Komerční sdělení

Trekové boty - vše, co o nich potřebujete vědět

Správný výběr trekové obuvi je zdlouhavý proces, ale vyplatí se mu věnovat trochu více času / archiv klienta
Trekové boty jsou pro poučeného turistu nezbytnou výbavou, ať už se vydává na horské stezky, nebo na lesní cesty. Přestože se na předních internetových stránkách čas od času objevují zprávy o lidech, kteří zdolávají horské vrcholy v teniskách nebo na jehlách, většina lidí na cestách si uvědomuje, že v náročnějším terénu potřebují správně vybavené trekové boty.
Reklama
Reklama

autor  redakce

23. června 2022   |   17:00

Je však třeba vědět, že se jedná o velmi různorodou skupinu obuvi. Lehké sportovní trekové boty mají zcela jinou konstrukci než turistická obuv vyrobená výhradně z lícové kůže. Ty první jsou ideální na krátké jednodenní túry, zatímco ty druhé nabízejí vysokou spolehlivost a jistotu při každém kroku při pohybu s těžkým batohem.

Přestože se na předních internetových stránkách čas od času objevují zprávy o lidech, kteří zdolávají horské vrcholy v teniskách nebo na jehlách, většina lidí na cestách si uvědomuje, že v náročnějším terénu potřebují správně vybavené trekové boty. Je však třeba vědět, že se jedná o velmi různorodou skupinu obuvi. Lehké sportovní trekové boty mají zcela jinou konstrukci než turistická obuv vyrobená výhradně z lícové kůže. Ty první jsou ideální na krátké jednodenní túry, zatímco ty druhé nabízejí vysokou spolehlivost a jistotu při každém kroku při pohybu s těžkým batohem.

Jaké trekové boty zvolit - vysoké nebo nízké?

Prvním rozhodnutím při hledání trekové obuvi je vždy výběr výšky svršku. Trekové polobotky jsou ideální pro teplejší období, protože nabízí velmi účinné odvětrávání chodidla. Při rychlém pohybu s malým batohem je důležitá také nízká hmotnost těchto bot. Nízké trekové boty umožňují rychlejší zdolávání tras. Polobotky však postrádají klíčovou výhodu vysoké trekové obuvi - oporu kotníku. To je nesmírně důležité nejen pro osoby, které jsou obzvláště náchylné k podvrtnutí kotníku, ale také při pohybu s těžkým batohem. Dodatečné zatížení zad vyžaduje oporu pro stabilitu každého kroku. 

Proto se vysoké trekové boty nejčastěji volí pro nejdelší výpravy, kdy se nosí těžké táborové vybavení. Výhodou vyšší trekové obuvi je navíc účinnější ochrana proti vniknutí drobných kamínků, větviček, bláta  nebo sněhu do bot. To je důležité zejména v divokém terénu, kdy se musíme prodírat lesem nebo křovím při hledání stezky.

Které boty na lehkou turistiku? 

Mezi trekové boty často patří velmi lehké boty, které se podobají sportovní obuvi. Díky poměrně měkké podrážce a lehké konstrukci jsou ideální pro rychlé zdolávání jednodušších tras. Moderní design, svršky z kombinace síťoviny a syntetických panelů a široká nabídka modelů umožňují, aby si mezi nimi každý aktivní člověk našel vhodný model. Lehká treková obuv - nízká, vysoká i ve střední verzi (kde je svršek ¾ vysoký) - vám umožní vybrat si obuv vhodnou do terénu i do počasí. Trekové boty tohoto typu se skvěle hodí na relativně nenáročné stezky a cesty. Nejsou to však pohorky pro náročnější trasy, např. v Tatrách nebo Alpách. Tam jsou nepostradatelné klasické pánské a dámské trekové boty pro léto i zimu, které poskytují větší stabilitu při každém kroku. Velmi dobré a lehké boty, moderní design, svršky z kombinace síťoviny a syntetických panelů, nabízí značka Salewa. Trekové boty Salewa budou dobrou volbou pro začátečníky i pokročilé turisty.

Jaké Outdoorové boty ?

Jaké Outdoorové boty? Horská turistická obuv je od základu vyrobena pro použití na skalnatých a kamenitých stezkách. Výběrem tohoto typu trekové obuvi si můžeme být jisti, že nás nezklame při mnoha kilometrech výprav v náročném terénu. Jaké jsou vlastnosti kvalitních trekových horských bot? Především musí být svršek vyroben z pevných materiálů, aby se při střetu s kameny snadno nepoškodil. Pánské a dámské trekové boty jsou obvykle vyrobeny z kůže nebo nubuku a také z velmi pevných syntetických materiálů, jako je Cordura®. Kromě toho jsou boty často chráněny gumovou obsázkou nebo krytem špičky. To účinně chrání horní materiál před ostrými kameny nebo ledem. U trekové obuvi se klade velký důraz na šněrování boty. Vysoké trekové boty mají obvykle dvě různé zóny šněrování, díky nimž lze horní a spodní část boty zavázat různou silou. V důsledku toho získáme perfektní padnutí boty jak při strmých výstupech, tak při sestupech.

Treková obuv musí mít také vhodnou podrážku. Pro zajištění maximální přilnavosti v rozmanitém terénu je klíčový terénní vzorek. Ať už se pohybujete po travnatých pastvinách nebo kamenitých stezkách, vaše boty vám musí dodat jistotu při každém kroku. Zejména v druhém případě je důležitá také tuhost podrážky. Podrážka musí chránit nohy před ostrými kameny, abyste se po mnoha kilometrech na trase necítili nepříjemně. 

Další častou otázkou je, zda by trekové boty měly mít nepromokavou membránu. Většina turistických bot je dnes vybavena membránou GORE-TEX®. Jedná se o velmi účinné řešení, které zabraňuje vniknutí vody do boty. Výsledkem je bota, kterou lze používat na stezce za každého počasí, včetně deště nebo sněhu. Výrobci turistických bot nabízejí letní i zimní trekové boty vybavené membránou. Boty bez membrány si v současné době vybírají pouze tradicionalisté a turisté, kteří hledají maximální prodyšnost, užitečnou při překonávání stezek v letním horku.

Jaké boty do hor v létě?

Při chůzi po turistických stezkách v nejteplejším období roku je nesmírně důležité správné větrání nohou. Do značné míry rozhoduje o pohodlí při zdolávání mnoha kilometrů tras. Co ale dělat, když nesete těžký batoh a chcete maximální stabilitu v náročném terénu. Tehdy vám přijde na pomoc dámská a pánská treková obuv na léto. Nejčastěji se jedná o konstrukce z o něco lehčích materiálů, které zaručují větší proudění horkého a vlhkého vzduchu ven. Silná lícová kůže je v nich často nahrazena lehkým semišem a některé panely ve svršku jsou vyrobeny z ještě prodyšnějších textilních materiálů. Letní treková obuv je tak nejen vysoce prodyšná, ale také výrazně lehčí. Pokud se vaše výlety omezují na jednodenní výlety a na zádech máte jen malý batoh, jsou nejlepší volbou polobotky. Nízké trekové boty totiž poskytují největší prodyšnost a volnost pohybu v přírodě při vysokých teplotách.

Jaké trekové boty na zimu?

V zimě jsou nejlepší o něco těžší modely. Je nutné chránit nohy před nízkými teplotami i tajícím sněhem, který se v podobě vody chce dostat dovnitř. Proto jsou v zimě preferovány trekové boty se svrškem z kůže nebo moderních nepromokavých syntetických materiálů. Téměř všechny zimní trekové boty jsou vybaveny nepromokavou membránou. Díky tomu si můžeme být jisti, že se voda do boty nedostane ani při dlouhém brodění sněhem. Kromě materiálů použitých ve svršku je nesmírně důležitá také tuhost celé boty. Vyšší tuhost podrážky je předpokladem pro použití turistických maček. Nepostradatelný doplněk na zledovatělých nebo zasněžených stezkách, kde samotné zimní trekové boty nemají dostatečnou přilnavost.

Na co nezapomenout při výběru trekových bot?

Nízké i vysoké trekové boty by měly být správně přizpůsobeny noze, aby nedocházelo k odřeninám a otlakům. Z tohoto důvodu je velmi důležité trekové boty správně zkoušet. Především by měla mít noha vpředu trochu místa, aby se prsty za žádných okolností nedotýkaly přední části boty. Noha při chůzi trochu otéká, takže je vždy potřeba více místa. Trekové boty by však neměly být příliš velké, protože by mohly způsobit nežádoucí klouzání paty. Prvek, na který turisté často zapomínají při výběru pánské a dámské trekové obuvi, jsou ponožky. Správný trekový model nejenže zabrání snadné tvorbě otlaků, ale také zaručí správný tepelný výkon. V létě odvádí vlhkost ven a v zimě poskytuje účinnou izolaci. Správný výběr trekové obuvi je zdlouhavý proces, ale vyplatí se mu věnovat trochu více času. Dobře zvolená treková obuv pro turistiku v horách se vám odvděčí pohodlím, vysokou stabilitou a podporou při zdolávání stovek kilometrů tras.

Další zajímavé články
Reklama