Dovolená

Nekonečně krásné ostrovy, které si zamilujete na první dobrou. A nemusíte jezdit daleko

Ostrov Santorini patří k romantičtějším místům na světě / Depositphotos
Nádherné pláže, křišťálově čisté moře, dech beroucí antické památky, lahodná kuchyně a zajímavá kultura – to jsou hlavní důvody, proč je dovolená na řeckých ostrovech tak oblíbená. Řecko se však pyšní hned několika tisíci ostrovů a ostrůvků. Které jsou ty vůbec nejkrásnější?
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

29. května 2022   |   16:59

Už se nemůžete dočkat, až letos vyrazíte na dovolenou? Pokud stále nemáte vybráno, nechte se inspirovat našimi tipy.

Ostrov Kos

Co zkusit třeba malinký řecký ostrov Kos. Nádherné pláže jsou v Řecku samozřejmostí a s nadsázkou by se dalo říci, že ostrov Kos je vlastně jedna velká pláž. Kos patří k ostrovům rozlohou menším, avšak o to bohatším na pamětihodnosti a turisticky atraktivní lokality. Díky poměrně rovinatému profilu je oblíbeným cílem všech, kteří se rádi vydávají na objevné pěší a cyklistické túry. A tomu je také ostrov Kos přizpůsoben. Je doslova posetý propletencem stezek vhodných k dlouhým procházkám či vyjížďkám.

Řecko se pyšní plejádou nádherných ostrovů

Ostrov Kos je vlastně jedna velká památka. Skvosty stavitelství se nachází ve východní části ostrova. Osídlení se datuje zhruba do 4. století před naším letopočtem, a tak je zřejmé, že o pozůstatky dávné historie tady nebude nouze. Asi nejnavštěvovanější je Hrad rytířů Řádu sv. Jana s architektonickými pozůstatky z doby antické, jenž je dominantou přístavu. Před pevností najdeme slavný Hippokratův platan s obvodem 12 metrů, který údajně slavný lékař sám zasadil a později prý pod ním i vyučoval své žáky. Legenda je legenda. I když stáří stromu neodpovídá, vychutnejte si mystickou atmosféru tohoto místa.  

Raritou ostrova je antická nemocnice Asklepion, kterou najdeme západně od hlavního města. Jde o jednu z nejvýznamnějších archeologických památek na ostrově a v celém souostroví vůbec. Působil zde údajně i již zmíněný Hippokrates.

Ostrov Limnos

Pokud hledáte místo pro klidnou dovolenou, kde život plyne svým vlastním tempem, vyberte si Limnos. Jeho unikátní příroda, horská údolí, lesy, ale hlavně dlouhé a často opuštěné pláže vás chytnou za srdce. Limnos leží v severovýchodní části Egejského moře, nedaleko od řecké pevniny. Nejblíže má ke známému Chalkidiki a v blízkosti leží Lesbos, pod jehož správu Limnos spadá. Díky své poloze na jihu Evropy má velmi příjemné klima a vyhledávaný je zejména na sklonku léta.

Ač se ostrov pyšní velmi pestrým a členitým pobřežím bohatým na kouzelné zátoky a písčité pláže, nepatří k turisticky nejnavštěvovanějším místům Řecka. A nutno říci, že je to velká škoda. Na druhou stranu snad právě proto si stále udržuje svou nezaměnitelnou originalitu, původní ostrovní atmosféru a především krásnou, téměř nedotčenou přírodu.

Ostrov Santorini

Santorini je dokonalým místem pro zamilované páry a fanoušky romantiky. Mohutná sopečná erupce zde před mnoha tisíci let vytvořila obrovský kráter, který se zaplnil mořskou vodou, a po jehož obvodu vzniklo souostroví Santorini. Díky tomu se Santorini pyšní pozoruhodnými plážemi a vysokými skalními útesy různých odstínů, úrodnou půdou vhodnou k pěstování lahodného vína, možností výletů do doutnajícího kráteru a k horkým pramenům a především ikonickými pohledy na bílé domečky s modrými kopulovitými střechami visícími na okraji kaldery. Neexistuje romantičtější místo, kde strávit líbánky, než v bílém městečku Oia. Právě odsud pocházejí ty nejpůsobivější řecké fotografie s oslnivě bílými domy kontrastujícími s tyrkysovou hladinou moře.

Ostrov Lefkada

Láká vás dovolená na překrásných plážích? Vaše představy vám dokonale splní ostrov Lefkada. Lefkádské pláže Porto Katsiki a Egremni se opakovaně dostávají mezi první desítku v žebříčcích nejlepších pláží naší planety. Průzračné moře a světloučký písek v obklopení bílých útesů oslní každého na první pohled. Na Lefkadě si přijdou na své nejen milovníci pláží jako vystřižených z katalogu, ale i fanoušci windsurfingu a kitesurfingu a nadšenci do potápění a šnorchlování.

Ostrov Korfu

Smaragd Středomoří – tak se přezdívá Korfu. Pokrývá ho doslova záplava zeleně – cypřiše, eukalypty, pinie, vinná réva, více než 40 druhů orchidejí a olivovníky všude, kam oko dohlédne – to je důvod, proč se Korfu pyšní titulem nejzelenějšího řeckého ostrova. Nejen dech beroucí přírodní půvaby, ale i pěkné pláže, přátelští obyvatelé, chutné řecké speciality a neuvěřitelné západy slunce lákají na dovolenou na Korfu každý rok statisíce turistů, mezi nimiž nechybí ani celebrity. Vždyť tahle zelená ostrovní perla učarovala už slavné císařovně Sissi, která sem pravidelně jezdívala na svůj letní zámeček. Nechte se ostrovem Korfu okouzlit i vy.

Zdroj: cntraveller.com.

Další zajímavé články
Reklama