Pobyt

Autem do Chorvatska. Tipy, jak se vyhnout nekonečným frontám a neplatit zbytečně na pokutách

Do Čechy oblíbeného Chorvatska se už hrnou první turisté / Deposithotos
Do Čechy oblíbeného Chorvatska se už hrnou první turisté. A nejčastěji volí cestu autem. Na co si dát při cestě pozor a jaké jsou nejlepší trasy přes Rakousko i Maďarsko? Poradíme vám.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

24. května 2022   |   10:23

Dobrou zprávou je, že od 1. května 2022 byla zrušena ochranná opatření týkající se překračování chorvatských státních hranic. Od tohoto data je všem cizincům umožněn vstup do Chorvatska bez jakéhokoliv prokazování bezinfekčnosti, tzn. stejným způsobem jako před vypuknutím pandemie nemoci COVID - 19. Pro cestující ze zemí EU již není nutné vyplňovat formulář „Enter Croatia“.

Optimální trasa

Chystáte se autem do Chorvatska a chcete se vyhnout čekání v nekonečných kolonách? Optimální trasa do Chorvatska se samozřejmě odvíjí od místa vašeho bydliště a také od lokality, kde budete trávit dovolenou.

Pokud je to možné, vyhněte se cestování o víkendu

Ideální je vyrazit do Chorvatska v jiný den než v pátek odpoledne nebo v sobotu, kdy je největší provoz. Ubytovací zařízení často vycházejí vstříc a je možné se ubytovat dříve nebo později. Trochu výhodnější může být noční cesta, s výjezdem po půlnoci, ale ani ta vám nezaručí hodiny čekání. Pečlivým plánováním můžete ušetřit pěknou porci času, kterou pak věnujete mnohem příjemnějšímu koupání v moři.

Trasa 1 

Praha – Brno – Vídeň – Graz – Maribor – Záhřeb – Split.
Je cílem vaší dovolené bude Split, Makarská, Baška Voda či okolní letoviska? Vůbec nejoblíbenější trasa je ta na Brno, odtud přes Rakousko na Vídeň a Graz, slovinský Maribor a poté už pokračování Chorvatskem až do cíle. Podle situace na české D1 se může vyplatit sjet na Jihlavu a hranice překročit na Hatích u Znojma. Potřebovat budete rakouskou a slovinskou dálniční známku.

Pokud byste se D1 raději vyhnuli úplně, nabízí se alternativa v podobě cesty do Českých Budějovic, odtud na rakouský Linz, Graz a dál už je trasa stejná jako v případě první varianty. Potřebovat budete rakouskou a slovinskou dálniční známku, cesta navíc vede přes zpoplatněné úseky: Gleinalmský tunel (10 €) a Bosrucký tunel (6 €).

Trasa 2 

Praha – České Budějovice – Salzburg – Villach – Lublaň – Postojna – Kozina – Koper – Istrie.
Pokud se chystáte strávit dovolenou na Istrii, ideální je vyrazit směr České Budějovice a poté na Salzburg a Villach.

Odtud nebudete pokračovat k Mariboru, ale pojedete směr Lublaň. Potřebovat budete rakouskou a slovinskou dálniční známku, cesta navíc vede přes zpoplatněný Tauernský a Katschbergský tunel (dohromady 13 €) + Karawanken tunel (7,60 €).

Trasa 3 

Praha – Brno – Bratislava – Mosonmagyaróvár – Szombathely – Lendava – Varaždin – Záhřeb – Split.
Stále oblíbenější alternativou se stává průjezd Maďarskem do Chorvatska. Místo Rakouska v tomto případě zamíříte na Bratislavu, odtud k maďarským termálním lázním Mosonmagyaróvár, pokračovat budete na Lendavu a poté už jen projedete Chorvatskem. Vyhnete se tak dálnicím na Slovinsku, bez dálniční známky se obejdete také v Maďarsku.

Pozor na předpisy 

Abyste neplatili na pokutách zbytečně, je dobré vědět, co v dané zemi platí.

Rakousko
Slovinsko
  • nákup dálniční známky ve Slovinsku je poněkud neekonomický, pokud byste se ale rozhodli jet po dálnici, připravte si pro automobil s hmotností do 3,5 tuny a 1,3 m výšky 450 Kč na týdenní známku, 900 Kč na měsíční dálniční známku
  • povolená rychlost v obci je 50 km/h, mimo obec 90 km/h, rychlostní silnice 110 km/h a dálnice 130 km/h (pokud pojede s karavanem, tak je to max. 100 km/h
  • povolená hladina alkoholu v krvi je 0,05%
  • pokuty se pohybují od 40 Euro do 1200 Euro
Chorvatsko
  • povolená rychlost v obci: 50 km/h (pokud není stanoveno jinak),
  • mimo obec: 90 km/h (pokud není upraveno jinak),
  • povolená rychlost na dálnici: 130 km/h,
  • nový zákon povoluje 0,5 promile alkoholu v krvi řidiče, nesmí to být ale řidič profesionální nebo mladých řidičů do 24 let, pokud způsobíte nehodu, je jakýkoli alkohol v krvi přitěžující okolností,
  • platí zákaz používání mobilních telefonů za jízdy, s výjimkou handsfree,
  • pokud budete cestovat vypůjčeným vozem, je nutné mít smlouvu o zapůjčení vozidla s notářsky ověřeným podpisem majitele vozidla (ideálně také v anglickém jazyce).

Doporučení na cesty

Doporučujeme proto na vašich cestách využít mobilní aplikaci od chorvatského autoklubu. V této mobilní verzi stránek naleznete nejen pomoc při cestách, přibližné ceny pohonných hmot, mapu, počasí, ale zejména kamery na hlavní dálniční tahy, města a samotné hraniční přechody z obou stran. Videa jsou aktualizována ve frekvenci několika vteřin.

Zdroj: mzv.cz, uamk.cz, m.hak.hr.

Další zajímavé články
Reklama