Komerční článek

Jak vybrat ideální turistickou obuv?

Obuv na turistiku byste měli vybírat zejména podle povahy terénu a náročnosti samotné trasy / eobuv.cz
Sháníte praktickou a pohodlnou obuv, ve které zdoláte jakýkoliv terén? Poradíme vám, jaké boty obout, aby vás na cestách nic nepřekvapilo. Prozradíme vám také, na co dalšího si dát před cestou pozor, aby trek proběhl co nejlépe.
Reklama
Reklama

autor  redakce

28. listopadu 2022   |   14:29

Boty hrají na cestách prim

Každý, kdo už někdy v životě obul špatně padnoucí boty ví, jak velký vliv může mít nevhodná obuv na průběh jakékoliv cesty. Otlačené nárty, nateklé a bolavé paty i krvavé strupy jsou přesně tím, co nechcete zažít ani na krátké vycházce městem. Představte si ale pak, jak nekomfortní je v takových botách zdolávat náročnější terén při dlouhé túře. Před jakoukoliv výpravou je tak více než důležité zvolit právě správné obutí. To má na svědomí nejen ochranu vašich nohou, ale třeba i snadnější udržení rovnováhy při balancování na nerovném terénu. Svačina i vhodné oblečení je sice také nedílnou součástí vašich cest, ale právě boty jsou skutečně nejdůležitějším prvkem pro komfort i bezpečí jakékoliv pěší túry. Že nevíte, jak správné turistické boty vybrat? Pomůžeme vám.

Jak vybírat turistické boty?

Obuv na turistiku byste měli vybírat zejména podle povahy terénu a náročnosti samotné trasy. Zatímco tuzemským výpravám mnohdy postačí pohodlné, ale klidně nižší boty, při cestách mokrým a náročným terénem je vhodné zvolit boty vysoké a nepromokavé. A po jakých botách sáhnout? Dobrým příkladem obuvi, která zdolá každý terén, jsou boty adidas Terrex. Sehnat je můžete na webu https://www.eobuv.cz/adidas-terrex. Letní sandály nebo vycházkovou obuv na každý den, můžete vybírat u značky Rieker. Velký výběr bot této švýcarské značky najdete na stránkách https://www.eobuv.cz/rieker.html. Neméně důležité je vybrat i správnou velikost. Boty, ve kterých máte vydržet i dlouhé hodiny, by měly být především dobře padnoucí. Nebojte se tak k vaší běžné míře stélky připočíst zhruba jeden centimetr k dobru. Jelikož je pravděpodobné, že vám noha během cesty trochu nateče, správný výběr velikosti je opravdu na místě. V botě byste měli mít vždy dostatek místa na pohodlný pohyb prstů, které by se při chůzi z kopce neměly tlačit na přední část obuvi. Nákup bot, které vám mají sloužit na cestách, není vhodné nijak uspěchat. Měřte, zkoušejte a znovu měřte – vaše nohy si to zaslouží. A určitě vám za vaši péči i rády poděkují!

 

 

Na co si dát před výpravou pozor?

Nezapomeňte si vždy do batohu přibalit suché ponožky. I při jejich výběru ale platí určitá pravidla – ponožky vhodné na dlouhé štreky by měly výt vyrobeny z vlny. V chladných dnech není od věci ani obutí dvou párů najednou. I když jsou takové ponožky zároveň skvělou prevencí před vznikem puchýřů, nezapomeňte si s sebou vždy přibalit vhodné náplasti, které vás v opačném případě zachrání od nepříjemných bolestí. Kromě toho je dobré si i ty nejlépe padnoucí boty vždy prověřit několika kilometrovou vycházkou, a to předtím, než v nich vyrazíte na delší trek do hor či lesů. Před každou sezónu také nezapomeňte na vhodnou impregnaci a kontrolu jednotlivých částí vašich bot. Všechno je v pořádku? Tak šťastnou cestu!

Další zajímavé články
Reklama