Komerční sdělení

Chorvatská kuchyně: poznejte místní speciality

Chorvatská kuchyně: poznejte místní speciality / CK Mundo
Ač se neřadí k těm nejproslulejším na světě, Chorvatská kuchyně je výborná a vyniká svou pestrostí a čerstvostí. Vyhneme-li se plážovému kiosku s pizzou, sendviči a smaženým fast foodem, můžeme objevit regionální speciality i dobroty, na kterých se postupem věků podepsalo mnoho cizokrajných vlivů.
Reklama
Reklama

autor  Lucie Wirthová

14. července 2022   |   08:59

Chuť Středomoří i Balkánu

Tolik rozšířená pizza, rizoto a těstoviny v Chorvatsku zakotvily spolu s Benátčany už před stovkami let, tudíž je tu opravdu umí skvěle připravit. Nabízené těstoviny jsou čerstvé a většinou ručně dělané. Vedle jejich klasických obměn tu najdete třeba delikatesy jako fuži, těstoviny s restovanými lanýži.

Není překvapením, že v Jadranském moři plave spousta druhů ryb. Pražman, pilobřich, mořský jazyk, štikozubec, ropušnice či mořský okoun leží na talíři nejčastěji. Rozšířeným pokrmem je brodet, směs z ryb doprovázená pikantní omáčkou a polentou. Jste-li fanoušci darů moře, jistě vás potěší obalované či grilované olihně a chobotnice. Výborné dělají třeba v nábřežních restauracích ve městě Zadar.

Chorvaté milují maso, nejčastěji vepřové, jehněčí a telecí. Připravuje se pomalu dušené, obalované a smažené, na grilu i na rožni. Ve vnitrozemských regionech přibývá po vzoru Maďarska paprika a česnek, o čemž svědčí čobanac a paprikaš, místní obdoba guláše. Dále nemohou chybět pro Balkán typické pokrmy z mletého masa jako čevapi a pljeskavica. Mletým masem se také plní papriky i zelné listy. Všechny masožrouty dostane kombo zvané mješano maso, ochutnávka alespoň čtyř druhů na jednom talíři (vždycky můžete povolit knoflíček u kalhot). Vyhlášenou pochoutkou je pašticada, jehněčí na víně se sušenými švestkami, slaninou a česnekem.

Nejčastější přílohou jsou brambory a blitva – vařený mangold s česnekem a olivovým olejem, popřípadě nudle nebo noky. V letním horku přijdou vhod lehké zeleninové saláty. Zatoužíte-li po polévce, nejčastěji se setkáte s pojmem juha (zeleninová s nudlemi) a maneštra (vydatná fazolačka).

Jako dezert jsou rozšířené palačinky, koláče a plněné taštičky a sirupem zalitá baklava. Pro sladký (a slastný) zážitek si můžete na místa označená jako slastičarnica.

Čím to spláchnout

Živjeli (tedy na zdraví)! Rakiji má spojenou s Chorvatskem snad jeho každý (zletilý) návštěvník. Oblíbená je zde jako aperitiv, digestiv i domácí „medicína“, zkrátka životabudič pro každou příležitost. Šljivovica a medica své složení nezapře, ale znáte i další druhy? Lahodná, jemná pálenka z hroznů se nazývá loza, višňovice viliamovka, základem travarice jsou rozmanité bylinky. Pak tu máme zajímavosti typu biska, která se připravuje ze jmelí, a jalovcový pelinkovac, svou hořkostí připomínající fernet. Na Visu můžete ochutnat rogačicu z rohovníku, jehož plody jsou známé jako karob. Jako sladký bonbónek chutnají ovocné likéry, například višňový nebo hruškový.

Také pěstování vinné révy má v Chorvatsku dlouhou tradici. Mezi vyhlášené místní odrůdy patří graševina, škrlet či traminac – ovocné, svěží bílé víno z oblasti Slavonie a chorvatské vrchoviny. Najdeme tu ale též výborná červená vína, jako je istrijský teran nebo třeba plavac mali z dalmatských ostrovů. Mořské plody skvěle doplňuje žlahtina, sušší odrůda rostoucí v Kvarneru. Chorvatské pivo zaryté české pivaře možná ve srovnání s tím naším neohromí, ale mezi Chorvaty jsou světlé ležáky Ožujsko a Karlovačko oblíbené a dominují většině „osvěžovnám“.

Pokud radši dáte přednost nealku, zkuste místní limonády se zábavnými názvy jako je Pipi (pomerančová) nebo třeba Kokta (chorvatská „Kofola“ s vlastní bylinnou recepturou). No a co by to bylo za siestu bez kávy! Chorvaté ji milují stejně jako Italové a dopřávají si ji v podobě malého silného espressa.

Delikatesy z dovolené

Patříte-li k milovníkům sýrů, nemůže vám ujít lahůdka z ostrova Pag. Místní paški sir je výrazný a aromatický. Vděčí za to silným větrům, které přinášejí sůl od moře. Ta se usazuje v půdě a proniká i do rostlin, které spásají místní ovce. Na výrobu sýra se používá nepasterizované mléko nadojené v květnu, protože má nejintenzivnější chuť. Fermentovaný sýr zraje až jeden rok, potřený mořskou solí a olivovým olejem. Sýr má drobivou strukturu a je proto výbornou náhradou parmezánu. Skvěle se také snoubí s černými, na plátky nakrájenými olivami.  

Co (si) ještě jako správný gurmán dovézt z dovolené v Chorvatsku? Třeba lanýže, které rostou v istrijských hvozdech nebo panenský olivový olej z pobřežních regionů, který sbírá mezinárodní ocenění. Delikátní je pršut, sušený zpravidla na vzduchu. Jeho tenké, voňavé plátky se doslova rozplývají na jazyku. Jinou oblíbenou uzeninou je kulen, pikantní klobáska ze Slavonie. Vděčným suvenýrem je také sklenice ajvaru – pasty z paprik, lilků a jiné zeleniny, která se podává k masu. Sladkou vzpomínku na dovolenou v Chorvatsku pak dokreslí lokkum, želé pochoutka s oříšky, třeba s příchutí růže či levandule.

 

Autor: Karolína Walterová, CK Mundo, která pořádá poznávací zájezd Chorvatské národní parky

Další zajímavé články
Reklama