Dovolená

Proticovidová opatření řada zemí zrušila. Cestovatelé ale čelí dalšímu obřímu problému

Lidé si na letištích vystojí dlouhé fronty / Depositphotos
Letecká doprava v Evropě čelí dalším potížím. Nedostatku personálu a narůstajícímu tlaku svých zaměstnanců hrozících stávkami. Důsledkem jsou tisíce zrušených letů, několikahodinová zpoždění a nekonečné fronty.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

29. června 2022   |   10:27

Poptávka po cestování v Evropě dramaticky vzrostla se zrušením proticovidových opatření. Jenže některé letecké společnosti se potýkají s problémy a vystavují cestující hodinovým frontám a rušením letů. 

Letecká doprava v Evropě čelí dalším potížím

Nová varianta epidemie COVID-19 v současné době způsobuje rostoucí absenci na pracovištích a zhoršuje akutní nedostatek pracovních sil. 

Hrozí stávky 

Aerolinky čelí neustále narůstajícím stávkovým tlakům svým zaměstnanců. Aktuálně vyhlásili stávku například pracovníci společnosti Ryanair a ve čtvrtek stávkovou pohotovost vyhlásila i odborová organizace British Airways. Tento vývoj je novou ranou pro evropský letecký průmysl, který během pandemie patřil k nejhůře postiženým, přičemž letecké společnosti a letiště přišly o miliardy eur poté, co virus zastavil desítky let trvající cestovní boom. Dopravci během zdravotní krize proto omezili počet zaměstnanců. Jenže ti, co zůstali, žádají lepší pracovní podmínky a lepší mzdy. 

Nespokojeným zaměstnancům nečelí jen Ryanair. V Belgii od čtvrtka stávkují i piloti a palubní personál společnosti Brussels Airlines. Zaměstnanci této dceřiné společnosti německé Lufthansy kritizují mimo jiné vysokou pracovní vytíženost. Letecká společnost před začátkem třídenní stávky oznámila, že se protest dotkne 40 tisíc lidí. Do soboty by mělo být zrušeno 315 letů.

Problémy mohou nastat i v Praze

Problémy jsou i na pražském letišti, kde i přes náborovou kampaň schází několik desítek zaměstnanců. To může během nadcházejících dvou týdnů, kdy se očekává další zintenzivnění leteckého provozu, vést k průtahům při bezpečnostních kontrolách na letišti. 

V současnosti je podle mluvčí Letiště Praha Kláry Divíškové situace na Letišti Václava Havla Praha bezproblémová a žádné delší fronty se při kontrolách netvoří. "Nicméně čekáme velmi silné období, které nastane od příštího týdne a první týden o prázdninách, kdy se může projevit nedostatek zaměstnanců hlavně bezpečnostní kontroly," upozornila.

Pražské letiště na začátku roku spustilo náborovou kampaň, v níž hledalo 200 zaměstnanců. Letiště potřebuje doplnit personál po propouštění během pandemie, kdy kvůli omezenému provozu letiště opustilo kolem 600 zaměstnanců. Letiště už v minulých dnech upozornilo cestující, že je vhodné být na letišti už alespoň dvě a půl hodiny před odletem.

Nápor zažívají i úřady

Nápor v těchto dnech zažívají pracoviště magistrátů, kde si lidé vyřizují cestovní pasy. V některých městech trvá vyřízení dokladů i několik hodin. Čekání si bohužel není možné zkrátit ani využitím aplikace „úřad bez čekání“, neboť na nejbližší volný termín se čeká až měsíc. Lidé se tak při vyřizování cestovních dokladů musí obrnit trpělivostí. Když nejsou objednaní, musí si vystát až několikahodinové fronty. 

Zdroj: ceskenoviny.cz.

Další zajímavé články
Reklama