Dovolená

Srdce milovníků koupání i cyklistiky zaplesá. Poznejte evropský jezerní ráj

Korutanský jezerní okruh vede z velké části po dobře značených cyklostezkách / Depositphotos
Korutanský jezerní okruh k nejkrásnějším jezerům je opravdový zážitek. Zažijete na něm nerušenou radost z jízdy na kole a projedete slunečný jih Rakouska s modrými a tyrkysovými jezery, která jsou zasazená do překrásné kopcovité a horské krajiny na hranici s Itálií a Slovinskem.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

12. května 2022   |   07:19

V závislosti na času a kondici si rozmanitou trasu o délce 340 kilometrů můžete rozdělit do libovolného počtu etap. Ideální je, když si na celý okruh vyhradíte alespoň týden. Zbyde vám dostatek času k objevování teplých jezer ke koupání, přírody a zajímavostí v okolí stezky. Okruh vede z velké části po dobře značených cyklostezkách a zahrnuje atraktivní úseky alpsko-jadranské cyklostezky Ciclovia a Drávské cyklostezky. Doporučené období pro cestu je přibližně od dubna do října.

1. etapa: Villach - Millstatt

67 kilometrů, 690 výškových metrů 
Výchozí i cílový bod korutanského jezerního okruhu se nachází u výrazného červeného mostu Friedensbrücke, který vede přes řeku Drávu na východě Villachu. Pojedete po cyklostezce směrem na sever a asi po pěti kilometrech dojedete k jezeru Ossiacher See. Nadchne vás krásným výhledem na vodu a okolní hory.

Korutanský jezerní okruh je opravdový zážitek

Ossiacher See obkroužíte proti směru hodinových ručiček. V Ossiachu stojí za návštěvu nádherný klášter s barokním kostelem z jedenáctého století. Po objetí jezera vás čeká první delší stoupání. Silnice se vine asi 15 kilometrů podél potoku Afritzer Bach nahoru k jezerům Afritzersee a Feldsee. Poté projedete Radentheinem na východní břeh Millstätter See a pokračujete přes Dellach do Millstattu. 

2. etapa: Millstatt - Techendorf

49 kilometrů, 732 výškových metrů
Druhý den na korutanském jezerním okruhu začíná zvolna. V průběhu dne ale nasbíráte nejvíce výškových metrů za celý týden. Nejprve vyjedete po břehu Millstätter See směrem na Seeboden, poté sjedete do do Spittalu v údolí Drautal. Trasa se zde napojuje na známou Drávskou cyklostezku, která vede podél největší korutanské řeky. U Neuolsachu trasa odbočuje na západ a vede stále do kopce do Zlanu.

Podél krásného potoka Weißenbach dojedete do Stockenboi. Odtud už to je jen deset kilometrů k východnímu břehu malebného jezera Weissensee. Silnice tu končí a dál se dá pokračovat pouze lodí přes jezero podobné fjordu, které je zasazené mezi okolní hory. Po půlhodinové jízdě lodí k molu Ronacherfels na vás čeká závěrečných pět kilometrů překrásnou trasou po břehu jezera do Techendorfu.

3. etapa: Techendorf - Pressegger See

30 kilometrů, 246 výškových metrů
Po dvou dnech na kole a celkem 1 400 najetých výškových metrech máte na třetí etapě málem pocit, jako byste do programu zařadili odpočinkový půlden. Ale ještě je tu horské sedlo Kreuzbergsattel v nadmořské výšce 1 074 metrů. Samotné jezero Weissensee už ale leží v 930 metrech a převýšení se proto dá zvládnout. Po stoupání na vás čeká hezký dlouhý sjezd údolím Gitschtal směrem na Hermagor. Odtud vás trasa po rovině zavede přes Gailtalskou cyklostezku k jezeru Pressegger See. Tady budete mít dostatek času k osvěžení v prohřáté vodě.

4. etapa: Pressegger See - Egg am Faaker See

49 kilometrů, 295 výškových metrů
Většinu výškových metrů korutanského jezerního okruhu už máte za sebou. Dnes vás čeká nenáročná vyjížďka po Gailtalské cyklostezce u hranice s Itálií a Slovinskem zpět směrem na východ. Vedle stezky příjemně šplouchá křišťálově čistá řeka Gail a vy si za jízdy vychutnáváte výhled na majestátní horu Dobratsch a vysílač na jejím vrcholu. Cílem výletu je tyrkysově modré jezero Faaker See. Trasa vás nejprve zavede na jeho jižní konec s výhledem na ostrov a na něm ležící hotel v retro stylu. Poté přejedete po východním břehu do vesničky Egg am Faaker See.

5. etapa: Egg am Faaker See - Sankt Kanzian am Klopeiner See

58 kilometrů, 369 výškových metrů 
Ze severního konce Faaker See se strhujícím výhledem na pohoří Karawanken a skalní kužel Mittagskogel ve tvaru pyramidy se vracíte do údolí Drautal a dále do Veldenu u Wörthersee.

Na cyklostezce po severním břehu největšího a nejznámějšího korutanského jezera projedete kolem lázeňského městečka Pörtschach s hezkými vilami, zámečky a stylovými domy u jezera. Po jezerní promenádě v Klagenfurtu projedete hlavním městem Korutan a jeho historickým centrem. Odpoledne dorazíte do rušného městečka Sankt Kanzian u jezera Klopeiner See, které je považováno za nejteplejší jezero ke koupání v Evropě.  

6. etapa: Sankt Kanzian am Klopeiner See - Velden am Wörthersee

69 kilometrů, 493 výškových metrů 
Po hezké projížďce okolo jezera Klopeiner See bude dnešní etapě dominovat řeka Drau. Trasa vede z větší části po známé Drávské cyklostezce, která je od roku 2016 organizací ADFC vedená jako jedna ze čtyř kvalitních pětihvězdičkových cyklotras. Vychutnáte si pohodovou jízdu u vody, kde projedete kolem skal, hradů a přehradních nádrží. V turistické oblasti Rosental budete míjet puškařské město Ferlach. V jednom z mnoha meandrů Drávy se nachází elegantní zámek Rosegg s velkým parkem, bludištěm a zoo. Odtud už to je jen několik kilometrů do stylového Veldenu u Wörthersee.

7. etapa: Velden am Wörthersee - Villach

18 kilometrů, 113 výškových metrů 
Poslední etapou se rozloučíme s korutanskými jezery. Z jezerní promenády ve Veldenu se po rovince vrátíme na Drávskou cyklostezku, která se vine po severní straně řeky ještě několik kilometrů směrem k Villachu. Korutanský jezerní okruh se po 340 kilometrech a mnoha nezapomenutelných zážitcích znovu uzavírá u výrazně červeného mostu Friedensbrücke na východě města na Drávě.  

Zdroj: austria.info.

Další zajímavé články
Reklama