slavnostního zahájení sezóny zpestří i vystoupení dechových orchestrů, ale také Hudby Hradní stráže a Policie ČR.

Návštěvnici si v Tereziánském křídle Starého královského paláce, a také na dalších místech areálu Pražského hradu, budou moci prohlédnout nově instalovanou panelovou výstavu věnovanou 150. výročí narození slovinského architekta Jožeho Plečnika, jenž se významně zasloužil o přestavbu Hradu v první polovině 20. století. 

Nutné zlo: Bezpečnostní prohlídky

Vstup do areálu Pražského hradu je už přes pět let podmíněn bezpečnostní prohlídkou. Dlouhodobě proti tomu protestuje spolek Kverulant a opakovaně vyzývají ke změně místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09) a poslanec a místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN).

Letos v lednu potřetí vyzvali prezidenta Miloše Zemana, aby nechal prověřit, zda jsou plošné kontroly návštěvníků hradního areálu nutné. Zátarasy označili za „zbytečné, potupné a v rozporu s postoji předchozích demokratických prezidentů“. Prezidentská kancelář tehdy uvedla, že v rámci možností zůstává Pražský hrad i nadále otevřený pro veřejnost a že pouze dodržuje doporučení policie, byť se s jejím hodnocením bezpečnostních rizik ohledně Hradu zcela neshoduje.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v lednu oznámil, že požádal příslušné instituce o revizi všech bezpečnostních opatření, která v současné době na Hradě platí. Vyhodnocení mělo být hotovo v únoru. Mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška ale minulý týden serveru iDnes.cz sdělil, že kvůli bezpečnostní situaci na Ukrajině se nyní kontroly měnit nebudou a o aktualizaci opatření se bude jednat po skončení ukrajinské krize.

Zdroj: ceskenoviny, hrad.cz

Další zajímavé články
Reklama