Komerční sdělení

Zimní turistika - co si vzít s sebou na zasněženou stezku?

Základem každého výletu při nižších teplotách je správné oblečení / pexels.com
Nízké teploty, silný vítr a sněžení - to jsou typické zimní podmínky, které příliš neprospívají pěší turistice nebo dokonce krátké procházce. Pokud však máte rádi turistiku a nedokážete sedět na místě, nic vám nebrání vydat se na oblíbené trasy i uprostřed zimy. Je však třeba mít na paměti, že chceme-li se v zimních podmínkách cítit pohodlně a bezpečně, měli bychom se na to patřičně vybavit.
Reklama
Reklama

autor  redakce

02. ledna 2023   |   11:48

Správné zimní oblečení

Základem každého výletu při nižších teplotách je správné oblečení. Není důležité jen to, co nosíme, ale i jak to nosíme. Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o turistiku nebo jiné fyzické aktivity, už slyšel o systému vrstvení oblečení. Podstatou je, aby se oděv skládal z po sobě jdoucích vrstev, které spolu optimálně spolupracují. První je samozřejmě termoprádlo, druhou je lehká hřejivá vrstva, například mikina, a třetí je svrchní bunda. Outdoorové a horské oblečení je připraveno tak, aby každé z nich plnilo svou funkci - odvádělo vlhkost, izolovalo nebo chránilo před sněhem. Je třeba si uvědomit, že ani ta nejlepší pánská nebo dámská zimní bunda nezajistí ten správný komfort, pokud pod ní nosíte nevhodné oblečení, například bavlněné tričko nepropouštějící vlhkost.

Jaké boty na zimu?

Kromě oblečení přizpůsobeného zimním podmínkám jsou nesmírně důležité, ne-li důležitější, boty. V zimě je obuv vystavena extrémním podmínkám - sníh, mráz a často i voda jsou jen některé z faktorů, před kterými je třeba nohy chránit. Nejlepší outdoorové obchody nabízejí širokou škálu turistické obuvi vhodné na zimu i celoroční boty. Pokud se rozhodnete používat v zimě klasické vysoké trekové boty, je nejlepší zvolit modely vyrobené výhradně z kůže. Samozřejmě je dobré, když jsou boty navíc opatřeny nepromokavou membránou. V nabídce jsou také zimní trekingové boty a oblíbené sněhule od předních outdoorových značek. Jedná se o modely, které jsou ideální na výlety v lehčím terénu nebo například obouvané po dni stráveném na sjezdovce. Tyto modely jsou obvykle silně zateplené a vysoký svršek účinně zabraňuje pronikání sněhu do bot.

Základní vybavení

Když je na cestě led, může selhat i ta nejlepší zimní podrážka. V takových případech je nezbytné vybavit se nesmeky. Jedná se o jednoduché řešení pro jednodušší trasy, které zaručí trakci na zmrzlém sněhu a ledu. Turistické nesmeky by neměly chybět v našem batohu při každém výletu do přírody. Když už mluvíme o batohu, určitě se vám bude hodit při každém zimním výletu. V mrazu bychom měli být na poruchu počasí připraveni mnohem lépe než v létě. Teplá mikina navíc, náhradní rukavice, čelovka nebo termoska s teplým nápojem a něco k jídlu jsou jen některé z věcí, které byste si měli vzít s sebou. Velikost turistického batohu je nejlepší volit podle délky naší výpravy. V případě silného sněžení jsou pro efektivní pohyb nezbytné sněžnice. Nejlépe fungují společně s trekovými holemi, s velkými talířky.

Pro náročnější trasy

Pokud se chystáte v zimě překonávat náročnější horské stezky, bude zapotřebí další vybavení. Pro pohyb v horách jsou bezpochyby nezbytné mačky a cepín. Je také dobré vybavit se lavinovým setem, tj. lavinovým vyhledávačem, lopatou a lavinovou sondou. Správné používání takového vybavení a obratná navigace na zasněžených horských stezkách samozřejmě vyžaduje patřičné zkušenosti. Ty lze získat pouze během specializovaného výcviku, který je povinný před podniknutím prvních zimních výprav v obtížném terénu. Naopak na lehčí trasy, kde nehrozí lavinové nebezpečí, můžete vyrazit hned, jakmile si doplníte základní vybavení. Ať už se chystáte na náročnou expedici, nebo jen na několikahodinový výlet, v každém dobrém outdoorovém obchodě snadno najdete vhodné vybavení.

Další zajímavé články
Reklama