Dovolená

Jedinečná příroda a skvělé pláže. Objevte zapomenuté skvosty Chorvatska

Chorvatsko vás nikdy nezklame / Depositphotos
Na jednom se shodují všichni cestovatelé. Kromě nádherné přírody a čistého moře spojuje chorvatské ostrovy skutečnost, že zdejší lidé jsou k turistům o poznání laskavější a přátelštější než na pevnině. Vypravte se na některý z ostrovů. Budete se na nich cítit báječně.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

17. května 2022   |   07:21

Přemýšlíte, kam letos vyrazíte na dovolenou a napadá vás léty prověřené Chorvatsko? Ale přesto byste chtěli trochu změnu? Zkuste objevit některý z krásných chorvatských ostrovů. Každý je jiný, ale přesto jedinečný svojí přírodou a plážemi.

Ostrov Šipan

Jeden z Elafitských ostrovů je dostupný lodí z Dubrovníku a žije na něm asi 500 lidí. Šipan je bohatý na olivy, fíky, víno, citrusové plody, mandle a palmy. Ostrov v 15. století sloužil jako letní sídlo bohatých rodin z Dubrovníku, které si zde budovaly honosná sídla. Ostrov je protkán řadou zajímavých historických budov, ať už se jedná o ruiny arcibiskupského paláce, nebo kostely vyzdobené historickými freskami.

Ostrov Susak

Ostrůvek Susak, jehož jméno je odvozeno z řeckého označení pro oregano,  a které na ostrově také hojně roste, se nachází na severním pobřeží Jaderského moře a sousedí s ostrovem Lošinj. Jeho největší pozoruhodností je písečný povrch, kterým je Susak mezi ostatními převážně skalnatými ostrovy skutečně výjimečný. Proto se mu také říká "Písečný ostrov".

Susak je velmi populárním výletním cílem z Malého i Velkého Lošinju, neboť je to jediný písečný ostrov na celém východním Jadranu. Turisty láká také svou nedotčenou přírodou a čistým mořem. Na necelých čtyřech kilometrech čtverečních žije okolo sto stálých obyvatel, nejrušněji je zde během letní sezóny. Cesta na Susak sice není zrovna jednoduchá, protože stojí stranou od hlavního turistického ruchu, ale trocha cestování navíc se vám určitě vyplatí. Uniknete turistickému šílenství, které zasahuje oblíbená letoviska pevninské části Chorvatska.

Ostrov Cres

Ostrov Cres leží v severní části Kvarnerského zálivu a  z hlediska různorodosti flóry patří k  nejrozmanitějším ostrovům v Evropě, neboť zde roste  více než tisícovka odlišných druhů rostlin. Obrovská bohatost rostlinstva i živočichů tak potěší všechny milovníky přírody. Ostrov je poměrně hornatý a pobřeží velmi členité.

Dovolená v Chorvatsku nikdy nezklame

Zvlášť v západní a jižní části se nachází množství zátok a skrytých oblázkových pláží. Severní a východní část pobřeží je charakteristická strmými a vysokými útesy. Díky mnoha příkrým útesům působí ostrov na první pohled velmi nehostinně. Vnitrozemí je však patří k nejmalebnějším místům celého Chorvatska, a to i díky všudypřítomným olivovým hájům. 

Na ostrově naleznete veliké množství městeček, jejichž datum založení sahá daleko do  minulých století. Příkladem za všechny může být městečko Lubenice, nalézající se na příkrém skalním útesu.

Velmi malebné je také hlavní město tohoto ostrova s názvem Cres, které se může pochlubit starověkým opevněním a také průplavem, jehož vznik se datuje do druhého tisíciletí př. Kr. Neobvyklým přírodním úkazem na ostrově je sladkovodní Vranské jezero. Jeho hladina je 13 m nad úrovní okolního moře a nejhlubší místo má 74 m. Vranské jezero je napájeno podzemními vodami z pevniny a zásobuje pitnou vodou ostrov Cres i Lošinj. 

Ostrov Lastovo

Jeden z nejvzdálenějších chorvatských ostrovů leží v jižní Dalmácii a nesmírně se odlišuje od všech těch „roztomilých“ předražených městeček s kavárnami, restauracemi a krámky se suvenýry. Tady není nic a nikdo sem nejezdí. Ostrov byl až do pádu komunismu vojenským územím, což určitě ostrované nelibě nesli. Dnes je však jejich ostrov paradoxně naprostou perlou Středomoří. Za posledních pět let tu vyrost jen jeden hotel, a je tak prvním a posledním na ostrově. Několik domků na pobřeží nabízí ubytování v soukromí. Zdá se, že ho využívají spíše sami Chorvati, zahraniční turisty tu nepotkáte. Hlavní pláž Lastova se může pochlubit nejstarším jadranským majákem. Také tady budete téměř sami a určitě si najdete zátočku či skálu, kde se vykoupete v průzračné vodě zcela nerušeni kýmkoli jiným.

Ostrov Vis

Jedná se o nejodlehlejší dalmatský ostrov, nacházející se jihozápadně od ostrova Hvar. Tato oblast byla po několik desetiletí využívána pro armádní účely, tudíž byla naprosto odříznuta od okolního světa. Na Visu si můžete dosyta užít poklidných pláží i autentických městeček, v nichž málokdy potkáte nějakého turistu. Populace celého ostrova čítá něco málo přes 3 tisíce obyvatel, tudíž je jako stvořený pro poklidnou dovolenou.

Zdroj: croatia.hr.

Další zajímavé články
Reklama