Komerční sdělení

Napříč Evropou různými dopravními prostředky: Čím a na jakou cestu se vydat

Jak si usnadnit cestování? / pexels.com
Evropa je úžasný kontinent, který nabízí takřka nekonečné možnosti cestování. A to nejen z pohledu destinací, ale i z hlediska nabídky dopravních prostředků. Jakou variantu zvolíte?
Reklama
Reklama

autor  Lucie Wirthová

10. března 2023   |   15:44

Hlavní města v okolí ČR: Zkuste vlak

Ačkoli byla Evropa průkopníkem kolejové dopravy, v dnešní době v tomto směru zaostává za Asií – zejména Čínou a Japonskem. V posledních letech se ale situace mění a kvalita vlaků i vlakových spojení v Evropě strmě roste. Platí to i pro Českou republiku. Bydlíte-li poblíž hlavních vlakových tras a máte-li namířeno do velkých měst v okolí naší republiky (Vídeň, Mnichov, Berlín, Budapešť a dalších), zkuste dát vlaku šanci.

Překvapí vás, jak komfortní může cestování vlakem být – dokonce i s dětmi.

Autem k moři nebo do Beneluxu

Míříte-li do vzdálenějších destinací nebo do míst mimo hlavní trasy hromadné dopravy, vsaďte na automobil. Auto vám dává svobodu jet kdykoli chcete kamkoliv chcete. Obvykle jste navíc schopni zabalit si veškerá potřebná zavazadla. To ocení zejména rodiny s dětmi, kdy se vybavení jen těžko vejde do jednoho kufru.

Při jízdě autem pamatuje na rizika, která vás na cestě čekají. Kromě dobře nastaveného cestovního pojištění byste si měli sjednat také havarijní pojištění. Myslete vždy raději spíše na horší scénář a potenciální problémy. Štěstí přeje připraveným. Pokud se nic špatného nestane, můžete se radovat. Pokud náhodou auto selže, nepůjde díky pojištění o problém nepřekonatelný.

Kam můžete vyrazit automobilem? Třeba k moři do Chorvatska nebo Itálie. Skvělou volbou jsou i destinace v rakouských Alpách (ať už v zimě, nebo v létě). Za prozkoumání stojí i autem skvěle dostupná oblast Beneluxu.

V případě vzdálenějších destinací vítězí letadlo

Evropa je obrovský kontinent a hraniční vzdáleností je v případě cesty autem nebo hromadnou dopravou vzdálenost kolem 1000 km. Chcete-li tedy vyrazit do vzdálenějších míst – Francie, Španělska, Portugalska, Velké Británie, severských států, Pobaltí, nebo Řecka či Turecka – jasnou volbou je letecká dovolená.

Z pražského letiště se naštěstí přímými spoji dostanete téměř do všech větších míst v Evropě. A pokud náhodou cílová destinace v nabídce není, využít můžete letiště v Berlíně nebo Vídni, kam se snadno dostanete například již zmíněným vlakem či automobilem.

Další zajímavé články
Reklama