Dovolená

Přesuňte se ze zimy do ráje. Bezkonkurenčně krásná místa, která nabízí relax za pár kaček

Nebaví vás zima? Vyrazte do exotiky! / Deposithotos
Máte už zimy plné zuby? Žádný problém. Zkuste letos místo na hory vyrazit na dovolenou k moři. A můžete vyrazit prakticky okamžitě. Ať už pojedete s cestovní kanceláří, nebo po vlastní ose, máme pro vás pár skvělých tipů.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

09. února 2022   |   09:24

 

Stále více Čechů dává v zimním období přednost před sněhem a chladem prosluněným písčitým plážím. Exotické zimní dovolené zaznamenaly v posledních letech pokles cen, dovolit si je tak může stále více turistů.

Thajsko vás finančně nezruinuje

Thajsko je příležitostí, jak dokonale poznat Asii. Největší položkou vaší dovolené bude letenka, ale i tady se dá ušetřit, pohlídáte-li si nejrůznější akční ceny.

Relax, slunce, nádherné pláže. Co víc si od zimní dovolené můžete přát?

Samotný pobyt v zemi vás rozhodně nezruinuje a i s tím nejnižším rozpočtem zde můžete prožít pohádkovou dovolenou. Na návštěvníky čekají jak luxusní letoviska a hotelové rezorty, tak i levnější penziony nebo ubytování v soukromí, které vám zde budou nabízet na každém kroku. A vůbec se nemusíte obávat, spousta pronajímatelů ubytování má již zkušenosti s evropskými návštěvníky a vědí co vyžadují. Navíc máte příležitost poznat zblízka život místních a ochutnat jejich domácí stravu.

Bezkonkurenčně krásné pláže

Ať už zavítáte na kterékoliv místo na thajském pobřeží, buďte si jisti, že narazíte na pláž, která vás okouzlí na první pohled. Navíc právě na plážích a v četných restauracích v jejich blízkosti, si můžete vychutnávat poklady thajské kuchyně, založené zde především na chutně připravených pokrmech z ryb a mořských plodů. Mnohé z těch nejkrásnějších pláží se nacházejí na ostrovech a ostrůvcích thajského království.

Jednou z nich je například pláž Sunrise na ostrově Koh Lipe v Andamanském moři. Tady na vás čeká ona tyrkysová voda, tak známá z barevných katalogů a bělostný písek. Podobně oblíbená je pláž Maya Bay v souostroví Koh Phi Phi. Tu jste mohli vidět například i ve filmu Pláž s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Nával turistů ale způsobil málem kolaps místního ekosystému a tak byla na dva roky uzavřena. Svůj neopakovatelný půvab má i pláž Kime Bay, nacházející se poblíž města Prachuap Khiri Khan.

Ostrov Bali si zamilujete hned při první návštěvě

Lákavé tropické podnebí a rozsáhlé denní světlo činí tento ostrov osm stupňů jižně od rovníku nejlepším cílem pro milovníky pláže – zejména ty, kteří si chtějí užívat slunce, surfování a hebký písek. Každý den zde v průměru přináší 12 až 13 hodin světla, takže budete mít spoustu času na to, abyste vyzkoušeli různé aktivity a prohlédli si nejkrásnější pamětihodnosti, které Bali nabízí.

Kolekce úchvatných pláží

Bali má bohatou kolekci nádherných pláží, z nichž každá má vlastní osobitý charakter a jedinečné kouzlo. Populární písečné pláže najdete na jižním pobřeží. Patří k nim nejznámější a surfaři opěvovaná šestikilometrová Kuta se zlatavým pískem, na níž najdete zábavné noční podniky, kluby a obchůdky.

Do Jihovýchodní Asie se jezdí hlavně za pohodou. A právě Bali je tím pravým místem. Lidé tady jsou převážně hinduistického vyznání, které hodně ovlivnil buddhismus. Takováto kombinace z místních tvoří usměvavé zbožné lidi, kteří jsou nejen mírní, ale i velmi komunikativní a ochotní pomoci. Atmosféra jejich chrámů s vonnými tyčinkami, rušného tržiště s jejich oslavou bohů na ulicích či při představení balijských tanců je neopakovatelná. Nezapomeňte ale na jedno pravidlo - na ostrově se nikdy nespěchá! 

Rozmanitá Srí Lanka

Příroda, památky, exotika, tropický ráj, to jsou pojmy, které se stávají společným jmenovatelem ostrova Srí Lanka. Tento rozmanitý ostrov vám nabídne hned několik nádherných cestovatelských zážitků.

Chcete se potápět? Obdivovat podmořský svět? Potom na Srí Lance jste vítáni. Bát se nemusí ani naprostí amatéři, protože tu nabízejí své služby profesionální potápěči, kteří se vás ochotně ujmou. Spousta tropických ryb, vraky lodí, barevní koráli...

Na Srí Lance pod mořem najdete útes Bar Reef dlouhý asi 4,5 km a široký asi 1,5 km. Dostanete se k němu z města Puttalam. Další perlou je Pigeon čili Holubí ostrov. Na něj se můžete podívat z pláže Nilaveli nedaleko města Trincomalee. 

V celé oblasti srílanských hor najdete obrovské množství vodopádů a vodopádků. Mnoho jich uvidíte v krásné krajině čajových plantáží, mnoho je schováno v nesčetných údolích zcela mimo běžné turistické trasy a zraky turistů.

Jízda mezi čajovými plantážemi

Kdo se neprojel vlakem mezi čajovými plantážemi alespoň z Elly do Kandy, jakoby nebyl na Srí Lance. Nejkrásnější úsek železnice je asi mezi městy Nuwara Elliya a Ella. Ve vlaku můžete sedět u vlakových dveří, nohy mít vystrčené za jízdy ven a pozorovat nekonečné čajové plantáže a sběračky čaje při práci. Od potulných prodavačů si po cestě můžete koupit vše od čerstvého ovoce až po žvýkací tabák. Pokud budete cestovat směrem z Elly do Kandy, stačí si koupit jízdenky přímo na nádraží den předem a potom jen být u vlaku včas, abyste si sedli. 

Zdroj: bali.com, srilankatravel, tourismthailand.org.

Další zajímavé články
Reklama