Dovolená

8 nejkrásnějších vesnic v italském Trentinu

8 nejkrásnějších vesnic v italském Trentinu / Trentino
Přemýšlíte nad plánem pro jarní únik? Co takhle objevit nejkrásnější vesnice Itálie? Vydejte se po stopách stejnojmenného seznamu, který vás zavede i do italského Trentina, kde můžete najít rovnou 8 vesnic, které se tímto titulem pyšní. A kdy nejlépe objevit minulost i současnost horských komunit než v době, kdy zima přechází v jaro.
Reklama
Reklama

autor  Lucie Wirthová

11. dubna 2022   |   21:39

Luserna, Pieve Tesino jsou dvě nové zastávky na trentinském itineráři nejkrásnějších vesnic. Na seznam byly přidány teprve loni a doplnily tak Mezzano, Vigo di Fassa, Cannale di Tenno, Rango, Bondone a San Lorenzo – Dorsino. Na těchto zastávkách můžete objevovat nejen okolní přírodu, ale také venkovskou architekturu, alpskou kulturu její symboly a tradice.

Za starobylým dialektem Cimbrů se vypravte do Luserny. Nachází se na samotě na středo-jižní hranici rozsáhlé vysokohorské pastviny, která se rozkládá mezi Folgaria, Lavarone a Passo Vezzena. Izolace a obtížné spojení pomohly zachovat starobylý jazyk osadníků, kteří sem přišli krátce po roce tisíc. V podhůří mezi řekami Adige a Brenta se dnes k Cimbrům hlásí asi 1500 lidí, včetně většiny ze současných 250 obyvatel Luserny. Objevit zde můžete například muzeum „Haus von Prück“, který je symbolem tradic místní menšiny.

V Pieve Tesino zase můžete obdivovat portály a budovy, které se zde dochovaly z 15. století. Kromě překrásné přírody a starobylé architektury, je Pieve také domovem typickému produktu „la Verde“, kysanému zelí. Pokud budete objevovat krásy Dolomit Brenta, nenechte si ujít San Lorenzo, které se přezdívá vesnice pohody a díky své relaxační atmosféře láká mistry jógy a wellness profesionály. Pro středověkou atmosféru se rozhodně vydejte do Canale di Tenno. Potěší vás zde především místní teplé počasí, díky blízkosti k jezeru Garda. Pokud cestujete s dětmi nebo jsme fanoušky mystična, vydejte se do Vigo di Fassa, které se nachází na úpatí bájného království trpasličího krále Laurina. Místní pohádky a legendy pochází z ladinské kultury, která zde má svou kolébku.

Rozhodně každá z 8 trentinských vesnic stojí za návštěvu, buď jako samostatný cíl výletu anebo jako výchozí nebo cílová stanice pro vaše toulky Dolomity.

Více se dozvíte zde.

Další zajímavé články
Reklama