Dovolená

Zahraničí, nebo tuzemsko? Dovolená se letos Čechům pořádně prodraží

Lidé si podle expertů na cestovní ruch připlatí zhruba deset až dvanáct procent oproti tomu, co platili loni / Depositphotos
Čechům se v letošní sezoně výrazně prodraží dovolená, a to nejen ta v zahraničí, ale i tuzemská. Lidé si podle expertů na cestovní ruch připlatí zhruba deset až dvanáct procent oproti tomu, co platili loni, a na horách v Česku to může být ještě víc.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

23. června 2022   |   18:20

Letní prázdniny se blíží a spousta Čechů se připravuje na dovolenou. Nabídka pobytů je pestrá, ale ceny vysoké. Podle ekonomů se velmi rychle blíží konec levných a dostupných leteckých zájezdů.

Lidé si letos za dovolenou připlatí zhruba deset až dvanáct procent

Inflace má prý v příštím roce udeřit natolik silně, že se cestovní kanceláře razantnímu zdražení dovolených nevyhnou. Letošní rok je tak zřejmě posledním, kdy si lidé budou moci dopřát dovolenou na pláži za výhodných podmínek.

Dovolená v tuzemsku podraží

Všudy přítomná inflace zdražuje samozřejmě i dovolenou v tuzemsku. Zdražování ale zatím nezpůsobilo úbytek rezervací v ubytovacích zařízeních. Naopak, oproti předcovidovému roku 2019 už provozovatelé hotelů či penzionů v Česku hlásí větší počet rezervací. Celá polovina všech volných termínů včetně všedních dnů je už obsazená v Orlických horách, podobně ty vypadá na Slovácku a na Šumavě.

Největší nárůst rezervací je možné pozorovat v lokalitách, které meziročně zdražovaly méně. Například Orlické hory patří mezi pětku nejlevnějších míst v tuzemsku. Noc tam v průměru vyjde na necelých 1600 korun, celorepublikový průměr se blíží ke dvěma tisícům. 

Dovolená v Krkonoších podraží 

To milovníci Krkonoš budou muset letos sáhnout hlouběji do kapsy. Část provozovatelů hotelů v Krkonoších už zdražila, a to hlavně ceny za stravování, další to mají v plánu. Důvodem je podle nich nejen současný růst cen potravin a energií, ale i vyšší výdaje na platy zaměstnanců a provoz hotelů a restaurací. Rezervací na léto přibývá, ale zatím zbývá dostatek volných míst. Zatímco dříve bývaly v tomto období v Krkonoších velké skupiny německých turistů, které přinášely hoteliérům tržby, tv letošním roce jich výrazně ubylo.

Zdražila i nejoblíbenější destinace Čechů 

Spousta Čechů se připravuje na cestu do jedné z nejvyhledávanějších destinací – Chorvatska. Na co se připravit? Cesta do Chorvatska je letos mnohem snazší. Covidová opatření v oblíbené dovolenkové destinaci Čechů téměř neexistují. Nemusíte proto vyplňovat žádné formuláře a na drtivé většině míst se obejdete bez respirátorů. 

Češi upřednostňují hotely před apartmány. Podle cestovních kanceláří volí spíše hotelové ubytování s all inclusive. Letos si turisté připlatí i tady. Apartmány zdražily o 10 procent, stejně tak kempy a hotely. Ceny šly nahoru také v supermarketech. Přibližně o dvě kuny se zdražila rýže, těstoviny nebo chleba.

Na co si dát pozor

Pozor na dodržování rychlosti

Pokud se do Chorvatska chystáte autem, dávejte pozor na dodržování rychlosti. Doporučujeme dodržovat rychlostní limity. Od loňského roku se totiž zejména v menších městech rozmístily nové kamerové systémy.

Někde platby pouze v hotovosti

Turistům doporučujeme, aby s sebou měli stále hotovost. V řadě restaurací není možné zaplatit ani eury, ani platebními kartami. A proto je důležité nosit s sebou chorvatskou měnu, tedy kuny. V podstatě na každém kroku je bankomat a z toho si lidé mohou vybrat peníze buď v kunách, nebo eurech. Je ale třeba dávat pozor na výši poplatku. Za výběr třeba jen 100 kun si bankomaty účtují i 40 kun. Je tedy lepší si peníze vyměnit už doma.

Zdroj: liberec.rozhlas.cz, ceská televize.cz.

Další zajímavé články
Reklama