Roadtrip

Trable oligarchů ve vzduchu. Ruská letadla mají v Evropě stopku. Až na jednu výjimku

Nebe nad Evropou bude zavřené pro všechny letouny včetně těch, které patří oligarchům / Pixabay lillolillo
V reakci na ruský útok na Ukrajinu uzavřela Evropská unie vzdušný prostor pro všechna ruská letadla včetně soukromých letounů ruských oligarchů. Oznámila to v neděli předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Nová opatření odsouhlasili ministři zahraničí zemí sedmadvacítky.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

02. března 2022   |   15:43

Řada členských států již uzavřela svůj vzdušný prostor ruským strojům a nyní se tento zákaz rozšíří na celou unii. Přidávají se ale i mimounijní státy. S okamžitou platností uzavřela svůj vzdušný prostor ruským letadlům Kanada. A nově se přidají i Spojené státy.

Nebe nad Evropou bude zavřené pro všechny letouny včetně těch, které patří oligarchům

Ruská letadla tak naplno pociťují tíživost faktu, že jim evropské státy uzavřely svůj vzdušný prostor. Pohyb po Evropě je aktuálně zcela mimo jejich možnosti a na místa, kam ruská letadla mohou, se dopravují velmi obtížně. Příkladem budiž lety do Kaliningradské oblasti. Malý výběžek mezi Polskem a Litvou totiž patří Rusku. Aby se do něj ale Rusové dostali, musí obletět několik států, čímž se prodlužuje délka letu i množství spotřebovaného paliva. Vyplývá to z aplikace Flight Radar.

První země, která v rámci nového kola sankcí vykročila proti Rusku, bylo Spojené království, když po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zakázalo vzlety i přistání ruským aerolinkám Aeroflot. V sobotu se ale ruským letadlům začala cesta na západ uzavírat úplně.

K Británii se přidalo Česko a Polsko, které rozhodlo nejen o zákazu přistání a vzletů ruských letadel, ale přestalo je vpouštět i do svého vzdušného prostoru. Stejně se zachovalo Bulharsko, Rumunsko, Slovinsko a Litva s Lotyšskem, což Moskvě začalo komplikovat letecké spojení s Kaliningradskou oblastí, enklávou mezi Polskem a Litvou.

K opatření se přidalo i Německo a vzdušný prostor pro ruské stroje uzavřelo od nedělní třetí hodiny odpolední přinejmenším na tři měsíce. Stopku ruským strojům vystavila také Francie, Irsko, země Beneluxu, Rakousko a Kanada a nový vzdušný zátaras pro ruskou přepravu vzniká na severu, což může zkomplikovat zejména lety z Petrohradu.

Přidaly se i Spojené státy

Spojené státy po vzoru Evropské unie, Británie a Kanady uzavřou svůj vzdušný prostor ruským letadlům kvůli vpádu ruských vojáků na Ukrajinu. Včera to při svém projevu o stavu unie v Kongresu oznámil americký prezident Joe Biden. Uvedl, že Spojené státy stojí za ukrajinským lidem a že ruský prezident Vladimir Putin je více izolovaný od světa než kdy jindy. "Myslel si, že Západ a NATO nebudou reagovat, myslel si, že nás může rozdělit... Ale Putin se spletl," řekl šéf Bílého domu. 

Pokud jde o uzavření amerického vzdušného prostoru pro ruská letadla, nebylo ihned zcela jasné, kdy opatření začne platit. Podle informací listu The New York Times budou mít zákaz nad USA operovat letadla vlastněná nebo registrovaná ruskými občany. Takovýto zákaz předtím vydala EU, Británie i Kanada, načež Rusko v odvetě zakázalo vstup do svého vzdušného prostoru leteckým společnostem ze 36 zemí.

Žádné tryskáče oligarchů 

V neděli odpoledne pak předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že zavřené nebe pro ruské stroje bude platit nad celou Evropskou unií, a to pro ruská i Rusy kontrolovaná letadla. „Nebudou mít možnost přistávat ani přelétat nad územím Evropské unie. Nebe nad Evropou bude zavřené pro všechny letouny včetně těch, které patří oligarchům.“

Švýcaři do Ruska stále létají

Společnost Swiss International Air Lines, která spadá pod německou Lufthansu, oproti tomu stále udržuje s Ruskem pravidelné spoje. „Swiss v současné době nadále provozuje své lety do Ruska jako normálně a také nadále využívá ruský vzdušný prostor. Situaci nadále bedlivě sledujeme a jsme v úzkém kontaktu se švýcarskými i mezinárodními úřady, stejně jako se společností Lufthansa,“ uvedla mluvčí v reakci na dotaz agentury Reuters.

Zdroj: flightradar.live, ceske noviny, ct24.cz, cnniprima.cz

Další zajímavé články
Reklama