Dovolená

Neprávem podceňovaný kout Evropy: Ostrov tisíců odstínů modré, kde se masová turistika nekoná

Za dobrodružstvím není potřeba létat přes půl zeměkoule, někdy čeká za rohem / Depositphotos
Za dobrodružstvím není potřeba létat přes půl zeměkoule, někdy čeká za rohem. Navštívili jste již Korsiku? Pokud ne, zkuste to co nejrychleji napravit. Korsika je čarokrásný ostrov, který má pro každého něco.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

18. října 2022   |   16:08

Nebojte se, žádná masová turistika se na Korsice nekoná. Jde o ostrov silně podceňovaný, a přitom neprávem. Kombinace tyrkysového moře s překrásnou francouzskou přírodou vám učaruje. Hory a pláže vytvářejí úchvatný kontrast, který se vám vryje do paměti. Korsiku si v posledních letech oblíbili zvláště cyklisté, kteří objevují krásy cest, stezek a pěšinek mezi vesnicemi.

Na Korsice si na své přijdou dobrodružné povahy a milovníci přírody

Málokde se příroda vyřádila tak jako na Korsice. Divoká pohoří malého ostrůvku pokrývají husté lesy a v průhledech mezi skalními věžemi se lesknou hladiny křišťálově čistých jezer. Rozeklanými horskými údolími se dravě derou proudy divokých řek, které mohutným hřmotem naprosto přehlušují poklidně protékají potůčky. Pobřeží plné malebných zátok lemují dlouhé kilometry čistých pláží s jemným pískem.

Ráj pro turisty i potápěče

Korsika svým unikátním přírodním charakterem a osobitou tváří láká především nadšené turisty, kdy si z husté sítě dobře značených tras vybere jak houževnatý turista, tak i rodina s malými dětmi. Milovníky cyklistiky pak oslovuje zejména oblast Castagniccia, Casinca, Cap Corse, hory ve vnitrozemí nebo západní pobřeží.

Na své si přijdou i horolezci, přičemž mezi nejznámější oblasti patří Aiguilles de Bavella. Modrozelené vody Tyrhénského a Ligurského moře, které obklopují ostrov, v sobě skýtají množství naprosto fantastických lokalit pro potápění, a tak je Korsika také velmi oblíbenou cílovou destinací pro potápěče.

Korsika vás nezklame ani v případě, pokud raději cestujete za památkami a poznáváním historie. Navštivte například romantické přístavní městečko Ajaccio, rodiště velkého Napoleona Bonaparte, nebo malebné přímořské letovisko Porto s unikátní výborně zachovalou janovskou strážní věží, která se jako dominanta tyčí nad zálivem Golfe du Porto.

Z Porta je lodí dobře dostupná nedaleká přírodní rezervace Scandola. Unikátní suchozemskou i podmořskou středomořskou faunu zde tvoří například delfíni a lachtani, neobvyklé druhy ryb nebo početné kolonie racků a kormoránů. Z flóry se tu vyskytují na stovky druhů mořských řas a jiných vodních rostlin.

Ta pravá Korsika

Za „nejkorsičtější“ město Korsiky je označováno Sartene charakteristické úzkými schodišti a křivolakými stinnými uličkami nečekaně ústícími do tajuplných zákoutí. Bránou Korsiky je Bastia, po Ajacciu druhé největší a zároveň nejživější město ostrova. Nad malebným starým přístavem Vieux Port, který poněkud ochranářsky obklopují opuštěné starobylé domky, kdysi obývané rybářskými rodinami, se do výšky tyčí citadela Terra Nova.

Nezapomeňte zde navštívit Calanques de Piana - jedno z nejkrásnějších míst na Korsice, které je i pod ochranou UNESCO. Za návštěvu stojí nejvyšší hora Korsiky Monte Cinto nebo Bastia, hlavní město ostrova. Z pláží pak doporučujeme Plage de Palombaggia, Tamaricciu Beach či Santa Giulia Beach.

Zdroj: france.corsica.fr

Další zajímavé články
Reklama