Dovolená

Exotika co by kamenem dohodil. Pár hodin letu a ocitnete se v dokonalém ráji

Dračí strom v Icod de los Vinos na ostrově Tenerife / Depositphotos
Exotika pár hodin letu z České republiky? Nic nemožného. Zkuste se vydat na Kanárské ostrovy a nebudete litovat. Jedná se o španělské sopečné souostroví sedmi obydlených a šesti neobydlených ostrovů ve vlnách Atlantského oceánu, kterým se někdy přezdívá „ostrovy věčného jara”. Slunce je tu totiž po celý rok stejně příjemné.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

25. března 2023   |   14:36

Jestliže si chcete užít exotickou dovolenou, ale nezruinovat rodinný rozpočet, jsou pro vás Kanárské ostrovy to pravé. Stačí si jen vybrat, na který ostrov zavítáte. Je jich celkem sedm a ty turisticky nejnavštěvovanější jsou Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote a Fuerteventura. Každý z Kanárských ostrovů je specifický a láká k návštěvě. 

Španělsko je v EU

Výhodou Kanárských ostrovů je, že patří do Evropské unie a platí tu tedy stejná práva jako mají třeba Španělé.

Kanárské ostrovy patří k sedmi nejnavštěvovanějším ostrovům světa

Není se třeba bát nějakých obstrukcí nebo znevýhodnění. Ten, kdo neumí španělsky, se na úřadech a v hotelích může slušně domluvit třeba anglicky. Na Kanárské ostrovy se dá létat bez pasu a nemusíte se zdržovat s vyřizováním víza. V případě, že se plánujete zdržet déle než 90 dnů, je potřeba se ovšem nahlásit na cizinecké policii. 

Lehce dostupná doprava

Na Kanárské ostrovy létá hodně letadel a bez přehánění se dá říct, že z ČR létá průměrně jedno letadlo denně. Po jednotlivých ostrovech se pak dá dobře cestovat půjčeným autem nebo autobusem. Autobusová síť je víc přizpůsobena místním obyvatelům, ale je výborná a dá se na cestování po ostrovech také dobře využít. Není sice tak operativní jako auto, ale dá se dostat všude. V nouzi se dá stopovat nebo jet taxíkem. 

Krásné počasí po celý rok

Obrovskou výhodou je, že celý rok se na Kanárských ostrovech dá příjemně chodit venku a koupat v moři. V zimě je příjemně teplé počasí, v létě všichni oceňují relativní chládek.

Sezóny jsou dvě - velká prázdninová, protože Evropané mají volno, a zimní, kdy v Evropě nepanuje právě přívětivé počasí.

Srdce milovníka přírody zaplesá

Milovníci přírody si zde přijdou na své. Na Kanárských ostrovech se nacházejí nejen rajské pláže, ale také tisícileté lesy, nebe plné hvězd a sopky vytvářející krajinu jakoby z jiného světa. Na ostrovech existuje velká biodiverzita – soustřeďuje se zde 3000 druhů fauny a flóry, které nenaleznete nikde jinde na světě. Proto je 40 % celého kanárského území chráněno. Je zde 7 rezervací biosféry, 3 mořské rezervace a 4 úchvatné národní parky, v nichž můžete sami přímo poznat bohaté ekosystémy Kanárských ostrovů.

Nejkrásnější národní parky

Národní park Teide

Teide je ideálním výletním místem pro celou rodinu. Na tuto sopku můžete vystoupat lanovkou za pouhých osm minut nebo jít pěšky stezkou šest hodin, což vyžaduje adekvátní oblečení, obuv a ochranu proti slunci.

Pohled shora je úchvatný. Je to třetí nejvyšší sopka na světě a z nejvýše položeného bodu můžete vidět celý ostrov Tenerife. Někdy je za dobré viditelnosti možné spatřit i ostatní ostrovy.

Národní park Caldera de Taburiente

Tento národní park ve středu ostrova je pravděpodobně důvodem k tomu, proč se mu říká „La Isla Bonita“, tedy hezký ostrov. V srdci ostrova La Palma se můžete procházet po lesích plných kanárských borovic, prohlédnout si jedinečný barevný vodopád „Cascada de colores“ a jako nikdy se těšit z noční oblohy od skalního útvaru Roque de los Muchachos.

Národní park Timanfaya

Národní park Timanfaya patří na Lanzarote rozhodně k nejexotičtějším krajinám v evropských zemích. Rozlehlá krajina rudo-černých sopečných kuželů, kterých tu napočítáte desítky, holé vyschlé pláně a stará lávová pole mnohem spíš než zemský povrch připomínají planetu Mars. Těchto 5 tisíc hektarů nepozměněných vegetací a lidskou rukou vás ohromí strhující krásou. Ryzí charakter této rudé a černé země můžete objevovat pěšky nebo autobusem, ale nezábavnější je to z hřbetu dromedára.

Vyžití s dětmi na ostrově Tenerife

Na Tenerife skvělé vyžití s dětmi. Rozhodně stojí za to navštívit Loro Park a Siam Park.

Loro Park se nachází v Puerto de la Cruz na severu ostrova Tenerife a je to jeden z největších zoologických parků ve Španělsku. Park je známý svou rozsáhlou sbírkou papoušků, chovem delfínů a dokonce i kosatek. V parku se také nachází velká voliéra s druhy ptáků z celého světa, plameňáky a také nejrůznější druhy opic. Návštěvníci se mohou projít nádhernými zahradami a užít si pohled na mnoho druhů krásných rostlin.

Siam Park se nachází v Costa Adeje na jihozápadním pobřeží Tenerife a je to největší aquapark v celé Evropě. Siam Park nabízí mnoho atrakcí, včetně nejmodernějších skluzavek, tobogánů, bazénů s vlnami a vodopády. V parku se nachází také umělé pláže s bílým pískem a průzračnou vodou, kde se návštěvníci mohou opalovat a relaxovat.

Oba parky jsou velmi populární mezi turisty a nabízejí mnoho zábavy pro celou rodinu. Pokud hledáte aktivitu na ostrově Tenerife, navštívění Loro Parku a Siam Parku rozhodně stojí za to.

Autorský článek, další zdroj: holaislascanarias.com, tripito.cz

Další zajímavé články
Reklama