Komerční sdělení

5 tipů na zdravou svačinu do batohu

Jaká je ideální zdravá svačina? / Diana
Na cestách, výletech a dovolených máme více než kdy jindy tendenci sklouznout k nezdravé stravě. Času není nazbyt, rychlé občerstvení navíc bývá cenově dostupné. Proč místo toho raději nevsadit na zdravou svačinku, kterou si připravíte s sebou do batohu? Máme pro vás pět tipů.
Reklama
Reklama

autor  Lucie Wirthová

03. března 2023   |   13:24

Máme pro vás pět tipů:

 

1. Oříšky se sušeným ovocem

Jednou z vůbec nejjednodušších svačinek do batohu je pytlík s oříšky. Mix oříšků si můžete připravit buď svépomocí, nebo si koupit mix hotový. Mix by měl obsahovat vlašské ořechy, lískové oříšky, přidat můžete i mandle, kešu ořechy, pistácie nebo para ořechy – zkrátka dle chuti. Vzhledem k tomu, že jde o doplnění energie na cestách, neuděláte chybu, pokud mix doplníte o sušené ovoce. Skvělou volbou jsou sušené brusinky nebo rozinky.

Oříšky obsahují velké množství tuku, díky tomu příjemně zasytí a dodají vám energii na několik hodin. Sušené ovoce zase díky vysokému obsahu sacharidů dodá energii, kterou můžete okamžitě využít při výšlapu. Obojí pak obsahuje vitaminy i minerály.

2. Banány a jablka

Také čerstvé ovoce se na cesty hodí. Doporučit můžeme jablka nebo banány. Příprava takové svačinky je jednoduchá – ovoce má kvalitní přírodní obal, pro jistotu ale můžete banány vložit i do sáčku, máte-li batoh opravdu plný. Předejdete tak nepříjemnostem v případě, že by se ovoce promáčklo.

Také s čerstvým ovocem na cestách rychle doplníte díky obsahu sacharidů energii, plody navíc obsahují vitaminy a minerály, které se vám rovněž budou hodit. Na druhou stranu kus ovoce nenahradí plnohodnotnou svačinu.

3. Připravte si domácí bagetu

Protože nepochybně budete potřebovat i plnohodnotnější jídlo, můžete využít náš třetí tip. Nepůjde ale o obyčejnou housku s plátkovým sýrem. Připravte si bohatě naplněnou bagetu. Začněte už od pečiva, kupte si kvalitní francouzskou bagetu, která bude plná chuti sama o sobě. Bagetu rozkrojte, můžete ji lehce opéct na pánvi. Po vychladnutí namažte lehce máslem a přidejte pár listů hlávkového salátu. Nezapomeňte na rajčata a salátovou okurku. Dochuťte solí a pepřem, případně několika kapkami olivového oleje, zasypat lze i trochou parmezánu.

Poté můžete bagetu naplnit šunkou, trvanlivým salámem nebo plátkovým sýrem. Další možností je naplnit bagetu orestovanými plátky kuřecích prsou.

Vyhýbejte se majonéze a dalším ingrediencím, které mohou rychle podlehnout zkáze (což platí i pro zmíněnou šunku, i s tou tedy opatrně).

4. Co takhle konzervy?

Vhodnou volbou na delší cesty jsou i konzervované potraviny. Třeba takový konzervovaný tuňák je vydatnou svačinkou, kterou můžete konzumovat rovnou z konzervy, přitom se vám jej do batohu vejde několik kusů a zas tak moc neváží.

5. Stará dobrá sušenka

Ani balené potraviny nejsou chybnou volbou, pokud je budete konzumovat v přiměřeném množství. Jednou denně si můžete dát sušenku nebo třeba raw tyčinku. Máte jistotu, že bez újmy tyto potraviny vydrží mnoho dní, či dokonce týdnů a rychle vám pomohou doplnit energii. Ve srovnání s mnoha pokrmy z fast foodů jde stále o dobrou volbu, která v nouzi pomůže.

Další zajímavé články
Reklama