Komerční sdělení

Jedete do Francie? 6 + 1 tip, co si s sebou přivézt zpět

Pro parfémy? Hlavně do Francie / unsplash.com
Plánujete výlet do Francie? Ať už je to prodloužený víkend v Paříži, týden v Nice, nebo roadtrip po celém Provensálsku, určitě budete přemýšlet, co si přivézt z cest. Máme pro vás několik tipů, se kterými nešlápnete vedle. A nebojte, magnetky ani pohledy to nejsou.
Reklama
Reklama

autor  Lucie Wirthová

10. března 2023   |   16:37

Určitě to znáte také: lednice je zaplněná magnetkami, na pohledy z cest se stejně nikdo už znovu nepodívá a na nejrůznější figurky a sošky jen sedá prach. Co takhle si z výletu přivézt něco praktičtějšího, stálejšího nebo hodnotnějšího? 

Co si přivézt z Francie?

Francie je země s bohatou kulturou a dlouhou tradicí v mnoha oblastech, od umění až po jídlo. Klíčenka ve tvaru Eiffelovky je přesto stále jedním z nejprodávanějších suvenýrů, které si odtamtud lidé vozí. Jestliže ale hledáte něco zajímavého nebo jedinečného, máme pro vás několik tipů.

1. Umění

Francie, zejména pak Paříž, je Mekkou umění. Na každém rohu tam narazíte na umělce, kteří prodávají své malby, skulptury, fotografie a další umělecká díla. Nebojte se zastavit se u některého z malých stánků u Seiny a prohrabat se v krabicích s tisky. Určitě narazíte na více než jeden, který vás zaujme a pojede s vámi domů. Jen si dejte pozor, aby nebyl příliš velký, jinak byste si ho pravděpodobně museli nechat poslat. Rozhodně ale stojí za to se pak na daný kousek podívat a připomenout si zážitky z cest.

2. Parfém

Parfém je pro Francii klasikou. To ale neznamená, že byste na něj při výběru suvenýrů měli zanevřít. Právě naopak. Francie je domovem mnoha světově známých módních a parfémářských značek, jako je například Fragonard a Molinard. A jak jinak si připomenout chvíle strávené se svými nejbližšími v zahraničí než vůní? Zvolit můžete také menší lokální parfumerie, suvenýr pak bude o to hodnotnější, protože takový parfém u nás tak snadno neseženete.

3. Móda

Stejně jako parfémy i móda je jednou z těch věcí, za kterou se do Francie sjíždějí lidé z celého světa. A kde jinde si obstarat nějaký luxusní kousek než právě v zemi galského kohouta. Je jedno, zda toužíte po své první chanelce, chcete investovat do kabátu z dílny Guerlain, nebo vás láká dopřát si hedvábný dotek v podobě šátku od značky Hermès, není lepší místo, kde si je koupit než v jejich rodišti.

4. Knihy

Jestli se ocitnete v Paříži, nebo v nějakém malém přímořském městečku, vždy narazíte na knihkupectví, antikvariát či knihovnu. Francie má bohatou literární kulturu, a kniha proto patří ke skvělým suvenýrům, ať už vybíráte pro sebe, nebo pro přátele. Zastavte se po potulkách uličkami francouzských měst i v knihkupectví. Získáte nejen krásnou vzpomínku, ale třeba i motivaci naučit se francouzsky. Navíc, mnoho knihkupectví má jedinečnou atmosféru a už jen kvůli té se opravdu vyplatí strávit v nějakém alespoň pár chvil.

5. Víno

Nikoho nepřekvapí, že v seznamu nechybí víno. To bude skvělým suvenýrem hlavně z oblasti kolem Nice. Typická jsou růžová vína, která jsou svěží a mají ovocnou chuť. Skvěle se hodí k salátům, lehkým těstovinovým jídlům nebo i k mořským plodům. Co takhle si domů přivézt láhev či dvě?

6. Olivy

Pokud navštívíte Nice, zastavte se ochutnat olivy niçoise. Tyto malé černé olivy jsou v tomto regionu specialitou a najdete je v mnoha restauracích a obchodech. Po dozrání se na několik měsíců nakládají do solného nálevu, do kterého se může přidat různé koření. Nejčastěji se spolu se sýry servírují v misce k předkrmu nebo se využívají na přípravu slavného salátu Niçoise. Jste-li vy nebo někdo z vašich blízkých milovníkem oliv, nesmí vám mezi suvenýry chybět alespoň jedna sklenice této dobroty.

Tip navíc: Při cestách do oblasti Provensálska se nezaměřujte pouze na produkty z levandule, které jsou pro tuto oblast velmi typické, ale poohlédněte se i po látkách. Provensálskou látku poznáte na první pohled podle typického barevného potisku květin, ale k dostání je i mnoho jiných vzorů.

Další zajímavé články
Reklama