Komerční sdělení

Pro gurmánský zážitek na palubu aneb večeře přímo na moři zaručí tu správnou romantiku

Pro gurmánský zážitek na palubu aneb večeře přímo na moři zaručí tu správnou romantiku / Costa Cruises
Tak schválně, kolik znáte vášnivých gurmánů a gourmetů, kteří si každý pokrm, než ho v restauraci ochutnají, nejdříve vyfotí, a za výbornou večeři by dali i poslední korunu? Jen na sociálních sítí jsou jich stovky, možná tisíce! A právě pro jedlíky, kteří chtějí spojit cestování i s ochutnáváním co největšího množství dobrot, jsou populární dovolené na okružních lodích.
Reklama
Reklama

autor  Lucie Wirthová

17. března 2022   |   15:49

Zážitkové pobyty spojené s gastonomií nabízí třeba lodě z flotily společnosti Costa. Cena za pětidenní pobyt po Středomoří se sice může šplhat až na 900 euro za osobu – nicméně za tu cenu se pasažérům dostane už nadstandartní servis. Na jídle se tu nešetří a základem jsou jen kvalitní suroviny.  Plavby v sobě zahrnují plnou penzi, a jídlo se tu podává pětkrát za den. Z recenzí hostů na internetových diskuzích můžete vyčíst, že  samozřejmostí jsou na Costě i pětichodové obědy a večeře, servírované buď v bufetových nebo klasických restauracícht.Z hlediska velké kapacity je ale potřeba zamluvit si dopředu čas a místo večeře nebo oběda u stolu. Nealko nápoje se podávají celý den a jsou zahrnuty v ceně.

Na lodi je hostům na výběr z 13 restaurací, a tak nehrozí gurmánská nuda. Stačí si vybrat a dopředu zabookovat typ restaurace, podle toho, zda má cestující chuť na sushi, italskou pastu nebo pořádný steak. Najdete tu všechno. Nouze není ani o dezerty a míchané drinky. Výhodou je, že kvůli gastro zážitku nemusíte nikam chodit – vše ochutnáváte přímo na lodi, zatímco se plavíte kolem Karibiku nebo třeba Středomoří. A jako bonus k tomu můžete mít i západ slunce, výhled na moře a živou hudbu, což je už pořádná romantika. Vzhledem k tomu, že stolování je i společenskou událostí, měli by mít pasažéři s sebou v zavazadle i vhodné oblečení, aby dodrželi etiketu a předešli faux paus.

Novinka mezi loděmi s názvem Costa Firenza se zaměřuje na Itálii, a tak na menu nechybí regionální speciality z celé Itálie, celodenně otevřená pizzerie a velký výběr vín. Šéfkuchaři prý dávali jídelní lístky dohromady osm měsíců  a vymazlïli se s nimi tak, že obsahují celkem 20 regionálních menu, které se obměnují podle toho, kudy loď pluje nebo kde zrovna kotví. Gurmáni tak najdou během několika dnů na talíři pokrmy z různých koutů světa, aniž by se museli hnout z paluby. Šéfkuchaři si tu prý dávají záležet  na používání lokálních surovin od italských producentů, a tak se na lodi servíruje třeba bůvolí mozzarella, která je produktem Kampánie a kuchařští mistři ji připravují přímo na palubě před zraky cestujících.

Na své si tu přijdou i vyznavači zdravého životního stylu, které se kalorického jídla tak trochu obávají. Společnost Costa se ve spolupráci s italskou University of Gastronomic Sciences of Pollenzo  začala zaměřovat víc na zdravá a vyvážená jídla. No a kdo by stále neměl dost, může se vydat za kulinářským zážitkem i v rámci exkurzí v přístavních městech. V případě italské Neapole je pak téměř povinností dát si pizzu Margheritu, která prokazatelně vznikla právě v Neapoli v roce 1889 a pojmenovaná byla po královně Markétě. Vyhlášená je samozřejmě i italská káva, kterou místní popíjejí po celý den v podobě silného espressa takzvaně „na stojáka“. Při zastávce v hlavním městě ostrova Mallorcy Palma je pak určitě na místě ochutnat pravé španělské předkrmy tapas v některém z místních bister, kterých je v tomhle historickém městě opravdu nespočet.  Jednodenní výlety po pevnině si cestující hradí zvlášť mimo cenu plavby,  v současnosti jsou kvůli coronavirovým restrikcím povoleny pouze v omezeném počtu a s průvodcem. Tak dobrou chuť a hurá na palubu!

Další zajímavé články
Reklama