Styl & Kultura

Velká změna proticovidových pravidel u našich sousedů

Proticovidová opatření postupně ruší celá Evropa / Depositphotos
Rakousko zrušilo od 5. března téměř veškerá proticovidová opatření. Při vstupu do země je tak potřeba doklad o očkování, o prodělání nemoci či negativní test na covid-19. Nutnost nosit respirátor je zachována ve veřejné dopravě, v supermarketech či v nemocnicích. Zásadní epidemiologická opatření do 20. března postupně skončí také v Německu.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

07. března 2022   |   08:05

V Rakousku se od 5. března ruší téměř všechna protikoronavirová opatření. Zůstane povinnost nosit respirátor, píše server deníku Kronen Zeitung. Při vstupu do země bude stále potřeba doklad o očkování, o prodělání nemoci či negativní test na covid-19. A totéž budou muset mít zaměstnanci či návštěvníci v nemocnicích či v sociálních službách.

Epidemiologická opatření se v pomalu ruší v celé Evropě

V těchto zařízeních také zůstávají povinné respirátory FFP2. Povinnost nosit ochranu dýchacích cest bude platit dále i ve veřejné dopravě, na zastávkách, v obchodech se základními potřebami, v bankách či na poštách. Jinde budou respirátory již jen doporučené.

„Výhled nám ukazuje, že si můžeme opatrně a obezřetně, ale důrazně, kousek po kousku, vzít zpět svobodu, kterou nám virus sebral. Musíme mít ale na paměti, že pandemie ještě neskončila a Rakousku ji dosud zcela nepřekonalo,“ zdůraznil rakouský kancléř Karl Nehammer. 

Pro lidi, kteří nemají třetí dávku vakcíny či se nevyléčili z koronaviru v posledních devadesáti dnech, dosud v Rakousku platila povinnost předkládat při příjezdu do alpské země doklad o očkování či prodělání nemoci a zároveň negativní výsledek PCR testu.

Rakouská vláda dále uvolnila pravidla pro neočkované, kteří tak od první březnové soboty mohou vstupovat do všech prostor, kam měli dosud omezený přístup. Restaurace či hotely tak budou moci přijímat jakékoliv hosty bez rozdílu, nebude zapotřebí ani negativní test na covid-19. 

Povinné očkování stále platí 

Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein se vyslovil pro změnu testovací strategie, neboť podle něj „pravidelně testovat lidi bez příznaků a s posilovacími dávkami nedává smysl a stojí hodně peněz“. Minimálně do 31. března však testování zůstává zdarma.

Mückenstein zároveň varuje, že na podzim by se situace mohla opět zhoršit, proto by se lidé měli nechat očkovat i v létě. Rakousko loni jako první země v Evropské unii schválilo povinné očkování, a to od letošního února. V současné době dostalo dvě dávky vakcíny 70 procent obyvatelstva. Pozor by si však měli dát turisté, kteří míří do hlavního města Vídně. To má v gastronomii výjimku, kterou si hodlá zachovat. Do tamních restaurací a dalších podniků smějí a budou smět jen tzv. 2G osoby, očkovaní a ti s certifikátem o prodělání nemoci COVID-19.

Zdroj: mzv.cr, cnniprima.cz.

Další zajímavé články
Reklama