Dovolená

Splňte si cestovatelský sen. Navštivte magickou zemi, kde vám bude neskutečně dobře

Pro středoevropana je návštěva Islandu neskutečným zážitkem / Depositphotos
Už jste byli na Islandu? Pokud ne, je nejvyšší čas tuto krásnou zemi navštívit. Island je místo neuvěřitelných kontrastů a každý si zde přijde na své. Máte-li rádi přírodu, neklidnou půdu a drsné severoevropany, je pro vás Island to pravé ořechové.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

18. srpna 2022   |   09:56

Island je země, která je cestovatelským snem nejednoho z nás. Stačí, abyste shlédli fotografie, přečetli jednu z mnoha fotopublikací o Islandu nebo i jedinkrát pohlédli z letadla při cestě z Evropy do Ameriky. Kdo má srdce cestovatele, okamžitě se zamiluje. Protože sníh se v řadě částí ostrova drží až do června je letní sezona krátká, v podstatě trvá nejdéle do konce září, ale už v druhé polovině srpna je cítit a vidět nadcházející islandský podzim. 

 V hlavní roli příroda

Hlavním trhákem a atrakcí číslo jedna je na Islandu bezesporu příroda. Gejzíry, ledovce, jezera, vodopády a řeky. To je vodní říše pestré islandské přírody. Severoevropský ostrov je doslova protkán vodní soustavou, která je na mnoha místech ovlivňována termální činností pod zemským povrchem.

Island je proto jedním z nemnoha zemských míst, kde můžeme pozorovat úžasnou show činných gejzírů, projevů tzv. geotermální činnosti. Doslova turistickým trhákem je tzv. Zlatý okruh, který se nachází nedaleko Reykjavíku.

Návštěva Islandu je neskutečným zážitkem

Toto úžasné místo zahrnuje vodopád Gullfoss, masu vod řeky Hvítá řítících se do údolí. Dalším místem zastávky tímto okruhem je oblast Geysir, kde naleznete několik v různých časových obdobích tryskajících gejzírů. Turisticky atraktivní oblast pak doplňuje Národní park Þingvellir, který je nádhernou ukázkou sopečné tvorby krajiny.

Symbolem ostrova jsou sopky

Symbolem ostrova jsou díky pohyblivým tektonickým deskám stále činné sopky. Kdo by si nepamatoval rok 2010 a sopku Eyjafjallajökull, která svým výbuchem ochromila leteckou dopravu nad celou Evropou. Sopka Snaefellsjökull měřící 1445 m. n. m., jejíž vrcholek je trvale pokryt sněhovou čepicí, bude zase známá především čtenářům Julese Verna z jeho románu Cesta do středu Země. Stopy již vyhaslých sopek najdeme v podobě mnoha lávových jeskyní a kráterů, například Grábroku nedaleko Reykjavíku.

Nejvyhlášenější atrakce 

Blue Lagoon, jak je tato atrakce známá na celém světě, je snad nejoblíbenější atrakce na Islandu. Obří nádrž, naplněná šesti miliony litrů geotermální mořské vody, vyvěrající z hlubin země, se umístila na řebříčku největších divů světa na 25 místě.

Modrá laguna vypadá jako scenérie z nějakého sci-fi filmu. Z horké vody neustále stoupají oblaka páry, okolní černá lávová pole vypadají jako z jiného světa a pozadí tvoří strohá budova geotermální elektrárny Svartsengi. Většina návštěvníků je přesvědčena, že Modrá laguna přírodního původu. Musím je však vyvést z omylu. Všechno zde vybudoval člověk. Koupaliště je umělou nádrží a vodu do něj přivádí z elektrárny potrubí. Komplex byl vybudován v roce 1976.

Nezapomeňte na rezervaci

Protože zájem návštěvníků z celého světa o Modrou lagunu je enormní a v umělém jezeře by za chvíli nebylo k hnutí, je počet vstupenek každý den limitován. Proto je nutné si vstupenky rezervovat nejméně 2 týdny předem.

Ráj pro milovníky zvířat

Island je doslova rájem pro ornitology, je totiž domovem asi 270 ptačích druhů. Nejlepší dobou pro jejich pozorování je začátek léta. Zvířecím symbolem Islandu jsou bezesporu papuchalci bělobradí. Tyto roztomilé 30 cm velké černobílé ptáky s charakteristickým pruhovaným zobákem a oranžovýma nohama najdete vyobrazené na většině místních pohledů a suvenýrů.

Za povšimnutí stojí i místní plemeno koně, jehož charakteristickým znakem je styl běhu, s nímž se u jiného plemene na světě nesetkáte. Místní jej využívají především v zemědělství a dopravě. A nesmíme zapomenout ani na velké kolonie islandských tuleňů. Ostrov disponuje také světově vyhlášenou atrakcí. Tou jsou výlety na širé moře za pozorováním velryb. 

Věděli jste, že...?

Ostrov je známý svou geotermální činností. Teplou vodou jsou zde vytápěny domy, byty a také chodníky v hlavním městě. Díky přírodním geotermálním zdrojům jsou místní elektrárny schopné vyrobit tolik elektřiny, že ji místní průmysl a obyvatelé ani nespotřebují. Díky tomu je Island považován za nejekologičtější stát na světě. 

Zdroj: visiticeland.com.

Další zajímavé články
Reklama