Dovolená

Restrikce v Evropě nekončí. K našim sousedům si musíte přibalit roušky

Čeští turisté plánující navštívit v následujících týdnech sousední Rakousko by neměli zapomenout roušky / Depositphos
Cestovní ruch se postupně vzpamatovává po dvou letech pandemie, konečně se zmírňují podmínky pro cestování, některé země je zjednodušují a některé úplně ruší. Pozor. Ne všechny země ale odhodily roušky.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

19. května 2022   |   06:17

Čeští turisté plánující navštívit v následujících týdnech sousední Rakousko by neměli zapomenout roušky. Ty jsou v zemi povinné v městské hromadné dopravě i v obchodech s potravinami a zdravotnických zařízeních.

Při cestě do Rakouska si nezapomeňte roušky

Šéfka nově zřízené Sekce veřejného zdraví a zdravotnického systému při rakouském ministerstvu sociálních věcí Katharina Reichová požaduje, aby roušky zůstaly povinné i nadále, tedy i v období školních prázdnin a dovolených. „V klíčových obchodech, jako jsou ty s potravinami, by měly roušky zůstat také po létě,“ uvedla Reichová v rozhovoru pro deník Kleine Zeitung popsala své zkušenosti: „Teprve nedávno jsem poprvé letěla po dvou letech. S rouškou to bylo také neobvyklé. Snažím se ji nosit všude, kde jsou lidé blízko sebe nebo v uzavřených prostorách.“

Apeluje přitom na zodpovědnost každého člověka: „Každý z nás by si měl vypěstovat individuální smysl pro ‚mít roušku v kapse‘, jak navrhuje Světová zdravotnická organizace. Nemůžete předepisovat všechno, chtěla bych, abychom dospěli k sebepoznání, kde je rouška nutná a kde ne. Sama to zkouším každý den.“

Vláda rakouského kancléře Karla Nehammera trvá na povinném používání roušek v supermarketech nejméně do 8. července, kdy končí stávající nařízení. Pokud to bude následně záležet na šéfce Reichové, měly by roušky zůstat i po létě. Reichová rovněž varuje však před podzimním návratem další vlny nemoci COVID-19 a doporučuje se na ni řádně připravit. Podle ní je třeba do konce října letošního roku přeočkovat co nejvíce lidí, protože obecně bude v chladném období pravděpodobně opět zapotřebí přísnějších opatření. „Každý z nás se musí připravit na podzim a neměl by čekat na politická nařízení,“ uzavřela Reichová, která podle deníku Österreich přišla s myšlenkou, aby se narozeniny, které připadají na listopad, slavily už v září.

Kam můžete vyrazit bez jakýchkoliv podmínek?

Do některých zemí mohou cestovatelé vstoupit bez jakýchkoliv restrikcí. Nepotřebují se prokázat ani očkováním či negativním testem. Tyto státy se v podstatě vrátily k pravidlům před příchodem koronavirové pandemie. Pro některé případy by však lidé měli mít roušku či respirátor. Které země to jsou? 

Bulharsko

Balkánský stát nedávno zařadil Českou republiku mezi země, jejichž občané se nemusí prokazovat covidovým pasem. Výjimka však zatím platí pouze do poloviny května. V zemi již není ani povinné nošení roušek.

Chorvatsko

Povinnost nošení roušek nebo respirátorů platí pouze ve zdravotnických zařízeních.

Itálie

Itálie od 1. května ruší veškeré vyžadování covid pasů a také povinnosti nosit roušky venku i ve vnitřních prostorech.

Dánsko

Nošení ochrany úst je povinné pouze v letadlech, v nemocnicích či v sociálních zařízeních.

Černá hora

Roušku si lidé musí nachystat například v hromadné dopravě, v hotelech či v zdravotnických a sociálních zařízeních.

Maďarsko

V Maďarsku jsou všichni jsou povinni, s výjimkou nezletilých osob mladších šesti let, nosit roušky v sociálních a zdravotních zařízeních. Vstup do hotelů, restaurací a lázní je bez omezení.

Polsko

Kromě zdravotnických zařízení a lékáren není vyžadováno nošení ochranných pomůcek.

Slovensko

Také Slovensko na konci dubna zrušilo povinnost nošení respirátorů v interiérech či v MHD. Povinnost nošení respirátorů a roušek stále platí v sociálních a zdravotnických zařízeních.

Slovinsko

V zemi je nadále nutné nosit chirurgické roušky ve vnitřních prostorech včetně hromadné dopravy. Pokud se chystáte navštívit zdravotnické či sociální zařízení, potřebujete prokázat svou bezinfekčnost.

Švýcarsko

Není potřeba nosit roušky v podstatě nikde, ani v dopravě či ve zdravotnických zařízeních.

Velká Británie

Není povinné nosit ochranu úst, přesto britské úřady doporučují používat roušky ve vnitřních prostorách.

Pravidla v dané zemi je však potřeba sledovat do posledního dne před odjezdem. Vzhledem k vývoji epidemické situace se také podmínky pro vstup do jednotlivých zemí mohou postupně vyvíjet. Aktuální informace najdete na webu Ministerstva zahraničí České republiky.

Zdroj: mzv.cz, msn.com

Další zajímavé články
Reklama